Šta može da znači izostanak menstruacije?

0
374

izostanak menstruacijeDa li vam je menstrualni ciklus točan poput švicarskog sata ili imate velikih poteškoća s izostankom menstruacije?

Nemojte odmah u panici pomisliti da ste trudni, postoje i drugi razlozi koji mogu uzrokovati nepravilan menstrualni ciklus.

Iako postoji mogućnost da ste ostali u drugom stanju, izostanak menstruacije ne ukazuju nužno na trudnoću. Evo popisa mogućih uzroka neredovitih menstruacija!

1. Stres

U vrijeme kad ste pod velikim opterećenjem vaši ženski hormoni prestaju se luče, što rezultira zaustavljanjem menstrualnog ciklusa. Zato ne dolazi do normalnog zadebljanja endometrija maternice koji se normalno svakog mjeseca ljušti i izbacuje s menstrualnim krvarenjem. Najbolje rješenje je pokušati izbjegavati stresne situacije koliko god je to moguće i da obavite ginekološki pregled kako biste odagnali sumnje.

2. Prekomjerni gubitak težine

U slučaju drastičnog gubitka težine, vaš mozak će prestati šalje signale jajnicima da započnu ovulaciju, jer vaše tijelo želi poručiti kako nije spremno za trudnoću. Uvijek imajte na umu kako treba mršaviti polagano, jer nagli gubitak kilograma može na brojne načine naštetiti vašem zdravlju!

3. Kontracepcijska tablete

Hormonska kontarcepcija tabletama održava stalno nizak nivo homona u krvi što blokira normalnu proizvodnju hormona u organizmu koja omogućuje odvijanje normalnog menstrualnog ciklusa, pa tako i ovulaciju. Kada je ovulacija blokirana ne dolazi do zadebljanja endometrija maternice, pa je menstruacija oskudna, jer nema puno tkiva koje treba da se oljušti.

4. Drugi uzroci

Bolesti štitne žlijezde ili sindrom policističnih jajnika danas su najčešći uzroci neurednih menstrualnih ciklusa ili čak potpunog izostanka menstruacije. Ako vas muče takvi problemi, posjetite svog ginekologa i posavjetujte se s njim oko potencijalnih metoda liječenja.