ZdravljeŠta odabrati - naočale ili leće?

Šta odabrati – naočale ili leće?

-

Young woman puting a contact lens. Isolated on white.U širokoj ponudi naočala i kontaktnih leća na tržištu, danas se sve teže snalazimo.

Cijene drugog para očiju često su visoke, pa je važno naoružati se korisnim informacijama prije kupovine.

Naočale

Dobre naočale pružaju jasnu, bistru sliku, a pri tome ne opterećuju naš nos. Razlikuju se ovisno o materijalu od kojeg su izrađene, prema broju žarišta, mogu i ne moraju biti fotoosjetljive, a mogu biti i premazane različitim zaštitnim slojevima.

- Google oglasi -

Ako izaberete plastična (organska) stakla, trebate znati da su ona ugodna, lagana i otporna na udarce. Najveći nedostatak im je osjetljivost na ogrebotine, ali postoji i mogućnost premazivanja posebnim slojevima zaštite. Danas se najčešće odlučujemo za polikarbonatna stakla. Ona se najčešće ugrađuju u naočale „bez okvira“, koje odlikuje mala težina, „nevidljivost“ i elegancija.

Kontaktne leće

Na kontaktne leće se najčešće odlučujemo zbog praktičnosti i ljepšeg izgleda. Vrlo je važno pravilno ih održavati, jer su u suprotnom moguće veoma česte infekcije oka.

Tvrde, polutvrde i meke kontaktne leće razlikuju se prema materijalu od kojeg su izrađene. Tvrde leće imaju veliki nedostatak- ne propuštaju kisik. Zbog toga ih nakon 8 sati moramo skinuti na sat do dva. Polutvrde, tzv plinopropusne kontaktne leće propuštaju kisik, ali kao osnovna mana pripisuje im se neugodnost i duži period postepenog privikavanja.

Ipak, meke leće danas su najbolji izbor. Procjenjuje se da ih nosi oko 85% korisnika leća. Izrađene su od mekih, tzv hidrogel materijala, sa različitim procentom vode. Ipak, ni one nisu savršene, pa im je mana povećana mogućnost nadraživanja oka ili infekcije zbog onečišćenja leće. Zbog toga je veoma važno brinuti se o njihovom održavanju, a pri tome su i kratkog vijeka.

- Google oglasi -

Osim što ispravljaju kratkovidnost ili dalekovidnost, danas se mogu kupiti leće kojima ćemo promijeniti boju očiju, leće za staračku dalekovidnost ili druge terapeutske svrhe. U tome će vam najbolje pomoći oftalmolog koji će vas savjetovati pri odabiru pravih leća koje će zadovoljiti vaše potrebe i želje.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Šparoga vrtna

Nazivi biljke Familija: Liliaceae Narodni: Šparoga vrtna Latinski: Asparagus officinalis Ljekarski: Asparagi rhizoma...

Recept za dobru probavu

Želite li imati redovitu probavu, za doručak ili međuobrok...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas