ZdravljeŠta odabrati - naočale ili leće?

Šta odabrati – naočale ili leće?

-

Young woman puting a contact lens. Isolated on white.U širokoj ponudi naočala i kontaktnih leća na tržištu, danas se sve teže snalazimo.

Cijene drugog para očiju često su visoke, pa je važno naoružati se korisnim informacijama prije kupovine.

Naočale

Dobre naočale pružaju jasnu, bistru sliku, a pri tome ne opterećuju naš nos. Razlikuju se ovisno o materijalu od kojeg su izrađene, prema broju žarišta, mogu i ne moraju biti fotoosjetljive, a mogu biti i premazane različitim zaštitnim slojevima.

- Google oglasi -

Ako izaberete plastična (organska) stakla, trebate znati da su ona ugodna, lagana i otporna na udarce. Najveći nedostatak im je osjetljivost na ogrebotine, ali postoji i mogućnost premazivanja posebnim slojevima zaštite. Danas se najčešće odlučujemo za polikarbonatna stakla. Ona se najčešće ugrađuju u naočale „bez okvira“, koje odlikuje mala težina, „nevidljivost“ i elegancija.

Kontaktne leće

Na kontaktne leće se najčešće odlučujemo zbog praktičnosti i ljepšeg izgleda. Vrlo je važno pravilno ih održavati, jer su u suprotnom moguće veoma česte infekcije oka.

Tvrde, polutvrde i meke kontaktne leće razlikuju se prema materijalu od kojeg su izrađene. Tvrde leće imaju veliki nedostatak- ne propuštaju kisik. Zbog toga ih nakon 8 sati moramo skinuti na sat do dva. Polutvrde, tzv plinopropusne kontaktne leće propuštaju kisik, ali kao osnovna mana pripisuje im se neugodnost i duži period postepenog privikavanja.

Ipak, meke leće danas su najbolji izbor. Procjenjuje se da ih nosi oko 85% korisnika leća. Izrađene su od mekih, tzv hidrogel materijala, sa različitim procentom vode. Ipak, ni one nisu savršene, pa im je mana povećana mogućnost nadraživanja oka ili infekcije zbog onečišćenja leće. Zbog toga je veoma važno brinuti se o njihovom održavanju, a pri tome su i kratkog vijeka.

- Google oglasi -

Osim što ispravljaju kratkovidnost ili dalekovidnost, danas se mogu kupiti leće kojima ćemo promijeniti boju očiju, leće za staračku dalekovidnost ili druge terapeutske svrhe. U tome će vam najbolje pomoći oftalmolog koji će vas savjetovati pri odabiru pravih leća koje će zadovoljiti vaše potrebe i želje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Dinjica

Opis biljke: raste po vlažnim livadama, grmasta je i...

Herbarium – Hrast lužnjak

Nazivi biljke Familija: FagaceaeNarodni: Hrast lužnjakLatinski: Quercus roburLjekarski: Cortex quercusEngleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas