ZdravljeŠta su probiotici i kako pomažu zdravlju?

Šta su probiotici i kako pomažu zdravlju?

-

bakterijeProbiotici se mogu definisati kao namirnice ili proizvodi koji se proizvode uz pomoć bakterija ili gljivica i takvi se konzumiraju ili služe kao dodatci jelu. Mnogi probiotici se proizvode procesom fermentacije laktoze, a najčešći mikroorganizmi koji se koriste za stvaranje probiotika su Lactobacillus i Bifidus bakterija često zvane mliječna i kiselinska bakterija. Možete povećati unos probiotika povećanim unosom jogurta i sireva uz koje se mogu unositi namirnice koje pojačavaju dejstvo probiotika a to su začini, čajevi, crveno vino, jabuke i grahorice. Probiotici su dobri mikroorganizmi od kojih većina već živi u našem organizmu, uglavnom u crijevima. Posao dobrih mikroorganizama je da stimulišu imuni sistem i očuvaju dobro zdravlje organa za varenje.

Čovjekovo tijelo je domaćin velikom broju mikroorganizama od kojih su većina naši prijatelji, jedan od fenomena življenja je simbioza sa drugim organizmima. Dok patogeni mikroorganizmi izazivaju bolesti, dobri mikroorganizmi surađuju sa imunim sistemom kako bi patogene mikroorganizme držali pod kontrolom ili ih izbacili iz organizma. Dobri mikroorganizmi – između ostalih iz hrane ili probiotskih preparata održavaju ravnotežu tj. patogeni mikroorganizmi ostaju u malom broju u organizmu i ne štete mu. Takođe stimulišu imuni sistem i poboljšavaju digestivne funkcije. Probiotike treba unositi u organizam kada je organizam pod stresom ili izložen nekoj bolesti (tada je narušen balans intestine flore dominacijom patogenih mikroorganizama), poslije uzimanja antibiotika. Tokom perioda kada se osoba nalazi pod stresom ili je bolesna patogene bakterije pokazuju tendenciju da se umnože i onda je to važan način da se održi nivo dobroćudnih mikroorganizama na što višem nivou.

Dnevnim unosom probiotičkih proizvoda i zdrave osobe mogu imati samo koristi, posebno u uslovima zagađenosti okoline u kojoj živimo, zagađenje, pušenje, stres, brza hrana, sa kojima se naš organizam stalno mora da izbori.

- Google oglasi -

Svi znamo da postoje različiti tipovi stresa koji mogu da imaju razarajući efekat na čovjekov organizam i zdravlje. Stres može biti dijetetski (svakodnevna neuravnotežena ishrana, držanje rigoroznih dijeta za gubljenje viška kilograma ili unošenje minimalnih količina namirnica uslijed poremećaja u ishrani – anoreksija ili bulemija), spoljašnji (veoma visoke ili niske temperature, veoma suva ili vlažna klima, izloženost vazdušnom zagađenju) ili psihološki stres (stres u kancelariji, kuci, školi i slično).

Stresovi bilo kog tipa podstiču razvoj bilo koje bolesti, ali ljudi pokazuju tendenciju da razviju neku od bolesti digestivnog trakta.

Zašto stres najjače negativno utiče na digestivni trakt?

Kada smo izloženi stresu povećava se broj bakterija Koli, mehanizam koji bi inače kontrolisao broj ovih patogenih bakterija postaje manje efektivan, i kvalitet i kvantitet masnih kiselina koje se stvaraju u digestivnom traktu se takođe mijenja. Drugim riječima funkcionisanje digestivnog trakta postaje ozbiljno narušeno, a kod osobe se javlja diarea.

Sporedni efekat antibiotika – antibiotici su neprevaziđeni lijekovi u liječenju bakterijskih infekcija, ali uništavajući patogene bakterije uništavaju dobroćudne bakterije. Blagotvorni mikroorganizmi mogu biti oslabljeni 6 mjeseci poslije sedmodnevnog uzimanja antibiotika.

- Google oglasi -

Ukoliko uzimate probiotike putem hrane ili kao suplemente, ove korisne bakterijske kulture mogu da preokrenu štetne efekte antibiotika i spriječe razvoj štetnih bakterija, također mogu da stimulišu produkciju imunoglobulina u crijevima što pojačava imuno odgovor organizma.

Bakterije kao što su Laktobacilus i Bifidus bakterije mogu da proizvedu različite antimikrobne agense koji su efektivni protiv velikog broja patogena kao što su salmonela, šigela, stafilokokus i ešerihija koli.

Probiotici takođe mogu pomoći:

* Kod djece ili odraslih koji imaju proljev

* Ljudima koji se ne hrane zdravo tj. ne unose dovoljno voća i povrća bogatih biljnim vlaknima, dobrim bakterijama je potrebno puno biljnih vlakana kako bi mogle da se razvijaju.

* Pacijentima koji se cesto lece od gljivičnih infekcija kao što je Kandida.

* Sportistima koji uzimaju suplemente jer probiotici omogućuju bolju apsorpciju ovih nutritijenata.

 

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...
- Google oglasi -

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Ovo morate pročitati

Željezo u organizmu čovjeka

Već smo pisali o željezu i njegovoj važnosti za...

Sve o kremama, od urina do zlata na licu, od AA do EE

AA su jednostavno Anti-Age kreme - Neke BB kreme...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas