Zdravlje Bolesti Trahom bakterijska upala oka - uzroci, simptomi i liječenje

Trahom bakterijska upala oka – uzroci, simptomi i liječenje

-

Bolest veoma nalikuje pupičavom kataru spojnice ili spojne kožice oka, ali je mnogo opasnija od katara. Trahom je bakterijska infekcija za koju su simptomatični svrbež oka, gnojni ili sluzni iscjedak iz očiju, iritacija trepavica i očnih kapaka. Ova zarazna infekcija širi se izravnim kontaktom s bakterijama koje se nalaze u nazalnom, grlenom ili očnom predjelu osobe koja je nositelj bakterije. Ukoliko se ne liječi, infekcija je podložna širenju.

Trahom oka simptomi

Trahom je zarazna upala očiju koja se očituje u stvaranju mnoštva sivkastih žmaca na spojnoj kožici ili spojnici oka. Zato se trahom zove i “žmata bolest”. Trahom se za razliku od pupičavog katara gotovo isključivo razvija na gornjoj vjeđi.

- Google oglasi -

Glavni znakovi simptomi u ranijim fazama bolesti uključuju: blagi svrbež i iritacija očiju i trepavica, iscjedak iz očiju koji sadrži gnoj ili sluz. Kako se bolest razvija, kasniji simptomi trahoma mogu biti: osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, bol u očima.

Bolest uglavnom počinje naglo — akutno, ali često nastupa lagano i nezapaženo. Smetnje nastaju tek onda kad se pojave žmaca. U početku trahom u potpunosti nalikuje pupičastom kataru pa ga je zbog toga teško razlikovati. Tek kad se na rožnici pojavi sivo-crveni sloj koji je poput koprene prožet krvnim žilama, tad se tek može prepoznati bolest.

Nakon toga slijedi drugi stupanj bolesti — gnojno raspadanje zrnaca, što stvara čireve nalik malim kraterima. Na tom su stupnju smetnje velike, a bolovi nepodnošljivi. Izlučine su često gnojne, a očne vjeđe slijepljene. Spojne kožice su jako crvene.

- Google oglasi -

Treći stupanj bolesti je zarastanje: žmaca prelaze u sitne bradavice koje poput sirovog mesa strše iz čvorića. Čitavo se tkivo smežura i prelazi u brazgotinu. To teško pogađa oko jer je uništeno sluzavo tkivo koje ovlažuje oko. Oko postaje suho te se zbog toga jedva može micati. Oštećena gornja vjeđa se skvrči i postaje kraćom te se teško zatvara.

Tako je očna jabučica lišena svoje zaštite. I rožnica trpi od toga sloja, nije više prozirna i oko može oslijepiti. (Bolest se inače, uspješno liječi antibioticima.)

Trahom oka liječenje ljekovitim biljem

Sastav čaja:

  • 30 g cvjetova i listova kunice
  • 20 g cvjetova kamilice
  • 20 g hrastovih listova
  • 10 g stabljike rosopasa

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. 10 g mješavine trava preliti 1 litrom proključale vode i ostaviti da se hladi poklopljeno. Hladan čaj procijediti kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Ujutro i uvečer mlakim čajem ispirati oči. Poslije toga vjeđe lagano namazati maslinovim uljem. U toku dana od istog čaja stavljati obloge na zatvorene vjeđe.

Za obloge uzimati čiste pamučne krpe koje je potrebno češće mijenjati. Pripremati lagani čaj od mješavine kamilice i kunice i piti ga kad je mlak, zaslađen medom, u toku dana umjesto vode. Uz to je potrebno piti 6 puta dnevno po 1 dcl umjereno pripremljenog čaja od mješavine ljekovitog bilja:

Sastav čaja:

  • 20 g listova muške borovice
  • 20 g listova majčine dušice
  • 20 g cvjetova kunice
  • 20 g stabljike preslice
  • 20 g stabljike ive trave

Antibiotici za upalu oka

U ranijim fazama trahoma, liječenje se može vršiti samo antibioticima i oni mogu biti dovoljni da se eliminira infekcija. Dva lijeka koja se trenutno koriste su tetraciklin očna mast i oralni azitromocin.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Dobre strane vazelina za koje sigurno niste znali

Iako je višestruko koristan, vazelin ipak nije pretjerano popularan kozmetički proizvod. Budući da je jeftin, jednostavan i...

Za šta je dobar i kako se pravi sok od grožđa – Recept

Osim što je ukusno piće, sok od grožđa sadrži brojne antioksidanse koji jačaju imunitet i imaju pozitivan...

Za šta je dobro crno grožđe i zašto ga trebate jesti

Crno grožđe primamljivog je izgleda, neodoljivoga je okusa, veoma je hranjivo i izuzetno korisno za zdravlje. U...

Doživite stotu: Samo jedna kašičica ovog prirodnog lijeka čini čuda za zdravlje!

Bijeli luk je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i ako ga dodamo u med pravi je pogodak...

Čuvarkuću svaka kuća treba da ima – Za šta je dobra?

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od vatre, bolesti, zlih sila... Odatle potiče i naziv...

Zašto bacate koru od luka jeste li znali ovo?

Nutricionisti upozoravaju da bacamo u smeće dijelove povrća i voća koji su najzdraviji, a možemo ih itekako...

Preporučeno

Dobre strane vazelina za koje sigurno niste znali

Iako je višestruko koristan, vazelin ipak nije...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas