ZdravljeBolestiTrahom bakterijska upala oka - uzroci, simptomi i liječenje

Trahom bakterijska upala oka – uzroci, simptomi i liječenje

-

Bolest veoma nalikuje pupičavom kataru spojnice ili spojne kožice oka, ali je mnogo opasnija od katara. Trahom je bakterijska infekcija za koju su simptomatični svrbež oka, gnojni ili sluzni iscjedak iz očiju, iritacija trepavica i očnih kapaka. Ova zarazna infekcija širi se izravnim kontaktom s bakterijama koje se nalaze u nazalnom, grlenom ili očnom predjelu osobe koja je nositelj bakterije. Ukoliko se ne liječi, infekcija je podložna širenju.

Trahom oka simptomi

Trahom je zarazna upala očiju koja se očituje u stvaranju mnoštva sivkastih žmaca na spojnoj kožici ili spojnici oka. Zato se trahom zove i “žmata bolest”. Trahom se za razliku od pupičavog katara gotovo isključivo razvija na gornjoj vjeđi.

- Google oglasi -

Glavni znakovi simptomi u ranijim fazama bolesti uključuju: blagi svrbež i iritacija očiju i trepavica, iscjedak iz očiju koji sadrži gnoj ili sluz. Kako se bolest razvija, kasniji simptomi trahoma mogu biti: osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, bol u očima.

Bolest uglavnom počinje naglo — akutno, ali često nastupa lagano i nezapaženo. Smetnje nastaju tek onda kad se pojave žmaca. U početku trahom u potpunosti nalikuje pupičastom kataru pa ga je zbog toga teško razlikovati. Tek kad se na rožnici pojavi sivo-crveni sloj koji je poput koprene prožet krvnim žilama, tad se tek može prepoznati bolest.

Nakon toga slijedi drugi stupanj bolesti — gnojno raspadanje zrnaca, što stvara čireve nalik malim kraterima. Na tom su stupnju smetnje velike, a bolovi nepodnošljivi. Izlučine su često gnojne, a očne vjeđe slijepljene. Spojne kožice su jako crvene.

Treći stupanj bolesti je zarastanje: žmaca prelaze u sitne bradavice koje poput sirovog mesa strše iz čvorića. Čitavo se tkivo smežura i prelazi u brazgotinu. To teško pogađa oko jer je uništeno sluzavo tkivo koje ovlažuje oko. Oko postaje suho te se zbog toga jedva može micati. Oštećena gornja vjeđa se skvrči i postaje kraćom te se teško zatvara.

- Google oglasi -

Tako je očna jabučica lišena svoje zaštite. I rožnica trpi od toga sloja, nije više prozirna i oko može oslijepiti. (Bolest se inače, uspješno liječi antibioticima.)

Trahom oka liječenje ljekovitim biljem

Sastav čaja:

  • 30 g cvjetova i listova kunice
  • 20 g cvjetova kamilice
  • 20 g hrastovih listova
  • 10 g stabljike rosopasa

Pripremanje i primjena čaja:

Trave jako usitniti i smiješati. 10 g mješavine trava preliti 1 litrom proključale vode i ostaviti da se hladi poklopljeno. Hladan čaj procijediti kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Ujutro i uvečer mlakim čajem ispirati oči. Poslije toga vjeđe lagano namazati maslinovim uljem. U toku dana od istog čaja stavljati obloge na zatvorene vjeđe.

Za obloge uzimati čiste pamučne krpe koje je potrebno češće mijenjati. Pripremati lagani čaj od mješavine kamilice i kunice i piti ga kad je mlak, zaslađen medom, u toku dana umjesto vode. Uz to je potrebno piti 6 puta dnevno po 1 dcl umjereno pripremljenog čaja od mješavine ljekovitog bilja:

Sastav čaja:

  • 20 g listova muške borovice
  • 20 g listova majčine dušice
  • 20 g cvjetova kunice
  • 20 g stabljike preslice
  • 20 g stabljike ive trave

Antibiotici za upalu oka

U ranijim fazama trahoma, liječenje se može vršiti samo antibioticima i oni mogu biti dovoljni da se eliminira infekcija. Dva lijeka koja se trenutno koriste su tetraciklin očna mast i oralni azitromocin.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Prednosti rižine vode: 8 razloga zašto nikada ne biste trebali baciti rižinu vodu

Rižinu vodu često odbacujemo jer nismo upoznati s višestrukim dobrobitima koje ona pruža. Da, rižina voda je bogata hranjivim...

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...
- Google oglasi -

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Ovo morate pročitati

Zdravstvene prednosti kvasca za vaše zdravlje

Teško je vjerovati, ali kvasac, kako samo ime sugeriše...

Herbarium – Žutika trpka

Nazivi biljke Familija: Berberidaceae Narodni: Žutika trpka Latinski: Berberis vulgare Ljekarski: Berberidis cortex,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas