Zdravlje Koliko je štetna prva jutarnja cigareta?

Koliko je štetna prva jutarnja cigareta?

-

pusenjeSkupina američkih znanstvenika provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo dvije i po hiljade pušača. Uzeti su im uzorci krvi, a svi su ispitanici popunili anketu u kojoj su im postavljena brojna pitanja o njihovim životnim i pušačkim navikama.

Rezultati su pokazali kako čak 32 posto ljudi svakog jutra svoju prvu cigaretu zapali u prvih pet minuta nakon buđenja. Ispitanici koji su to radili imali su najveći nivo nuspojava otrovnih materija iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušifi u prvih 30 minuta. Ustanovljeno je i kako je ova navika osobito štetna za starije pušače.

Znanstvenici upozoravaju da oni koji svoju prvu cigaretu zapale tako rano, uvuku dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju u tijelu, imaju najveće izglede da obole od raka usne šupljine i pluća. Ako se već ne možete odreći cigareta, ujutro prije pušenja obavezno nešto pojedite i dozvolite svom organizmu da se normalno razbudi prije nego ga šokirate otrovima.

- Google oglasi -

41 KOMENTARI

  1. Dobra volja najbolji lijek. Pusila sam 35 godina u prosjeku po dve pakle dnevno. Od 6. Februara 1012 nisam ni jedan dim povukla. Puno se bolje osjhecam.

  2. Kod mene je ovako,prvo med i cimet uz casu mlake vode,zatim kafa i cigareta…znamda i osecam da mi cigarete ne prijaju al i dalje ne mogu bez njih

  3. Sandra Krleža Nikako grickalice, lek su JABUKE, CASA VODE I CESTA TUSIRANJA. IZ LICNOG ISKUSTVA I VELIKE KRIZE. DALA SAM PUNO ODGOVORA , NADAM SE DA MINECETE ZAMERITI, BACAJTE TO ZLO IZ DŽEPA. LEP JE ZIVOT I TO ZDRAVO ZIV ITE.

  4. Pusila sam 30 godina po tri pakle dnevo, kad sam dobila strahovitu promuklost (cigareta je zlo), da vas ne zamaram sta mi je i lekar rekao, odtada NE PUSIM SAMO DANAS (OD OKTOBRA 1990.GODINE), lek su jabuke, casa mlake vode i cesta tusiranja uz dobro trljanje da se otvorepore i izlazi nikogtin. POD PRVO KARAKTER,VOLJA ICVRSTA ODLUKA, KRIZA POSTOJI AL SE MORA I MOZE PREVAZICI. BACITE TO ZLO IZ DŽEPA.

  5. Edina u pravu si svi cemo mi umreti ali nije isti kvalitet Zivota Pusaca I Nepusaca nastranu to sto Pusaci truju ljude oko sebe jer su nevaspitani i bezobzirni a da nepominjem koliko Novca potrose u toku samo jedne Godine to je dobar kredit primer da zanovis stvari u kuci itd.

  6. istina je 😀 ali ne zbog dosade i potrebe za grickanjem nego zato jer hrana ima nove okuse i mirise..barem u mom slucaju ;)..ali ja sam paralelno cim sam ostavila cigaretu,pocela i redovno svakodnevno vjezbati ,tako da je taj porast kilograma zanemariv..ali logicno,ako netko samo sjedi i lezi bit ce vrlo primjetan 😉

  7. Bravo,generacijo,i ja sam pusila 30 godina i ostavila cigare bez posledica tipa apstinencijalne krize i,u pravu si,sve potice iz glave

  8. Sve je u glavi. Ja Sam pusio 30g. i prestao na jednostavan nacin. Zarekao se da vise necu pusiti. I to je bilo to. Sad nakon 16 g. zapalim kubu, Ali mogu i da ne zapalim. Jedno vam mogu reci kad prestanes pusiti tek tada osjetis kakav je to smrad.

  9. nema ljeka za odvikavanje samo dobra volja ja sam pusac 30 g pa sam prestala samo zbog toga sto sam ujutro uz kafu puno pusila pa mi nije bilo dobro najbolje prvu cigaretu zapaliti posle podne nisam se zarekla da necu nikad zapaliti ali moze se bez nje

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Važnost jabuke za zdravlje – Najzdravije voće na svijetu

Jabuka, zovu je rajskim voćem, a takav je naziv i zaslužila zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima...

Zeleni čaj krijepi cijelo tijelo, umiruje, opušta te pročišćava organizam

Zeleni Čaj - (kineski, ruski,indijski) je osušeno lišće čajne biljke Camellia smensis. Ova biljka skromnog izgleda i...

Jabuke imaju dosta prednosti za vašu kožu

Jedna jabuka dnevno ne drži samo doktora dalje od vas, već i čini vašu kožu prekrasnom. Jabuka...

Mandarina – Citrusno voće koje ima brojna ljekovita svojstva

Mandarina je član znamenite porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u odbrani od bolesti....

Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka

Ukusan džem od marelica kralj je doručka, odličan dodatak ljetnim slasticama, a možete ga poslužiti i kao...

Narodni lijek za otapanje kamena u bubregu

Da li imate problema sa kamenom u bubregu ili sa pjeskom u mokračnim kanalima, možete se riješiti...

Preporučeno

Važnost jabuke za zdravlje – Najzdravije voće na svijetu

Jabuka, zovu je rajskim voćem, a takav...

Zeleni čaj krijepi cijelo tijelo, umiruje, opušta te pročišćava organizam

Zeleni Čaj - (kineski, ruski,indijski) je osušeno...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas