Ljekovito biljeOman biljka izvrstan lijek protiv kašlja, astme i bolova...

Oman biljka izvrstan lijek protiv kašlja, astme i bolova u prsima

-

Oman je trajna biljka razgranate stabljike visine do 2 metra. Glavni korijen je dugačak, mesnat i gomoljasto odebljao. Sporedno korijenje je vlaknasto. S vanjske strane sve je korijenje smeđe, a iznutra bijele boje. Korijenje ima slab miris i gorak ukus. Kod osušenog korijena ukus je blaži, a miris je nalik mirisu ljubice. Listovi su uspravni, veliki, široki i duguljasti na dugačkim dršcima. Odozgo su hrapavi, a s donje strane bijeli. Na kraju su nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u cvjetnim glavicama žute boje, a nalik su na mali suncokret. Sadi se ponajviše po vrtovima.

U proljeće i jesen sabire se korijen omana, a listovi i cvjetovi za vrijeme cvatnje.

Oman biljka kao lijek za pluća

- Google oglasi -

Oman biljka se koristi kao lijek protiv kašlja, astme i bolova u prsima, jer povoljno djeluje na lagano izlučivanje sluzi, čisti pluća i krv, jača krv, a dobar je i u liječenju ženskih bolesti i išijasa.

To je antiseptik disajnih organa, liječi kod svih vrsta kašlja, bronhitisa, astme, uloga, reumatizma, te neke bolesti spolnih organa. Dim omanovog korijena stavljenog na vatru (žeravicu) rastjeruje iz prostorije komarce i ostale insekte, pa djeluje i kao insektifug.

U ½ l vode kuha se 15 g omanova korijena 10 minuta zatim procijedi, pomiješa s 2 velike kašike meda i pije tri puta dnevno poslije jela. Time se pospješuje iskašljavanje kod tuberkuloze i bronhitisa poslije gripe, umiruju grčevi bronhija i astmatični napadi.

Ako se ½ kafene kašike praška omana pomiješa sa dvije velike kašike meda, dobiva se lijek protiv svih bolesti dišnih organa.

Oman korijen

Oman čaj za šta je dobar

- Google oglasi -

Kašalj smiruje i ovaj čaj: 10 g sitno narezanog korijena omana popareni s 2 dl kipuće vode, poklopi se i nakon 2 sata procijedi. Pije se svaka 2 sata po 1 kafena kašika. Za istu svrhu služi i mješavina od 5 g omana, 3 g timijana (Thymus serpyllum) i 2 g lišća pitoma kestena (Castanea vesca), koja se popari s 2,5 dl kipuće vode, poklopi i nakon 2 sata procijedi. Pije se svaka 2 sata po 1 velika kašika. Može se zasladiti medom.

Protiv tegobnog kašlja od bronhitisa poslije gripe treba 15 g usitnjenog korijena popariti s 2 dl kipuće vode, poklopiti i nakon ½ sata procijediti. Pije se hladno, 6 put dnevno po 2 velike kašike.

Prirodni lijek za bronhitis i astmu – biljka koja čuva pluća

Protiv katara želuca, crijeva i mokraćnog mjehura koriste se mješavine praška od korijena omana, lincure (Gentiana lutea) i iđirota (Acorus calamus). Uzima se, koliko stane na 2-3 vrška noža, u juhi ili vodi, dvaput dnevno.

Tinktura (uzima se triput po 30 kapi dnevno u vodi) ublažuje nadražaj kašlja i grčeve bronhija, koji uzrokuju teško disanje, te čisti pluća. Oman onemogućuje rast i razmnožavanje bacila tuberkuloze. U slučaju nazeba kod kroničnog bronhitisa uspješno sprječava pogoršanja. Već 0,06 g praška korijena dnevno, što odgovara srednjoj dozi kodeinskog praška, ublažuje kašalj i popravlja opće stanje bolesnika.

Za inhalaciju se uzima 1 kafena kašika omanove tinkture na ½ l kipuće vode. Za lakše iskašljavanje služi i ovaj čaj. Velika kašika mješavine od po 20 g omana, komorača (Foeniculum officinale), stučenog sjemena aniša (Fructus anisi), kumina (Carum carvi) i kamilice (Flores chamomillae) popari se s 2 dl kipuće vode, poklopi i nakon 2 sata procijedi. Pije se svaka 2 sata po 1 velika kašika.

Čaj od 50 g omanova korijena, kuhanog 5 minuta u 1 l vode i procijeđenog kroz čistu lanenu krpu, služi za ispiranje rodnice u slučaju bijelog cvijeta. Jakim čajem omana maže se koža protiv svraba i uopće svrbeža. Za jačanje želuca treba u 10 l mladog vina, ili mošta koji još vrije, močiti 10 dana 12 dkg usitnjena korijena omana, pa zatim procijediti. Pije se 2-3 puta dnevno po 1 rakijska čašica.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Kafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj količini

Prema predanju, jedan etiopski pastir je primjetio da su...

kako prekriti opekline od sunca? Instant rješenje da spasite odmor!

Svakom se može desiti da zaspe na plaži. Nažalost,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas