Tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik do demencije

0
740

kafaKonzumiranje tri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od demencije, tvrde naučnici…

Poznato je da umjerena konzumacija kofeina sprečava formiranje toksičnih naslaga u mozgu koje se povezuju s Alzheimerovom bolešću. Ali novi izvještaj pokazuje da dugoročno unošenje kofeina pomaže da se tijelo ispuni antioksidansima koji poboljšavaju kognitivnu funkciju.

Također, moglo bi spriječiti i Parkinsonovu bolest te druge neurološke poremećaje, tvrdi se u istraživanju koje su platile najveće evropske kompanije kafe. Eksperti su se godinama prepirali u vezi s tim da li je kafa loša za tijelo.

Prethodna istraživanja tvrde kako može izazvati pobačaj u ranoj trudnoći i “pospješuje” srčane napade. Kofein se krivio i za anksioznost, žgaravicu i pogoršavanje valunga.

Ipak, novo istraživanje ističe kako kofein dokazano sprečava demenciju.
“Dugoročno i redovno konzumiranje kafe je ključno jer smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za čak 27 posto i stimuliše rad centralnog nervnog sistema”, navodi se u istraživanju.

Evropska agencija za sigurnost hrane tvrdi kako unošenje 400 miligrama kofeina dnevno, odnosno pet šoljica kafe dnevno, ne predstavlja rizik za zdravlje.