LjepotaDijeta & MršavljenjeVRIJEME JE ZA „ISPIRANJE“ ORGANIZMA Osam čaša nasušnih!

VRIJEME JE ZA „ISPIRANJE“ ORGANIZMA Osam čaša nasušnih!

-

čiscenje organizmaPoslovica kaže „Dok je čovjek zdrav i voda mu je slatka“. Kako nema novijih poslovica, smislili smo je sami – „Osam čaša vode na dan, dovoljno je za miran san“.

Ako ste prethodnih dana prekomerno jeli i pili, vrijeme je da se bacite na vodu!

Unosi se gutljajima

Voda se uglavnom unosi u obliku vode za piće i različitih napitaka, a manjim dijelom kao sastojak hrane. U različitim okolnostima, kao što su pojačana fizička aktivnost, povišena spoljna temperatura, niska vlažnost zraka, visoka tjelesna temperatura i druge, potrebe za vodom se znatno povećavaju.

Tako, na primjer, porast tjelesne temperature za jedan Celzijusov stepen iznad normale ( 36,6-36,9 stepeni C), zahtjeva povećanje unosa vode za 12 do 13% u odnosu na osnovne potrebe. Zdrava odrasla osoba bi trebala dnevno da unese dva litra čiste vode ili osam čaša. To je neka preporučena količina. Manje ne bi trebalo, a više je dozvoljeno.

Važni su i zalogaji

- Google oglasi -

Pošto se voda u organizam unosi i putem hrane, veoma je važno kakvi su to zalogaji. Nutricionisti znaju da ako čovjek konzumira 4 porcije voća i 4 porcije povrća u ukupnoj količini od 1 kg, on tim putem unese nešto manje od litar vode. S obzirom da su dnevne potrebe odrasle osobe oko 2 litra, reklo bi se da sa 2 kg voća zadovoljavamo dnevnu potrebu za tečnošću. No, nije baš tako…

Treba imati u vidu da povrće, voće, gazirani napici, sokovi, čaj, a posebno alkohol i kafa, ni hemijski ni fizički nisu isto što i čista voda i ne mogu da je zamjene. Znači, pod ova neophodna dva litra se podrazumjeva čista voda, a ne ukupno unjeta tečnost – ističe naša sagovornica.

Nije dobro samo sasuti čašu vode u grlo, jer tada padne teško u stomaku, to zaista treba da bude mali ritual. Narodi Istoka vodu piju s puno poštovanja prema značaju koji ima za svaki život. Oni je piju dugo, u velikim gutljajima, sa uživanjem. Veoma često dan započinju lagano srkućući vrelu vodu koja im, kažu vijekovna iskustva, dodatno pročišćava organizam. Dok piju vodu u miru razmišljaju o njenim dobrim dejstvima.

Dobra voda, puno zdravlja

Da bi naš organizam funkcionisao kao satić, moramo ga pojiti kvalitetnom vodom jer ona:
– ima nula kalorija i smanjuje apetit
– jača imuni sistem
– povećava energiju
– povećava budnost
– poboljšava varenje
– pomaže kod glavobolje
– usporava puls
– daje bolji ukus kafi, čaju i voćnim sokovima
– ubrzava oporavak poslje bolesti
– čini kožu jedrom i sviježom
– vlaži sluznice nosa i grla i time štiti od prehlade

Nikad žedni nisu zdravi

- Google oglasi -

Mnogi ljudi nemaju naviku da piju vodu. Oni koji nikada nisu žedni imaju poremećaj centra za žeđ, i to predstavlja veliki zdravstveni problem jer vrlo lako mogu da dehidriraju, a da toga i nisu svjesni. Ozbiljan nedostatak tečnosti može dovesti do preznojavanja, malaksalosti, vrtoglavice, pa čak i do gubitka svesti.

Kako se piju mineralne vode?

Nije ista brzina resorpcije kada vodu pijemo dok mirujemo i kada se krećemo. Ako ste u pokretu morate da pijete bar 20 posto više vode, jer se ona sporije resorbuje. Pacijenti sa srčanim problemima, naročito sa hipertenzijom, ne bi smjeli da piju vode bogate natrijumom, a dosta naših mineralnih voda ima preko 1.000 mg natrijuma. Ti pacijenti bi trebalo da piju oligomineralne vode sa niskim sadržajem natrijuma. Djeci se ne preporučuju visokomineralne vode (granica je 1.000 mg na litar vode). Ako ih već piju, onda bi trebalo da to čine u malim količinama, u kratkim gutljajima, nikako svakog dana.

Nema predoziranja

Zdrava osoba se ne može predozirati vodom, jer se sav višak vode izbaci preko bubrega (50%), kože(30%), pluća (15%), stolice(5%). Ukoliko je obolio bilo koji od ovih organa, izlučivanje je smanjeno, a samim tim i unošenje treba ograničiti.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...
- Google oglasi -

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...

Ovo morate pročitati

Onkolog: Aluminij u roll-onima uzrokuje tumor s metastazama

Dugo se špekulira da alumijeve soli u perspirantima uzrokuju...

ŠVEDSKA DIJETA KOJA OSVAJA SVIJET Šta kažu nutricionisti na ovaj trend?

"Švedska dijeta", odnosno LCHF način ishrane postao je popularan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas