Vrtoglavica

33
9856

vrtoglavicaPamtite li osjećaj kada ste se kao dijete vrtjeli ukrug, sami ili držeći se za ruke s nekim? Sjećate li se kako vam se, kada biste se zaustavili, činilo da se prostorija vrti oko vas. Točno tako izgleda jedan napad vrtoglavice. Ona je zapravo halucinacija, ili privid. Čini vam se da padate ili da se okrećete ukrug i što vam se više vrti u glavi, to se čvršće pribijate na zemlju (bilo sjedeći na podu, bilo hvatajući se za najbliži čvrsti predmet i držeći se za njega grčevito ne biste li preživjeli).

Vrtoglavica (vertigo) može da ima nekoliko fizioloških uzroka, među kojima su disfunkcija unutrašnjeg uha (dijela uha koji kontrolira ravnotežu), moždani poremećaji, problemi sa očima, ili čak oboljenja gastrointesunalnog trakta i drugih organa. Također može da bude prouzrokovana hiperventilacijom do koje dovodi uznemirenost, ili pretjeranim konzumiranjem alkohola. Može i da bude reakcija na lijekove (droge), ili da se javi uslijed putne bolesti.

Ukoliko patite od vrtoglavice, bilo bi dobro da se obratite ljekaru ili prirodnom iscjelitelju koji će da temeljito ispita sve moguće fiziološke uzroke. Ukoliko on ne otkrije specifični medicinski problem, vjerojatno će vas poslati otologu (specijalisti za bolesti uha).

Ušni liječnik će utvrditi da li postoji oboljenje ili tumor uha. To se radi podvrgavanjem pacijenta mnoštvu testova, od kojih je većina neprijatna, stoga što su testovi smišljeni tako da se pacijentu čini kako mu se još više vrti u glavi, tako da tehničar može da izmjeri kretanje očiju. Mjerenje kretanja očiju je način na koji se utvrđuje tip vrtoglavice.

Ukoliko se testovi na sve ostale medicinske probleme pokažu negativni, dijagnoza će najvjerojatnije glasiti Menijerova bolest ili benigni pozicioni vertigo (BPV).

Menijerovu bolest je prvi identificirao 1861. godine francuski ljekar Prosper Menijer, a vjeruje se da je izaziva pretjerana količina tečnosti u unutrašnjem uhu. Napadi ove bolesti mogu da se ponavljaju nekoliko puta mjesečno ili godišnje i mogu da traju od nekoliko minuta do više sati. Kod nekih ljudi koji imaju ovaj problem ume iznenada da dođe do spontanog nestanka simptoma, dok drugi mogu godinama da imaju napade.

Liječenje od Menijerove bolesti uključuje nekoliko lijekova koji se daju na recept sa ciljem da se smanji osjećaj intenzivnog kretanja za vrijeme vrtoglavice. Može također da vam bude preporučeno da uzimate diuretike, kako biste držali pod kontrolom nagomilavanje tečnosti. Ishrana sa niskim sadržajem soli, čime se smanjuje zadržavanje vode, također može da bude djelotvorna.

Benigni pozicioni vertigo se razlikuje od Menijerove bolesti. Kao što i sam naziv govori, kod ovog oboljenja vam se čini da se sve vrti čim pokušate da promijenite položaj – recimo, da ustanete sa stolice ili prošetate naokolo. Utvrđivanje ove dijagnoze je onaj lakši dio. Teži dio predstavlja pokušaj da odredite što prouzrokuje ovo stanje i što da radite u vezi s njim. Najčešći uzrok je obično virusna infekcija, koja može da izazove neuravnoteženost tečnosti uha, mada neke druge fiziološke disfunkcije, kao što su visok ili nizak krvni pritisak, ili dijabetes, također mogu da proizvedu iste simptome.

Liječenje BVP-a je nezgodno, jer ne postoje specifični lijekovi za ispravljanje ove neuravnoteženosti. Lijekovi koji se upotrebljavaju za putnu bolest nisu se pokazali naročito uspješni, zato što oni ne liječe samo stanje, u najboljem slučaju, mogu donekle i privremeno da ublaže simptome. U nekim slučajevima, pacijent se upućuje na seriju vježbi, predviđenih da ponovo uspostave signale koji idu iz uha u mozak. Ove vježbe su zapravo dizajnirane tako da podstaknu osjećaj vrtoglavice, tako da, vremenom, vaš mozak nauči da kompenzira ono što izaziva problem, što god to bilo. Ako ništa drugo ne upali, imajte na umu da je priroda najbolji iscjelitelj i da će se, ako ne pokušavate ništa, vrtoglavica najvjerojatnije izliječiti sama od sebe. Međutim, simptomi vrtoglavice su tako razorni da je često nemoguće nastaviti svakodnevni život. Ne smete da sjedate za volan, jer, zavrti li vam se u glavi dok vozite — eto nesreće. Zbog mučnine ne možete da jedete, imate problema sa hodanjem, i tako dalje. Čekanje da priroda učini svoje može da potraje mjesecima, a za to vrijeme vaš posao i društveni život mogu da se pretvore u pravi problem.