Hrana koja pomaže u borbi protiv umora

-

U svakodnevnom vrtlogu života, umor postaje neizbježan saputnik, a energetske rezerve često izgledaju iscrpljeno. No, postoji tajna koja se krije u tanjuru, a to je hrana protiv umora. U potrazi za vitalnošću, otkrijte kako pametan izbor namirnica može postati vaš saveznik u borbi protiv umora, pružajući vam potrebnu energiju i revitalizaciju za obavljanje svakodnevnih izazova.

Potrebne su vam određene hranjive tvari da biste se osjećali zdravi i puni energije. Saznajte kako pravilna prehrana može postati vaša tajna formula za održavanje vitalnosti i postizanje optimalnog mentalnog i fizičkog stanja.

- Google oglasi -

Hrana protiv umora

Hrana koja se konzumira protiv umora često uključuje namirnice koje pružaju dugotrajnu energiju, vitamine, minerale i druge hranjive tvari koje podržavaju opće zdravlje. Evo nekoliko takvih namirnica:

 • Doručak: Hrana je “gorivo” tijela stoga ne preskačite doručak i izbjegavajte tešku brzu hranu. Ako uživate u doručku onda neka bude najbolja hrana na vašem stolu za doručak koja vam može pružiti dugotrajnu energiju i sitost.
 • Losos i druge masne ribe: Sadrže omega-3 masne kiseline koje potiču zdravu funkciju mozga i smanjuju umor.
 • Mahunarke: Grah, leća i slanutak su izvrstan izvor proteina, vlakana i kompleksnih ugljikohidrata pa ih svakako dodaj u svoju prehranu..

Vitamin c za umor

 • Limunada: To nije samo neko osvježavajuće piće koje ćete pijuckati nekog lijenog popodneva, već je to zapravo najbrži način da dobijete više energije. To je zato što limunada sadrži glukozu (iz šećera) u razrijeđenom obliku, tako da se može izravno apsorbirati u krvi, bez ikakve potrebe za probavnim procesom i razgrađivanjem hrane. Drugo, limunada održava tijelo hidratiziranim i treće limunada je puna vitamina C.
 • Banana: Jeste li ikada pitali zašto sportaši često pojedu bananu na odmorima? To je zato jer su banane stvarno brze energetske namirnice koje vam daju sve jednostavne šećere i ugljikohidrate koji su vam potrebni za podizanje energije. Osim toga, banana sadrži željezo koje je bitna komponenta hemoglobina u krvi. Viša razina hemoglobina znači više kisika, pa se odmah osjećate i energičnije.
 • Tamna čokolada: Umjerena konzumacija tamne čokolade može poboljšati raspoloženje i pružiti lagani energetski poticaj.
 • Sir: Sir je vrlo visoka energetska namirnica. Sir olakšava otpuštanje hormona u tijelu koji vas čine aktivnim.
 • Chia sjemenke: Ove sićušne sjemenke su izvrstan izvor energije zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu. Obiluju zdravim ugljikohidratima, masnoćama i vlaknima pa ih svakako dodaj u svoju prehranu.
 • Jagode: Ne samo da su lijepe za jesti, već su i sigurna formula za instant energiju. Jagode imaju puno vlakana koje sve visoke energetske namirnice moraju sadržavati, visoku dozu vitamina C i bogate su antioksidansima.
 • Zeleni čaj: Zeleni čaj je zdravi stimulans za centralni nervni sistem koji čini da se osjećate enegičnije. Zeleni čaj ima dosta antioksidanasa, puno više od „normalnog“ čaja ili kafe koji daju potrebnu snagu i energiju vašem tijelu.
 • Voda: Održavanje hidratacije ključno je za očuvanje energije i prevencije umora.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Istine i zablude o zdravlju

Saznajte i vi koje su to sve istine i...

Jabučni ocat na opekline od sunca djeluje trenutno

Opekline od sunca su česta pojava početkom ljeta. Ako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas