Đumbir je dobar protiv bolova u mišićima

19
246

đumbirIstraživači iz Danske su otkrili da đumbir, kao obični dodatak jelu, može ublažiti bol u mišićima za cijelih 63% – i to za samo dva mjeseca. Stručnjaci su otkrili da se u đumbiru nalazi moćan spoj pod nazivom gingerols koji sprječava proizvodnju hormona koji stvaraju osjećaj boli.

Na kraju opsežne studije, zaključili su da je, za najbolju učinkovitost, dovoljno dodati jednu žličicu sušenog ili dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira u jedan obrok dnevno.

Đumbir se također koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašalja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

PODIJELI

19 KOMENTARI

  1. Evo jedan odlican recept za sok od djumbira: 400g djumbira svjezeh (izrendati), 10 solja (velikih od bijele kafe) vode, 5 solja šecera ( stavila sam smedji), prokuvati 2-3 min. Ostaviti da se ohladi, dodati sok od 13 limuna (iscijetiti),to da ostoji 24h u frizideru povremeno promijesati. Procijediti kroz gazu, sipati u staklene flase, drzati u frizideru.Osvjezava, zdravo, lijepo, ukusno, ne pali malo taman da probudi svako culo ukusa,mirisa.

  2. ne brini za dlacice to je sastavni dio biljke dobar je za sve ja pijem redovno taj caj od dzumbira i uvijek imam po nekoliko flasa spremnih za pice pijem mjesto obicne vode i lijepo se osjecam a komadice dzumbira jedem mozete ga sraviti u svaku hranu ili salatu

  3. Ivan Drvarič Dr mislio da je upala pluća ali na snimanju rendgenom nije bila upala pluća ali CRP mi je bio 235 što bi značilo upala pluća uz mnogo antibiotika sumamed i još dva koja se ne sječam CRP mi je pao na normalu sada je 5 a temparatuRA mi je bila 39 i dalje trošim đumbir sA
    DA U PRAHU S MEDOM

  4. Hm zanimljivo…. Dobro pitanje. Jer ako je bila neka reakcija ili kritička faza detoksifikacije? Jest,da Norman Walker piše u svojoj literaturi, da se kroz disanje izlući više od polovine toksina…Ali ipak onda ne bi bio bronhitis nego nešto dublje na pljućima? Hmmm..Ali ako je to reakcija onda je svakako rezerva, da bi uz to se pilo puno više tekućine. Valjalo bi u nekoj fazi valjalo dodavati lako probavlivih masnoča . Te su posebno potrebne za disne puteve. Moždda bi u vašem primeru bilo mudro piti čaj Islansdkog lišaja ili crne deteline? Jer ako je bilo u pitanju, da se neki deli toksina ( posebno residuumi od štetne mikroflore kaš što su kvasovke Candida ili sve što bi moglo …). Može biti, da je u vašem primeru aktivnost jetre bila toliko intenzivirana ,da je kolapsirao imunskiu siustem. To bi znaćilo, da sledeći put se bolje primremite na ovakve protokole, da prvo okrepite bubrege i jetre. Tako ,da se što više toksina izlući kroz debeolo crijevo i urinom. Tome se možde dodati i znoj ( telesna aktivnost i savna ).

  5. Pa koliko ja osećam najbolji je magnezij iz prirodnog izvora: klofofil. A klorofil je nađen u zelenom . Znači povrče, lišće. A znaći prilagođavanje tokom sezonskih životnih ciklusa. Drugi način je so dodaci, koji se oglašavaju kao dodaci sa visokom absoprcijom bez sporednih ekekata. Time će se zaobiči pitanje koliko.

  6. JA bih prije upotrebio cur t – ekstrakt is curcume ( zaćin u kuhinji ). Efikasniji uzto smanjuje zapaljenja zbog kiseline i u kombinaciji sa Magnezijem efektivan je kot artritickih bolova u zglobovima.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here