Zbog čega nastaju grčevi u nogama i kako ih spriječiti?

10
1109

grčPostoje mnogi razlozi nastajanja grčeva, no najčešći je umor. Pored umora, grčeve izaziva slaba cirkulacija, to su grčevi koji se javljaju noću dok još spavate i kada je tjelesna temperatura nešto niža od uobičajene kada ste aktivni.

Grčevi se mogu javiti i kada se osoba nalazi u neprirodnom položaju, što rezultira slabijom cirkulacijom u nekim dijelovima i na graju grčenjem mišića.

Lijekovi mogu utjecati na pojavu grčeva u tijelu. U slučaju lijekova koji prouzrokuju nastanak grčeva, to im se pripisuje u sporedne efekte uzetog lijeka.

Pretjerano znojenje dovodi do grčeva u tijelu.

Što je točno grč?

Grč je kontrakcija mišića ‘poprečno prugastih’ koja se događa nesvjesno, bez naše volje i koja se ponavlja izazivajući bolove na mjestima gdje se grč javi. Bolovi koji se javljaju kao posljedica grčenja mišića su probadajući, i lokalizirani na mjestu mišića koji je pogođen grčenju.

Sam nastanak i pojava grčenja još u potpunosti nije razjašnjen, no neke stvari su jasne. Sigurno se zna da su kontrakcije mišića pospješene gubitkom tekućine i minerala u organizmu. Te su pojave tipične posljedice znojenja, ili problema sa cirkulacijom.

Osobe koje najčešće pate od grčeva su osobe koje jako puno vježbaju i bave se sportom, ili osobe koje se nalaze u posebnim klimatskim uvjetima, odnosno podnebljima sa pojačanom vlažnošću zraka i toplote zraka.

Vidljivo je i to da se grčevi često javljaju i kod osoba koje su slabije fizičke kondicije, odnosno kod osoba koje su nespremne na intenzivne fizičke napore, gdje snaga mišića dolazi do izražaja.

Kako spriječiti pojavu grčeva?

Ukoliko vježbate, potrudite se da vježbe i svoje sportske aktivnosti izvodite na prozračnim mjestima, suprotno mjestima gdje je visoka koncentracija vlažnosti zraka i velika temperatura zraka. Kombinacija vlažnosti i velike toplote, kako smo već spomenuli pogoduje pojavi grčeva u mišićima.

Sportske aktivnosti svakako izvodite odgovorno, te ih obogatite unosom tekućine u tijelo i minerala koji se gube vježbajući. Unosite hranu i pića koja u sebi sadrže natrij, magnezij, kalij i kalcij.

PODIJELI

10 KOMENTARI

  1. Ulje protiv grceva u nogama "Dr FIX" je nesto najbolje sto postoji… Resava problem za sva vremena. Ima ga po apotekama i u Lilly-u, nije skupo, veoma aromaticno i provereno pomaze, narocito za sportiste, trudnice i starije osobe. Garantujem, isprobala sam i resila se te napasti!

  2. Imam iste probleme i imam savjet. Prije spavanja, ili za vrijeme trajanja grča, brzo popijte jedan deci veoma slane vode. Veoma slana voda, znači jedna kafena kašika soli na jedan deci vode. To meni pomaže u roku 20 sekundi od uzimanja. Još je bolje to popiti prije spavanja pa če noč biti mirna i bez grčeva.

  3. prije nego mi se desilo proširenje vena u nogama, imala sam česte grčeve….pretpostavljam da je to bio prvi znak da mi je loša venska cirkulacija….

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here