ZdravljeSavjeti10 zlatnih pravila u slučaju požara koje svi moramo...

10 zlatnih pravila u slučaju požara koje svi moramo znati

-

Ako primjetite požar ili osjetite miris dima u vašoj kući ili zgradi, ne podliježite panici, saberite se i odmah pozovite vatrogasnu službu, nikada nemojte pretpostavljati da je to već neko uradio!

Požari su velika opasnost, u kojoj osim materijalnih dobara možete izgubiti i život. Da biste izbjegli požar, potrebno je da preduzmete neke preventivne mjere, ali ako vas već zadesi, poštujte nekoliko uputstava Sektora civilne zaštite za ponašanje prilikom požara, kako biste se spasli u najkraćem vremenskom roku.

- Google oglasi -

1. Ukoliko vam se požar dogodi u toku noći, a ne posjedujete alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor kuće ili hodnik zgrade i vičite “Požar” kako biste probudili komšije i ukućane.

2. Pozovite broj (123-BiH, 93-HR, 193-SRB) i saopštite tačne podatke o lokaciji – adresu, sprat i broj stana. Ne podliježite panici i što kraće i jasnije objasnite situaciju. Ukoliko je požarom zahvaćena samo jedna prostorija, zatvorite vrata zahvaćene prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ukoliko je požar manjih razmjera, pokušajte i gašenje.

3. Ako izbije veći požar, napustite stan i zatvorite sva vrata za sobom, jer će se, ako ih ne zatvorite, zbog protoka sviježeg zraka požar širiti mnogo brže na cijeli stan.

4. Prilikom evakuacije vrlo je važno da svi ukućani budu u istoj prostoriji. Naročito pazite na decu, jer se ona iz straha mogu sakriti. Kada se uvjerite da su svi tu, krenite ka izlazu.

- Google oglasi -

5. Očekujte gust dim i veliku vrelinu: ako imate vremena, obujte cipele sa debljim đonom, obucite kapute i vežite peškire i krpe natopljene vodom preko usta i nosa.

6. Nikada ne koristite lift tokom požara, jer se tada oslobađa gust dim, pun otrovnih isparenja. Ulaskom u lift idete u sigurnu smrt od gušenja.

7. Ukoliko niste direktno ugroženi požarom, ostanite iza vrata svog stana. Ako dim počne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom i postavite oko štokova i ispred vrata, kako biste sprečili prodiranje dima u vaš stan. Ako je spoljašnji vazduh čist, izađite na terasu i zatvorite balkonska vrata za sobom, pa sačekajte da vatrogasci završe gašenje požara.

8. Neugašeni opušak cigarete nikada ne bacajte kroz prozor ili sa terase, jer uglavnom završava u sobi ili na terasi stana ispod vašeg i može izazvati požar. Također nikako ne smijete izbacivati opuške iz automobila, u ljetnom periodu kada je suša postoji velika mogućnost da izazovete požar.

9.Nikako ne smete koristiti vodu da biste ugasili požar na električnim instalacijama i aparatima, jer možete biti izloženi strujnom udaru.

10. Ne gasite vodom požar izazvan benzinom ili uljem, jer ove opasne materije plutaju po površini vode i mogu izazvati dodatno širenje požara.

Preventivne mjere protiv požara

Preventivne mjere zaštite od požara su skup mjera i radnji koje čovjek treba poduzeti da ne dođe do požara, a neke od njih su sljedeće:

 • U stanu, podrumu ili na tavanu ne držite zapaljive i eksplozivne tvari.
 • Redovno održavajte peći u ispravnom stanju.
 • Redovito čišćenje dimnjaka smanjuje opasnost za nastajanje požara.
 • Održavajte električne i plinske instalacije u ispravnom stanju.
 • Ne bacajte vrući pepeo sa žarom i opuške u posude koje su zapaljive
 • Ne pušite u krevetu i ne bacajte opuške i šibice ako ih niste ugasili
 • Ukoliko osjećate miris plina po dolasku u stan ne palite svjetlo ili šibice već zatvorite dovod plina i provjetrite prostoriju otvaranjem vrata i prozora.
 • Televizor u stanu držite na prozračnom mjestu jer se za vrijeme korištenja grije.
 • Ne sušite meso na tavanu već u posebno sagrađenim objektima.
 • Ne palite otvorenu vatru u blizini objekta naročito za vrijeme vjetrovitog vremena
 • Za vrijeme paljenja smeća udaljenost od objekta mora biti 20 metara, a kod paljenja osigurajte sredstva za početno gašenje. Po završetku ugasite svaki žar.
 • Stogovi sijena, slame, te kukuruzovine moraju biti udaljeni od građevinskih objekata najmanje 15 m
 • Redovito održavajte pristup hidrantu ispred svoje kuće jer Vama će najprije trebati
 • Ne dozvolite da se djeca igraju šibicama
 • Ne krpajte osigurače jer pogoduju izbijanju požara u električnoj instalaciji
 • Nezaštićena rasvjetna tijela i dotrajala električna instalacija po gospodarskim objektima mogu biti uzročnik požara
 • Nabavite aparat za gašenje požara prahom (S-6) za gašenje početnih požara

 

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Šta je zdravije, maslac ili margarin? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Potrošači su nerijetko u dilemi kada donose odluku o kupovini, margarin ili maslac. Maslac važi za nezdravu namirnicu s...

Ne zanemarujte ove bezazlene simptome koji mogu da budu uzrok vrlo ozbiljnih komplikacija, uključujući i karcinom

Mnogi ljudi zanemaruju ove simptome jer smatraju da je riječ o nečemu što nije ozbiljno. Ponekad simptomi gorušice mogu...

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu koja uništava holesterol, jača imunitet, štite od raka…

Loše grickalice zamijenite zdravim! Pistacije su izuzetno hranjive i korisne kao lijek za bolji rad srca, jačanje imunog sistema,...

Ako pijete ovaj čaj možete poboljšati apetit prirodno

Apetit je posebno stanje, kako ga neki naučnici formulišu, koje postoji samo kod viših oblika života. On služi kako...
- Google oglasi -

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Ovo morate pročitati

Bijela rada za kožu

Narodna medicina preporučuje bijelu radu (Bellis perennis) za njegu...

Masna riba čuva pamćenje

Konzumiranje tune i druge ribe bogate masnim kiselinama može...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas