Ako želite smanjiti unos šećera i učiniti dobro za svoje zdravlje, isprobajte ove savjete

-

Ako neprestano žudite za nečim slatkim, iako znate da to nije zdravo, moguće je da ste postali ovisni. U današnje vrijeme hrana je prepuna šećera i umjetnih zaslađivača što loše utječe na vaše zdravlje. Ako ne možete prestati jesti slatkiše, pripremili smo za vas nekoliko savjeta kako možete smanjiti unos šećera u organizam.

U posljednje vrijeme šećer sve više liječnika, nutricionista i znanstvenika naziva “tihim ubojicom”. Prema podacima iz izvješća Crvenog križa, sve je više pretilih ljudi. Može se reći da svijetom vlada epidemija pretilosti, a jedan od najvećih krivaca je šećer.

- Google oglasi -

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jest da prosječna odrasla osoba dnevno ne unosi više od pet posto od ukupne dnevne energije koju dobivamo hranom. Za žene, to je oko 25 grama šećera, a za muškarce oko 35. Nažalost, studije prehrambenih navika pokazuju da dnevno unosimo čak do deset puta više šećera. Primjera radi, litra Coca-Cole sadrži 108 grama šećera.

Kako smanjiti unos šećera

Ako želite smanjiti unos šećera i učiniti dobro za svoje zdravlje, isprobajte ove savjete…

Pijte kafu bez šećera
Ako volite zaslađenu kafu, tranzicija na kafu bez šećera bit će vam teška. Kako biste si olakšali, šećer smanjujte postepeno. Nakon mjesec dana naviknut ćete se piti ne zaslađenu kafu, a ako joj želite popraviti okus, dodajte joj malo cimeta.

Prestanite piti sokove
Najzdravije piće je voda. Ako mislite da ne možete živjeti ‘bez okusa’, pokušajte piti vodu s nekoliko kapi limunova soka. Čak i svježe iscijeđeni sokovi nisu zdravi kada se konzumiraju u prekomjernim količinama, a nipošto ne nasjedajte na natpise ‘bez šećera’ – takvi sokovi umjesto šećera sadrže umjetne zaslađivače, koji su još gori.

- Google oglasi -

Jedite jabuke
Kada gladni idete u kupovinu, skloniji ste kupovanju grickalica i hrane koja vam nije potrebna, pokazale su studije. Zato se ‘prevarite’ i tokom kupovine jedite jabuku. Na taj ćete način odoljeti čak i policama sa slatkiša.

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Sami napravite umak
Kupovni umaci prepuni su različitih pojačivača okusa pa tako i šećera. Kečap je najbolji primjer. Umjesto kupovanja prerađenih umaka, napravite vlastite.

Naučite razlikovati glad i žeđ
S obzirom na to da naš mozak jednako reagira na žeđ kao i na glad, kada vas uhvati želja da nešto prigriznete, prvo popijte čašu vode kako biste utvrdili da niste samo žedni.

Jedite svježe voće
Sušeno voće sadrži visoke koncentracije šećera pa umjesto njega radije pojedite svježe. Šoljica grožđa, primjerice, sadrži 15 grama šećera i oko 60 kalorija, dok ista količina sušenih grožđica sadrži 98 grama šećera i gotovo 500 kalorija.

Za sljedeću vašu kupovinu na popis dodajte hranu koja ne sadrži šećer jer one imaju pozitivan uticaj na zdravlje, s obzirom na to da prekomjerni unos šećera može doprinijeti raznim zdravstvenim problemima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i karijesa.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Jedite gljive jer su idealna hrana za vaše zdravlje

Poznato je da odgovarajućom hranom možete ojačati vaš imunitet....

MOGUĆE JE: Kako smršati, a da ne budete ni dana na dijeti ?

Svi koji pokušavaju smršaviti obično se pitaju kako to...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas