11 zlatnih pravila koja čine svaku ženu zdravijom

-

Pijete lijekove i ne obazirete se na moguće nuspojave, ne vježbate dovoljno i brinete se bez razloga? Niste jedine.

U gomili svakodnevnih obaveza i pravila koja biste trebale pratiti da biste bile zdrave, lijepe, pametne i omiljene zaista se teško snaći. Kako biste se lakše organizirale, podsjećamo vas na pravila koja se tiču onog najvažnijega – vašeg zdravlja !

- Google oglasi -

1. PRATITE SVOJ CIKLUS

Mjesečnica je odličan indikator promjena u organizmu. Ako dođe prerano ili prekasno, traje neobično dugo ili iscjedak ima bitno drugačiju boju, vrijeme je da posjetite doktora. Možda ste u drugom stanju, a možda vas tijelo upozorava da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Promijenjeni ciklus može upućivati na fibroadenom, dijabetes ili neki drugi poremećaj u organizmu.

2. ČUVAJTE SVOJE ZUBE

Lijep osmijeh i zdravi zubi dokaz su toga da se brinete o sebi. Ne zanemarujte oralnu higijenu, jer ona je preduvjet za zdravije zubi, smanjite unos slatkiša, ali i kruha, grickalica i ostalih rafiniranih ugljikohidrata. Ako im ipak ne možete odoljeti, operite zube nakon jela i žvačite žvakaće gume. Također, mijenjajte četkicu svaka dva do tri mjeseca, a dobro je znati i to da kamilica i kadulja smiruju upalu desni, dok mentol i metvica pospješuju njihovu prokrvljenost.

3. PAŽLJIVO KONZUMIRAJTE LIJEKOVE

Čitajte upute i upozorenja, lako se taj savjet čini očitim, jedno američko istraživanje pokazalo je da se čak tri četvrtine ljudi ne obazire na moguće nuspojave lijekova.

4. SAČUVAJTE DOBAR VID

Nosite sunčane naočale, osobito od 10 ujutro do 16 sati poslijepodne, kada je sunce najjače. Ne štedite na njima i odaberite naočale sa 100-postotnom zaštitom od UV zraka. Ako želite dodatno zaštititi oči, konzumirajte namirnice bogate vitaminom C jer on smanjuje probleme sa suhoćom očiju te sprečava nastajanje glaukoma i očne mrene.

- Google oglasi -

5. ČUVAJTE SE DIJETA

Nikada ne unosite manje od 1.200 kalorija dnevno u svoj organizam. Tako možete usporiti svoj metabolizam, što može imati dugoročne posljedice – u starijoj dobi vaše će tijelo sporije sagorijevati hranu.

6. KONTROLIRAJTE TEŽINU

Ovdje se sve svodi samo na jedno jednostavno pravilo – morate potrošiti više kalorija nego što ste ih unijeli u organizam.Tu se može povući zanimljiva paralela između želuca i rezervoara automobila – gorivo koje ste natočili mora izaći, a jednom kada napunite rezervoar ne treba više točiti, jer će se gorivo preliti. Isto vrijedi i za vaše tijelo.

7. ZAŠTITITE SVOJE SRCE

U SAD-u od bolesti srca svake minute umre jedna žena. Prema nekim istraživanjima, te bolesti pogađaju podjednak broj muškaraca i žena, samo što žene umiru u kasnijoj dobi. Zaštitite stoga svoje srce uravnoteženom prehranom i smanjite unos mesa, sira i maslaca koji su bogati zasićenim masnim kiselinama.Također, bavite se nekim sportom te kontrolirajte krvni tlak i tjelesnu težinu.

Dobro je popiti i jednu čašu crnog vina dnevno, jer korisne tvari poput flavonoida što se nalaze u crnom grožđu, grožđanom soku i crnom vinu sprečavaju oksidaciju LDL-kolesterola, jaki su antioksidansi i štite endotel krvnih žila.

8. PRAKTICIRAJTE SIGURAN SEKS

Uvijek koristite kondom. Osim što ćete spriječiti neželjenu trudnoću, zaštitit ćete se i od spolno prenosivih bolesti. Prema nekim istraživanjima, oko šest posto muškaraca ne stavi kondom odmah na početku seksualnog odnosa, već nakon nekoliko penetracija, a čak ih sedam posto skine kondom netom prije ejakulacije.

9. MISLITE POZITIVNO

Izreka Henryja Forda: “Mislite li da možete – ili mislite da ne možete – u pravu ste”, slikovito pokazuje kolika je moć naših misli; nisu bitne činjenice, već naš stav prema njima. Stoga pokušajte misliti pozitivno kada vam je najteže. Prema nekim istraživanjima, čovjeku kroz glavu dnevno prođe 55.000 misli. Prepoznajte one negativne i preuzmite kontrolu nad njima.

10. SPRIJEČITE RAK DOJKE

Rak dojke nalazi se na drugom mjestu uzročnika smrti, nakon kardiovaskularnih bolesti, a u Hrvatskoj svaka 11. žena oboli od te vrste raka, stoga je vrlo važno otkriti ga u ranoj fazi. Žene bi trebale svaki mjesec pet do 10 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa obaviti samopregled grudi, čime će na vrijeme spriječiti širenje zloćudnog tumora.

>> Kako prepoznati rak dojke u ranoj fazi?

Također, istraživanja pokazuju da vježbanje smanjuje rizik od raznih bolesti, pa tako i od raka dojke. Osim toga, treba pripaziti na prehranu, a u prevenciji bolesti pomoći će i cvjetača, čiji sastojci, pokazala je jedna studija, uništavaju stanice raka.

11. RECITE STRESU – NE

Jedan od najvećih uzročnika stresa je vječita zabrinutost, kojoj se žene po prirodi teško mogu suprotstaviti. No postoji produktivna zabrinutost i ona negativna, koja vam samo uzrokuje stres i ništa ne može promijeniti. Na primjer, zabrinutost da biste mogli zakasniti na avion može vas ubrzati i natjerati da stignete na vrijeme, no misli o tome da bi avion mogao pasti mogu vas izluditi. Pokušajte ocijeniti kada se bezrazložno brinete zbog nečega – time nećete riješiti problem, no to je i odličan početak za njegovo rješavanje.

JESU LI ŽENE JAČI SPOL ?

Žene su možda ipak jači spol. Tu tvrdnju potkrepljuje izvještaj nazvan “Nježni muškarac”, kojeg je objavio britanski Medical Journal, a u kojem stoji kako su muškarci po mnogočemu ranjiviji nego žene. Autor navodi veću stopu smrtnosti muških fetusa, veći broj poteškoća u razvoju, učestalije poremećaje u ponašanju kod dječaka te veću stopu smrtonosnih bolesti.

Mišići ženskog srca su zato manje elastični, što dovodi do veće mogućnosti nastanka srčane aritmije nego kod muškaraca. S druge strane, žene imaju snažniji imunološki sustav nego muškarci, što može biti jedan od razloga zašto žive dulje od svojih partnera. U prilog tome istraživači na Kraljevskom sveučilištu za medicinu u Londonu ustanovili su da žene u svim životnom fazama imaju veći broj bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za borbu protiv infekcija.

I za kraj: žene, za razliku od muškaraca, drukčije apsorbiraju lijekove. Žensko tijelo brže se oslobađa lijekova, pogotovo u vrijeme mjesečnice kad su hormonalni ciklusi ubrzani. Zapravo, do prije 20 godina farmaceutske kompanije nisu testirale nove lijekove na ženama baš zbog ove činjenice!

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Rotkva

Opis biljke: rotkva povrtna nastala je razvojem iz divlje...

Redukcijska dijeta

Dijeta od 1300 kalorija. Ova dijeta ima 1300 kalorija,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas