Ljekovito bilje Indijski orah

Indijski orah

-

indijski orahPotiče iz Brazila, ali se danas najviše proizvodi u Indiji I na našim tezgama odnedavno (ponovo) mogu da se nađu neki egzotični koštunjavi plodovi, među njima i indijski orah, poznat i kao kešu. Potiče iz Brazila, a u Indiju, koja je danas najveći svjetski proizvođač, uvezli su ga Portugalci. Ovaj koštunjavi plod, veličine oko tri centimetra a oblika bokserske rukavice, raste iz mesnatog pseudoploda, kešu jabuke, sočne i slatke, od koje se pravi sok. Plod može biti pojedinačan, ili u grozdu i ima sopstvenu čahuru. “Kešu jabuka” je duga od šest do 15 centimetara, kruškolika, sa žutom ili crvenom ljuskom, koja pokriva vlaknastu, sočnu pulpu. Raste na kešu stablu, koje može dostići 15 metara, debelo je i zakrivljeno, s povijenim granama koje cesto dopiru do zemlje. Ima sitne ružičaste cvjetove, koji rastu iz pazuha lista. Mogu biti muški, ženski ili oba na istom cvijetu.

 

- Google oglasi -

Osim što je plod ukusan, on je i bogat izvor vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija. Sadrži pet puta više vitamina C nego naranče. U njemu su prisutni i estri, terpeni, aldehidi, alkoholi, ketoni, laktoni… te se koristi za pravljenje visokohranljivih “snekova” (grickalica) i sokova, a mnogo se koristi i u preparatima za ljepotu jer sprječava prerano starenje kože i kose. Sam indijski orah bogat je esencijalnim aminokiselinama (8,8 mg%). Dobar je izvor cinka (4,8 miligrama u 100 grama), minerala potrebnog za povećanje imuniteta u ovo vrijeme prehlada i gripa, kao i drugih minerala i vitamina: kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, joda, kalcijuma (31 mg%), gvožda (2,8 mg%), izuzetno mnogo fosfora (373 mg%), vitamina B1 (45mg%), B2 (12 mg%)i B6, nijacina (12 mg%) i B6 i vitamina E (5,7 mg%). Sadrži dosta masnoća (48,2 grama), što mu daje i veliku kalorijsku vrijednost – 2.478 kJ (578 kcal). Između spoljne i unutrašnje ljuske je gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg orah mora prvo dobro da se očisti pa ispeče ili skuha da bi se toksin uklonio i da bi bio spreman za jelo (naravno, u prodaju stiže već tako pripremljen). Ovo ulje u Surinamu koriste spolja, za uništavanje larvi ispod kože.

U narodnoj medicini mnogih naroda kao ljekoviti koriste se lišće, kora i plod, čak i ljuska, a orah se jede.

Dokazano je da kešu ima antibakterijsko, antidizenterijsko, antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diureticko, osvježavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da je efikasan protiv kašlja, da snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, steže, suzbija groznicu, čisti crijeva – i da je afrodizijak. Na primjer, pleme Tikuna iz sjeverozapadne Amazonije smatra njegov sok lijekom protiv gripa, a od lišća i kore prave čaj protiv proliva, dok drugi taj čaj koriste za ispiranje usta kod upale krajnika i ranica na sluzokoži. Brazilci čaj od kore kešua koriste protiv vaginalnog sekreta, zatim kao adstringent, za zaustavljanje krvarenja posle vađenja zuba, plod protiv sifilisa, a vino napravljeno od ploda koristi se u drugim dijelovima Amazonije protiv dizenterije.

- Google oglasi -

Kora i lišće bogati su taninima, grupom fitohemikalija s dokumentovanom biološkom aktivnošću: od protivupalnih do stežućih efekata. U ljusci kešua otkrivena je anakardična kiselina, za koju se pokazalo da ubija neke kancerozne ćelije. Plod kešua ispoljio je antimikrobska svojstva prema raznim vrstama bakterija, između ostalih i helikobakteru pilori, uzročniku čira na želucu. Međutim, mora se napomenuti i da indijski orah (kao i drugi orasi) može biti uzročnik alergije.

- Google oglasi -
Prethodni članakTamarind – Indijska datula
Naredni članakCikorija

3 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve bakin recept se i danas koristi i ništa ih ne...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene....

Izbacite otrove iz sebe: Ljetno čišćenje organizma!

Ovu kuru primjenite kada osjećate umor, može i više puta godišnje, Za nedjelju dana skinut će te...

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia Coli. Konvencionalni lijekovi u borbi protiv ove bakterije dosta često...

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina...

Grašak izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina…

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama...

Preporučeno

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas