Ljekovito biljeStudija tvrdi da loša sreća utječe na pojavu karcinoma,...

Studija tvrdi da loša sreća utječe na pojavu karcinoma, ali ne smijemo zanemariti i ostale faktore

-

zaciniUnatoč dokazanim rizicima kao što su konzumiranje brze hrane, izlaganje suncu, pušenje i nedostatak tjelesne aktivnosti, grupa američkih znanstvenika tvrdi da je za obolijevanje od karcinoma kriva loša sreća.

Studija koja je objavljena 2015.godine, a koju su radili znanstvenici sa Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, tvrdi da dvije trećine karcinoma kod odraslih osoba prvenstveno mogu biti objašnjene zlom srećom kada slučajne mutacije u genima pokreću rast karcinoma, dok tek jedna trećina karcinoma nastaje zbog faktora okoline i naslijeđenih gena.

Kombinacija više faktora

Većinu karcinoma uzrokuje nasumična mutacija gena što je svakako razlog koji izaziva strah. Znanstvenici koji stoje iza ove studije, Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein, objašnjavaju u agendi originalne objave u medijima da ovo ne znači da nema podudaranja ili razloga zašto neki ljudi obolijevaju od raka.

- Google oglasi -

“Niti jedan pojedinačni faktor ne uzrokuje karcinom. Neki su krivo razumjeli naše istraživanje da je dvije trećine karcinoma rezultat loše sreće. Želimo istaknuti da je nastanak karcinoma kombinacija više faktora gdje sreća igra veliku ulogu”, kažu.

Neki ipak nisu izvan naše kontrole

Neki su faktori, kao sreća, izvan naše kontrole dok drugi nisu. Svjesni smo činjenice da ideja da je glavni faktor koji sudjeluje u dobivanju karcinoma izvan ičije kontrole, može zbunjivati.”

Iako originalna studija sugerira da je većina karcinoma uzrokovana lošom srećom, i puno drugih faktora ima ulogu. Sve stvari za koje znamo da su za organizam loše, kao pržena hrana ili izlaganje suncu, su faktori koji doprinose nastajanju slučajnih genskih mutacija koje poslije mogu dovesti do karcinoma.

Tomasetti i Vogelstein uspoređuju svoja saznanja sa prometnom nesrećom. Samo zato što ste svjesni da sudar može izazvati obična loša sreća ne znači da se nećete vezati u autu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Osnovna pravila i najbolji prirodni lijekovi za paradentozu

Paradentoza je kronična infekcija zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Ova bolest može dovesti do potpunog gubitka zubi,...

Badrenika biljka zaštitnik za zdravlje

Badrenika (Pimpinella saxifraga L.) je biljka koja vam donosi dug i zdrav život. Bedrenika ima i drugi naziv a...

Slatka paprat višestruko korisna biljka kao lijek

Slatka paprat (Comptonia peregrina) je biljka koja ima ugodan miris i često se koristi za pripremu čaja, ali i...

Viseće bradavice uzrokuje HPV, evo kako ih možete ukloniti

Humani papilloma virus vrlo je rasprostranjena infekcija kod ljudi. Kao viseće bradavice po tijelu, poznajemo na stotine različitih vrsta...
- Google oglasi -

Ne bacajte ljusku jajeta jer krije pravo blago!

Poznato je da su jaja hranjiva, puna vitamina A i B12, minerala, kalcija i cinka. Međutim, zdravstvene prednosti jaja...

8 razloga zašto je topla kupka izvrsna za vaše zdravlje

Istraživanja tvrde da topla kupka ima pozitivan utjecaj za mentalno i fizičko zdravlje. Svi već dobro znamo kako je...

Ovo morate pročitati

Prednosti rižine vode: 8 razloga zašto nikada ne biste trebali baciti rižinu vodu

Rižinu vodu često odbacujemo jer nismo upoznati s višestrukim...

Očistite najvažniji organ: Pijte ovaj napitak mjesec dana i bit ćete zdravi k’o dren

Želite li očuvati svoj organizam zdravim, onda je potrebno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas