Ljekovito bilje Studija tvrdi da loša sreća utječe na pojavu karcinoma,...

Studija tvrdi da loša sreća utječe na pojavu karcinoma, ali ne smijemo zanemariti i ostale faktore

-

zaciniUnatoč dokazanim rizicima kao što su konzumiranje brze hrane, izlaganje suncu, pušenje i nedostatak tjelesne aktivnosti, grupa američkih znanstvenika tvrdi da je za obolijevanje od karcinoma kriva loša sreća.

Studija koja je objavljena 2015.godine, a koju su radili znanstvenici sa Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, tvrdi da dvije trećine karcinoma kod odraslih osoba prvenstveno mogu biti objašnjene zlom srećom kada slučajne mutacije u genima pokreću rast karcinoma, dok tek jedna trećina karcinoma nastaje zbog faktora okoline i naslijeđenih gena.

Kombinacija više faktora

Većinu karcinoma uzrokuje nasumična mutacija gena što je svakako razlog koji izaziva strah. Znanstvenici koji stoje iza ove studije, Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein, objašnjavaju u agendi originalne objave u medijima da ovo ne znači da nema podudaranja ili razloga zašto neki ljudi obolijevaju od raka.

- Google oglasi -

“Niti jedan pojedinačni faktor ne uzrokuje karcinom. Neki su krivo razumjeli naše istraživanje da je dvije trećine karcinoma rezultat loše sreće. Želimo istaknuti da je nastanak karcinoma kombinacija više faktora gdje sreća igra veliku ulogu”, kažu.

Neki ipak nisu izvan naše kontrole

Neki su faktori, kao sreća, izvan naše kontrole dok drugi nisu. Svjesni smo činjenice da ideja da je glavni faktor koji sudjeluje u dobivanju karcinoma izvan ičije kontrole, može zbunjivati.”

Iako originalna studija sugerira da je većina karcinoma uzrokovana lošom srećom, i puno drugih faktora ima ulogu. Sve stvari za koje znamo da su za organizam loše, kao pržena hrana ili izlaganje suncu, su faktori koji doprinose nastajanju slučajnih genskih mutacija koje poslije mogu dovesti do karcinoma.

- Google oglasi -

Tomasetti i Vogelstein uspoređuju svoja saznanja sa prometnom nesrećom. Samo zato što ste svjesni da sudar može izazvati obična loša sreća ne znači da se nećete vezati u autu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve bakin recept se i danas koristi i ništa ih ne...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene....

Izbacite otrove iz sebe: Ljetno čišćenje organizma!

Ovu kuru primjenite kada osjećate umor, može i više puta godišnje, Za nedjelju dana skinut će te...

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia Coli. Konvencionalni lijekovi u borbi protiv ove bakterije dosta često...

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina...

Grašak izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina…

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama...

Preporučeno

Bakin recept za slatko od smokava

Kada malo bolje razmislimo, slatko od smokve...

Smokva kraljica ljeta, izvor zdravlja

Smokva je relativno nisko drvo s jako...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas