Petehije na koži – Zašto nastaju, kako se mogu liječiti i koliko traju?

-

Petehije su male crveni tačkice koji se pojavljuju na koži kao posljedica krvarenja u kapilare ispod kože. Ove tačkice obično su veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetra i često se javljaju u skupinama. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali češće se javljaju na licu, nogama, u ustima, po trbuhu i donjim ekstremitetima.

Petehije mogu izgledati kao osip, ali nisu. Ove male crvene tačkice na koži uzrokovane su puknutim kapilarama, sitnim krvnim žilama ispod kože. Ne svrbe niti bole.

- Google oglasi -

One su često povezane s nekim medicinskim stanjima, uključujući krvne bolesti, kao što su trombocitopenija ili leukemija, infekcije, kao što su meningitis ili sepsa, i ozljede. Također, mogu biti i nuspojava nekih lijekova, kao što su antibiotici ili antikoagulansi.

Petehije na koži

Liječenje petehije varira od uzroka do uzroka. Ako su petehije uzrokovane osnovnim zdravstvenim stanjem, liječenje će se usmjeriti na liječenje tog stanja. Ako su petehije uzrokovane ozljedom, liječenje će se fokusirati na liječenje istog ozljeda. U nekim slučajevima, poput petehija koje su uzrokovane lijekovima, promjena lijeka može biti dovoljna.

Ako primijetite petehije na svom tijelu, važno je zatražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i pravilno liječenje. To je naročito važno ako se petehije pojavljuju bez očitog uzroka, ako su vrlo brojne ili ako se javljaju u kombinaciji s drugim simptomima kao što su vrućica ili bol.

U nekim slučajevima, petehije mogu biti znak ozbiljnog medicinskog stanja i važno je dobiti brzo liječenje kako bi se izbjegle daljnje komplikacije. Redoviti zdravstveni pregledi i praćenje vašeg zdravstvenog stanja mogu pomoći u otkrivanju petehija u ranim fazama i skupu komplikacija.

- Google oglasi -

Nije moguće spriječiti sve uzroke petehija. Ali možete spriječiti infekcije koje dovode do petehija.

Koliko traju petehije

Trajanje petehija zavisi od uzroka koji ih uzrokuje. U nekim slučajevima, petehije mogu nestati samostalno nakon nekoliko dana ili sedmica bez ikakvog liječenja. U drugim slučajevima, petehije mogu trajati puno duže ako su povezane s kroničnim zdravstvenim stanjima, kao što su krvne bolesti ili infekcije.

Ako petehije ne nestanu nakon nekoliko sedmica ili se pogoršaju, važno je zatražiti medicinsku pomoć. To je naročito važno ako se petehije pojavljuju u kombinaciji s drugim simptomima, kao što su visoka temperatura ili bol, ili ako se pojavljuju na neobičnim mjestima.

U svakom slučaju, važno je utvrditi uzrok petehija kako bi se odredilo pravilno liječenje i spriječile daljnje komplikacije. To može uključivati liječenje osnovnog zdravstvenog stanja, kao što su infekcije ili krvne bolesti, ili promjenu lijeka ako je to uzrok petehija.

Liječenje petehija prirodnim lijekovima

Petehije ponekad prođu i same od sebe bez ikakvog liječenja, ali neki prirodni lijekovi mogu pomoći u prevenciji nastanka petehija.

Jabukovo sirće – U slučaju petehija, od velike pomoći može vam biti jabukovo sirće za ublažavanje crvenih pečata na koži. Ono pomaže i kod običnih osipa. Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta pomaže u borbi protiv infekcija kože. Natopite vatu u jabukovom sirćetu i nežno je namažite na kožu.

Kokosovo ulje – Smatra se najbolji prirodni lijek za sve kožne probleme. Redovnom upotrebom kokosovug ulja na tijelu, ne samo da ćete osvježiti kožu nego ćete se riješiti i ožiljaka, tamnih mrlja, pa tako i petehija. Nježno ga umasirajte u kožu svakodnevno nakon tuširanja i ne treba vam nikakva dodatna krema ili losion.

Maslinovo ulje – Ovo tekuće zlato ima mogučnost da umiri svaku upalu na koži. Dovoljno je da namažete nekoliko puta na dan kožu gdje su se pojavile petehije.

Hladne obloge se koriste također za liječenje petehija, jer se upala kože zaista smanjuje sa hladnim oblogama.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Šumske jagode pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica

Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam,...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas