ZdravljeArterioskleroza krvnih žila mozga

Arterioskleroza krvnih žila mozga

-

mozakArterioskleroza krvnih žila mozga bolest je ljudi poodmakle dobi. U pojedinim obiteljima bolest se javlja u mlađoj dobi. Uzrok bolesti je nepoznat. Pri nastanku bolesti važnu ulogu imaju razna trovanja alkoholom, kavom, duhanom i slično. Krvne žile mozga postaju neelastične i krute, a zbog manje propustljivosti mozak se slabije opskrbljuje krvlju.

Zbog nedovoljne ishrane mozak u cijelosti postaje manjim, a pojedini njegovi dijelovi propadaju. Bolest se razvija postupno, što traje godinama. Ovisno o tome koji je dio mozga jače zahvaćen, javljaju se određene živčane smetnje. Bolesnici se tuže na glavobolju, šumove u ušima, brzo zamaranje, vrtoglavicu i slične simptome.

Bolesnik je manje sposoban za umni i fizički rad, postaje ravnodušnim, a pamćenje mu postupno slabi. Pojavljuje se nesanica koju bolesnici podnose veoma teško. Noću ne mogu zaspati, a po danu se osjećaju pospanima, umornima, zbog čega nerijetko zadrijemaju. Tjelesne tegobe popraćene su strahom. Novije događaje teže pamte, dok one iz duboke prošlosti zadržavaju u dobrom pamćenju. Kao popratna posljedica bolesti može nastupiti uzetost pojedinih dijelova tijela, udova, a može nastupiti i moždana kap. Prepoznatljivi znaci bolesti su ukočenost mišića, drhtanje ruku ili glave u mimom stanju te hod sitnim koracima. Bolest se pogoršava na mahove, da bi nakon pogoršanja stanje godinama bilo bez promjena.

- Google oglasi -

Liječenje

Sastav čaja (1):

40 g bijele imele

30 g listova i cvjetova nevena

- Google oglasi -

30 g korijena iđirota

30 g stabljike i korijena pirevine

20 g vrbove kore

20 g stabljike odoljena

20 g matičnjaka (veće količine listova)

20 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro dodati 5 žlica meda, promiješati i staviti na umjerenu vatru da provri i kuha pola minute. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. Dnevno popiti 5 dcl — svakih 3 sata po 1 dcl. Prije nego se pije, čaju dodati nekoliko kapi svježeg limunovog soka.

Vremenski liječenje traje 3 mjeseca. Uz to potrebno je uskladiti ishranu: hrana mora biti što raznovrsnija, s većim količinama voća i povrća. Sto više uzimati crvenog luka, kako u raznim jelima tako i svježeg. Isključiti iz jelovnika jela s roštilja, konzervirane prerađevine, suhomesnate proizvode i sve masnoće životinjskog porijekla. Šećer i sol uzimati u najmanjoj mogućoj mjeri. Piti sokove od svježeg voća s vodom i bez šećera. Ne uzimati cigarete i alkohol. Izbjegavati svaki teži psihički i fizički napor. Što više šetati se na čistom zraku.

Sastav čaja (2):

50 g listova i cvjetova kantarije muške

50 g listova i cvjetova kantarije ženske

40 g listova divlje nane

40 g listova i cvjetova mažurana

30 g hrastove kore

20 g usitnjenog korijena srčanika

Pripremanje i primjena čaja:

Čaj se priprema na isti način kao i prethodni, s time što se dnevno pije 4 dcl, svakih 2 sata po 1/2 dcl.

Sto više izbjegavati sve masnoće. Uputno je šetati se i lagano raditi na čistom zraku. Kloniti se jakog sunca i zagušljivih prostorija. Izbjegavati sve jake mirise.

- Google oglasi -
Prethodni članakMasnoće
Naredni članakAstma

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...
- Google oglasi -

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Ovo morate pročitati

Ukratko o upotrebi biljaka kao afrodizijaka

Uporaba biljaka kao afrodizijaka datira još iz starih vremena....

Suzne žlijezde – Upala suzne žlijezde – Prirodni lijekovi za suzne žlijezde

Nisu li suzne žlijezde čudesni ventil, putem kojega u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas