Zdravlje Arterioskleroza krvnih žila mozga

Arterioskleroza krvnih žila mozga

-

mozakArterioskleroza krvnih žila mozga bolest je ljudi poodmakle dobi. U pojedinim obiteljima bolest se javlja u mlađoj dobi. Uzrok bolesti je nepoznat. Pri nastanku bolesti važnu ulogu imaju razna trovanja alkoholom, kavom, duhanom i slično. Krvne žile mozga postaju neelastične i krute, a zbog manje propustljivosti mozak se slabije opskrbljuje krvlju.

Zbog nedovoljne ishrane mozak u cijelosti postaje manjim, a pojedini njegovi dijelovi propadaju. Bolest se razvija postupno, što traje godinama. Ovisno o tome koji je dio mozga jače zahvaćen, javljaju se određene živčane smetnje. Bolesnici se tuže na glavobolju, šumove u ušima, brzo zamaranje, vrtoglavicu i slične simptome.

Bolesnik je manje sposoban za umni i fizički rad, postaje ravnodušnim, a pamćenje mu postupno slabi. Pojavljuje se nesanica koju bolesnici podnose veoma teško. Noću ne mogu zaspati, a po danu se osjećaju pospanima, umornima, zbog čega nerijetko zadrijemaju. Tjelesne tegobe popraćene su strahom. Novije događaje teže pamte, dok one iz duboke prošlosti zadržavaju u dobrom pamćenju. Kao popratna posljedica bolesti može nastupiti uzetost pojedinih dijelova tijela, udova, a može nastupiti i moždana kap. Prepoznatljivi znaci bolesti su ukočenost mišića, drhtanje ruku ili glave u mimom stanju te hod sitnim koracima. Bolest se pogoršava na mahove, da bi nakon pogoršanja stanje godinama bilo bez promjena.

- Google oglasi -

Liječenje

Sastav čaja (1):

40 g bijele imele

- Google oglasi -

30 g listova i cvjetova nevena

30 g korijena iđirota

30 g stabljike i korijena pirevine

20 g vrbove kore

20 g stabljike odoljena

20 g matičnjaka (veće količine listova)

20 g stabljike majčine dušice

Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro dodati 5 žlica meda, promiješati i staviti na umjerenu vatru da provri i kuha pola minute. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. Dnevno popiti 5 dcl — svakih 3 sata po 1 dcl. Prije nego se pije, čaju dodati nekoliko kapi svježeg limunovog soka.

Vremenski liječenje traje 3 mjeseca. Uz to potrebno je uskladiti ishranu: hrana mora biti što raznovrsnija, s većim količinama voća i povrća. Sto više uzimati crvenog luka, kako u raznim jelima tako i svježeg. Isključiti iz jelovnika jela s roštilja, konzervirane prerađevine, suhomesnate proizvode i sve masnoće životinjskog porijekla. Šećer i sol uzimati u najmanjoj mogućoj mjeri. Piti sokove od svježeg voća s vodom i bez šećera. Ne uzimati cigarete i alkohol. Izbjegavati svaki teži psihički i fizički napor. Što više šetati se na čistom zraku.

Sastav čaja (2):

50 g listova i cvjetova kantarije muške

50 g listova i cvjetova kantarije ženske

40 g listova divlje nane

40 g listova i cvjetova mažurana

30 g hrastove kore

20 g usitnjenog korijena srčanika

Pripremanje i primjena čaja:

Čaj se priprema na isti način kao i prethodni, s time što se dnevno pije 4 dcl, svakih 2 sata po 1/2 dcl.

Sto više izbjegavati sve masnoće. Uputno je šetati se i lagano raditi na čistom zraku. Kloniti se jakog sunca i zagušljivih prostorija. Izbjegavati sve jake mirise.

- Google oglasi -
Prethodni članakMasnoće
Naredni članakAstma

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Prostata – Uvećanje žlijezde – Prirodni lijekovi za prostatu

Prostata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca,...

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana...

Lavanda za uspavljivanje – Mediteranska biljka koja bolje od lijekova eliminira nesanicu i tjeskobu

Lavanda prirodan lijek koji ima umirujuće djelovanje za miran san koji omogućava spavanje tokom cijele noći. Udisanje...

Koji su prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni luk, čaj, sirup i đumbir. Sve odlični sastojci,...

Ljekovita svojstva bijelog sljeza – Čaj od sljeza se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi

Bijeli sljez (Althaea officinalis) od davnina se koristi kao ljekovita biljka. Trajna je biljka s mesnatim, jakim...

Lisnati kupus – raštan ili raštika ljekovita kraljica zdrave prehrane

Prvi gajeni lisnati kupus-raštan ili raštika još su od egipatskih faraona i grčkog herojskog doba smatrali svetom...

Preporučeno

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas