ZdravljeBiljka koja proizvodi inzulin i otkriva mine

Biljka koja proizvodi inzulin i otkriva mine

-

Zahvaljujući genetskom inženjeringu, liječenje dijabetesa uskoro bi moglo da bude znatno lakše nego do sada.

Kanadska farmaceutska kompanija Semi-Bio-Sis je genetički modifikovala biljku šafraniku tako da sama proizvodi inzulin. Šafranika ima zelene bodljikave listove i žute cvjetove i uglavnom se gaji da bi se od nje proizvodilo ulje. Visine je prosječnog čovjeka. U šafraniku je nedavno ubačen ljudski gen kako bi mogla da proizvodi ljudski inzulin. Ukoliko ispitivanja pokažu da takav inzulin zaista može da se koristi u liječenju dijabetesa, bit će to prvi put da se na tržištu našao lijek koji je proizvela biljka.

Endrju Baum, direktor kompanije Semi-Bio-Sis koja je proizvela genetski modifikovanu šafraniku, kaže za BBC da se broj dijabetičara u svijetu povećava i da će potražnja za inzulinom biti sve veća. “Vjerujemo da na šest do sedam hiljada hektara možemo da zadovoljimo ukupnu potražnju za inzulinom u svijetu. To vam je jedna farma srednje veličine na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, ili nekoliko farmi u preriji”, kaže Baum.

- Google oglasi -

Kanadska firma se nada da će se pokazati da je inzulin koji proizvodi genetski modifikovana šafranika isti kao i standardni inzulin i da ce, zahvaljujući tome, vrlo brzo biti u stanju da ga izbaci na tržište. Taj inzulin bio bi znatno jeftiniji od onoga koji se danas nudi na tržištu

Međutim, nisu baš svi oduševljeni novim smjerom istraživanja. Neke organizacije za zaštitu životne sredine strahuju da će, zahvaljujuci oprašivanju, gen koji proizvodi inzulin sa genetički modifikovane šafranike prijeći na običnu šafraniku.

Kada bi se tako nešto dogodilo, onda bi i obična šafranika proizvodila inzulin, pa bi on ušao u ljudsku ishranu i mogao da napravi probleme onima koji nisu oboljeli od dijabetesa.
Uprkos tome nastavljaju se eksperimenti u kojima se genetski modifikovane biljke ne koriste za ishranu, već u druge svrhe. Danska kompanija po imenu Aresa proizvela je genetski modifikovanu verziju biljke potočarke, koja treba da pomaže pri uklanjanju mina. Korijen te genetski modifikovane biljke reaguje na prisustvo eksploziva u zemlji tako što mijenja boju cvijeta.

“Korištenjem jedne vrste vodenog topa možemo sjeme ove biljke da razbacamo po dosta širokom prostoru. Kada bi biljka procvjetala, vidjeli bi se njeni cvjetovi koji bi varirali od crvene do zelene boje, i time nam ukazivali na položaj mina. U teoriji, to bi trebalo da omogući da se utvrdi gdje su mine i da se one bezbjedno uklone”, kaže Jarne Eleholm, direktor Arese, za BBC. Ekološke organizacije, međutim, ukazuju na to da sa genetski modifikovanim biljkama treba biti jako pažljiv, jer još ne znamo dovoljno o njihovom utjecaju na životnu sredinu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

10 KOMENTARI

  1. Boze oprosti ludostima naucnika!Nema smisla sta cine,Bog je premudro stvorijo sve!!!Zar oni misle da mogu bolje? Oni su zatrovani crnim vizijama,tesko onima ko im vjeruje!!!Tvorac je dao slobodu covjeku pa birajmo,braco i sestre!!!Pitajmo se zasto su znanstvenici ostavili i pohranili sva cista stara sjemena i kopiraju NOJA I NJEGOVU ARHU!!!?A MI KAO PRED POTOT CINIMO KAO ONDASNJI NAROD GRIJESIMO LI GRIJESIMO!!!OSTANIMO POSLUSNI TVORCU,ON NAS SAMO MOZE IZBAVITI OD ZLA-ZALA!!!Amin Gospode pomiluj i spasi stadoTvoje!!!

  2. "bit će to prvi put da se na tržištu našao lijek koji je proizvela biljka" – mlatnuše i ostaše živi? Malo pamedniji rekoše: "Lekar leči, Priroda izleči" i "Tvoja snaga leži u sokovima bilja" (reč Priroda uvek i uvek velikim slovom).

  3. LIJECENJE METABOLICKE BOLESTI KOJA VEC IMA LIJEK SA GMO KOJA CE STVORITI NASLEDNE NEPOZNATE BOLESTI JE GUBITNICKA LUTRIJA I RUSKI RULET I LUD JE KO VRSI TE EKSPERIMENTE TREBA GA ZAUSTAVITI U TOJ SULUDOJ NAMJERI

  4. Sramota, “lečiti” ljude sa genetski modifikovanim bilkama.Dokle ide ljudska beskrupuloznost?Možda malo ko zna šta je genetski modifikovana hrana i lekovi-navodno te leče a u stvari te zakopavaju još dublj.
    Ako ne možemo da se izborimo protiv toga u ovoj našoj farsi od države, bar ne treba na ovom sajtu reklamirati tako nešto…..

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Boja kose ukazuje na vaše zdravlje

Geni koji stvaraju pigment u kosi reguliraju procese u...

Ribe iz konzerve štite od debljine – Jedite sardine što češće, a evo i zašto

Ako su vaše omiljeno jelo srdele iz konzerve ili...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas