Šta je hipotireoza? – Ovo je 10 prirodnih lijekova za ubrzavanje tiroide

-

Kada je štitna žlijezda nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije. Od autora dr Rite Luiz, ljekara naturopate i autora knjige “Snaga iznutra” (The Power Within”), saznajemo šta je zapravo hipotireoza i koje prirodne, holističke mjere treba preduzeti ukoliko imamo problem sa štitnom žlijezdom.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda, čine tijelo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do uvećanja tjelesne težine i zatvora.

- Google oglasi -

Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije tiroide same po sebi…

Šta je hipotireoza?

Hormoni štitnjače su veoma važni za metabolizam svih stanica u tijelu i bez njih ne bismo mogli živjeti, a njihov nedostatak se naziva hipotireoza. Hipotireoza je stanje koje nastaje kao posljedica smanjenog lučenja hormona štitnjače.

Ukoliko se osoba riješi na njeno uklanjanje, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen dio, biće u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagorjeva u trošenju. Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i uslijed drugih razloga.

Hormoni koje štitna žlijezda proizvodi kontrolišu metabolizam tijela pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u tijelu. Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, uljenjujući ih.

- Google oglasi -

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žljezda, čine tijelo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suhu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često miješa sa postporođajnom depresijom. Lijekovi, kao što je litijum, takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu također mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Provjerite sami kako radi vaša štitna žlijezda – Uradite sami test za štitnjaču

Šta preduzeti kod hipotireoze?

  • Smanjite unos soje. Soja zna da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da pretjerano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.
  • Alkalizujte tijelo! Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.
  • Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad tiroide.
  • Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.
  • Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.
  • Gentian je, također, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.
  • Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.
  • Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete tijelu u podizanju raspoloženja.
  • Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.
  • Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Čestoslavica

Nazivi biljke Familija: Scrophulariaceae Narodni: Čestoslavica Latinski: Veronica officinalis Ljekarski: Veronicae herba Engleski: Speedwell Njemački:...

Čuvajte svoje oči

Nećemo govoriti o čudesnom sastavu i funkciji očiju, nego...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas