ZdravljeLimunadom protiv vrućine

Limunadom protiv vrućine

-

Toplo vrijeme donosi određene probleme, a najvažnije među njima je pitanje šta i koliko treba piti kada je vruće? Ljudsko tijelo neprekidno emituje toplotu i kad njegova temperatura pređe određeni prag, uključuju se mehanizmi koji nas štite od pregrijavanja i zato počinjemo da se znojimo.

Tečnost koju luče znojne žlijezde sastoji se uglavnom od vode, izvjesne količine organskih jedinjenja i mineralnih soli. Stoga, ako čovjek dugo boravi na suncu, treba da pije što više tečnosti da bi nadoknadio manjak u organizmu. Većina nas pije svega jednu trećinu neophodne količine vode. Minimum koji je potreban za održavanje normalne vodene ravnoteže u tijelu iznosi litar i po pri prosječnoj temperaturi vazduha od 21 stepen, 1,9 litara pri temperaturi od 26 stepeni i tri litra ukoliko je temperatura dostigla 32 Celzijusova stepena. U tu količinu ulaze voda, sokovi, supe, kao i „skrivena“ tečnost iz voća i povrća.

Voda u organizam ne dospijeva samo spolja, već se obrazuje u organizmu i prilikom prerade hrane. Primjera radi, 100 grama masti prilikom oksidacije daje 107 mililitara vode, a 100 grama ugljenih hidrata ili bjelančevina 35, odnosno 41 mililitar. Količina vode neophodne organizmu zavisi od uzrasta, stanja zdravlja, načina ishrane, težine posla koji obavljamo i temepature vazduha. Recimo, ukoliko čovjek radi u vreloj fabričkoj hali, znojem može da izgubi i do četiri litra tečnosti svakog sata, tako da taj gubitak mora redovno da se nadoknađuje. Čak i ako se ne bavi teškim fizičkim radom, čovjek troši dosta vode: kroz mokraću se gubi oko 1,5 litara, kroz kožu isparava oko litar, a disanjem se gubi oko 300 mililitara. Sve zajedno, čovjek u prosjeku izgubi oko tri litra tečnosti.

- Google oglasi -

Ipak, ako ne osjećate potrebu za vodom, ne treba je silom piti: višak tečnosti povećava opterećenje za sve organe, posebno bubrege i srce.
Osim toga, što više pijete, to se više znojite, a samim tim osjećate pojačanu potrebu za tečnošću – tako nastaje začarani krug. Soli koje se gube zajedno sa znojem narušavaju normalnu ravnotežu mikroelemenata u organizmu, što može da izazove slabost, vrtoglavicu i ubrzan rad srca. Ograničenu količinu vode treba da unose trudnice, osobe koje pate od hipertenzije, srčane insuficijencije i bubrežni bolesnici.

Šta ljekari preporučuju:

Pretjerano ohlađeni napici neće nadoknaditi manjak vlage. Oni se duže zadržavaju u želucu, a mineralnim solima koje takvi napici sadrže treba mnogo vremena da dospiju u ćelije. Povrh toga, hladni napici uslovljavaju pojačan rad znojnih žlijezda. Najbolje je piti tečnost sobne temperature.
Topao zeleni čaj bez šećera najbolje može da utoli žeđ. Možete ga zamijeniti čajem od nane, negaziranom mineralnom vodom, crnim čajem, kvasom, domaćim kompotima od sušenog voća ili prirodnim voćnim sokovima (od jabuke, narandže ili grejpfruta).
Sok od limuna razrijeđen vodom u srazmjeru 1:10 obnavlja elektrolitičku ravnotežu u organizmu i sprječava pretjerano znojenje. Možete ga piti umjesto mineralne vode po dva i po litra dnevno i on će, zahvaljujući vitaminu C, ublažiti posljedice vrućine kao što su umor, glavobolja i obamrlost.

Šta ne treba da pijete:

- Google oglasi -

Slatka gazirana pića po vrućini ne treba piti. Ona ne mogu da utole žeđ zato što sadrže šećer. A to znači da ćete, popivši litar-dva takvih napitaka, unijeti gomilu nepotrebnih kalorija, koje će se kasnije pretvoriti u suvišno salce.

Ne treba pretjerivati ni s pićima koja sadrže kofein – on isto kao i alkohol ubrzava dehidrataciju. Jedino što možete sebi da priuštite jeste suho bijelo ili crno vino razblaženo vodom u srazmjeru 1:3, s kockicom leda. I najzad, ukoliko ne možete da živite bez piva, poželjno je piti samo svijetlo i ne jače od 4,5 gradi. Imajte na umu da ćete imati povećanu potrebu za mokrenjem. Ukoliko iz bilo kog razloga morate da ograničite unos vode, recimo zbog neke kronične bolesti, dobro je da imate kraj sebe sprej s običnom vodom da biste s vremena na vrijeme isprali usta, poprskali podlaktice i prijevoje na rukama, dio iza koljena i sljepoočnice.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....
- Google oglasi -

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

Ovo morate pročitati

Čičoka, šparoge i češnjak u borbi protiv dijabetesa

Da li imate problem s dijabetesom i viškom kilograma?...

Umjetni zaslađivači povećavaju apetit

Zbog niske kalorične vrijednosti umjetni zaslađivači preporučuju se osobama...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas