ZdravljeBolje raspoloženje uz ovaj jelovnik

Bolje raspoloženje uz ovaj jelovnik

-

hrana jedenjeŠta to u nam potiče žudnju za slatkom, toplom i kaloričnom hranom? Sezonska depresija, kažu.

A šta radimo kada nas obuzme melanholija?

Grickamo, gutamo, proždiremo. tamanimo tone hrane, ali zadovoljstvo nam je kratkog vijeka, i onda nas pogled na vagu baca u još veću depresiju.

- Google oglasi -

Svi znamo da hrana može biti izvor životne radosti, optimizma i čvrstih mišića. Čokolada podiže moral? Instinktivno smo to oduvijek znali, a danas nam nutricionisti objašnjavaju i zašto:  u organizmu postoje tri ‘čarobne’ supstancije koje moramo redovno ‘hraniti’ kako bi bile aktivne i održale nas u formi.

U ljudskom tijelu dosad je identificirano šezdesetak neuroprenosnika, koji na poticaj određenih sastojaka što ih hranom unosimo u organizam šalju mozgu određene poruke. Za dobro raspoloženje najvažniji su dopamin, noradrenalin i serotonin, koji svojim porukama reguliraju naše emocionalno stanje i, ma koliko nam se to moglo činiti čudnim, predstavlja hemijske pokazatelje sreće. Kada mozak ne dobija dovoljno serotonina, oprostite se od vedrine i optimizma; pomanjkanje noradrenalina otvorit će put poremećaju sna, stresu i potištenosti, a nedostatak dopamina odrazit će se na pad koncentracije i gubitak motivacije.

Sklad i uravnotežena raspodjela tih triju ”glasnika” dakle, znatno doprinose dobrom raspoloženju i pozitivnim vibracijama. Serotonin djeluje opuštajuće, pruža nam osjećaj ugode i dobar san. Budi u nama radost i uravnotežuje nas, odakle mu i nadimak ‘hormon dobrog raspoloženja”. Iako sam ne postoji u hrani, pojedine namirnice sadrže triptofan, aminokiselinu koja se apsorpcijom u organizmu pretvara u serotonin. Iz toga proizlazi da se ključ optimizma i dobrog raspoloženja krije u dnu riblje plate s rižom ili pak u pečenoj patki sa skokvama – ukusnim jelima koja sadrži triptofan.

Noradrenalin, s druge strane, stimulira mozak, poboljšava moć zapažanja, jača motivaciju i energiju, usto je i prirodni antidepresiv. Za njegovu je proizvodnju potreban L-tirozin, aminokiselina koju nalazimo u jajima, plodovima mora, mlijeku i siru. Posljednji, ali ne i najmanje važan dopamin stimulira srce i metabolizam, zahvaljujući čemu postajemo aktivni, dinamični i emocionalno stabilni. Osobe koje nemaju dovoljno dopamina, često su zatvorene u sebe, neodlučne i bez inicijative.

- Google oglasi -

Znamo da je vitamin C, iskorijenio skorbut, vitamin D okončao rahitis, da kalcij sprečava osteoporozu, a željezo se uspješno hvata u koštac s anemijom. Istodobno, naučnici širom svijeta svakodnevno objavljuju nova istraživanja o pozitivnim učincima raznih polifenola, flavonoida ili karotenoida u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pretilost i nekih vrsta raka.

Nova svijest o utjecaju prehrane na zdravlje sve češće vodi nerealnim očekivanjima da nam nutricionisti mogu smiješati savršen koktel namirnica koji će poboljšati naše fizičke i intelektualne sposobnosti, a naš barometar raspoloženja ustalit na sunčanim razdobljima. No, jelovnik za dobro raspoloženje nemoguće je složiti ako prvo ne ustanovimo čega nam nedostaje; pomanjkanje željeza primjerice , utječe na koncentraciju i pamćenje, nedostatak cinka nagriza osjećaj njuha, a nedovoljno masnih kiselina dovodi do poremećaja vida. Isto tako bez šećera, zbogom energijo!

Samo, oprez: ma koliko se šopali špinatom, nećemo biti poput Popaja. Ako već imamo zadovoljavajuće rezerve, neumjerena konzumacija određene namirnice dovest će nas do eventualne opasnosti od poremećaja u prehrani.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...
- Google oglasi -

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

Ovo morate pročitati

Povrće čuva pamćenje u starosti

Stručnjaci Medicinskog centra čikaškog Raš univerziteta ustanovili su da...

POZNATI LjEKAR TVRDI: Lijek za rak je u nama

Još nema pouzdanog lijeka za rak, iako su naučnici...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas