Čaj od Zove preventiva od prehlade i gripe

0
271

bobice zoveBobice Zove (Sambucus nigra) su pune vitamina C, flavonoida i bjelančevina, koje se bore protiv virusa, predstavljaju vrlo efikasnu preventivu.

 

Kliničkim istraživanjima u Izraelu dokazano je da zova ne samo da smanjuje rizik od prehlade i gripe, već umanjuje njihovu težinu i skraćuje trajanje. Istraživači odjeljenja za virologiju na Hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu otkrili su da su se, pacijenti koji su oboljeli od gripe a koji su uzimali zovu, oporavili dva puta brže od onih koji su uzimali placebo pilulu i zaključili da aktivna materija u njoj može da skrati gripu za četiri dana.

 

Uzmite ekstrakt bobica ili cvijet zove. Ukoliko koristite ekstrakt, neka to bude između jedne kašičice i jedne kašike dva puta dnevno. Ako se pojave simptomi prehlade ili gripa, povećajte na četiri doze dnevno.

 

I dobro poznati čaj od zove od velike je koristi. Čaj za znojenje priprema se tako što se 10 g zovinog cvijeta prelije litrom kljucale vode, poklopi i poslije pola sata procijedi i zasladi kašikom meda. Pije se topao čaj po jedna šalica na dva sata.