Ne vadite vosak iz ušiju, nije tamo bez veze! Radite si štetu

-

Cerumen ili vosak iz uha je proizvod lučenja ceruminalnih žlijezda u koži zvukovoda (vanjski slušni kanal). To se ne događa zato da bi mi imali šta vaditi iz ušiju već je cerumen tamo s jako dobrim razlogom.

Otitis externa, odnosno “plivačko uho” infekcija je vanjskog zvukovoda, kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Ovu neugodnu pojavu mogu uzrokovati različite vrste bakterija ili gljivica. Voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pridonosi bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale. Cerumen – ušna mast (ili vosak) čest je krivac zadržavanja vode u uhu.

- Google oglasi -

Čišćenje uha je potrebno, ali trebate biti oprezni kada se čisti cerumen u uhu kako bi se izbjegle ozljede i infekcije.

Cerumen u uhu

To je proizvod lučenja ceruminalnih žlijezda u koži zvukovoda. U normalnim količinama pomaže samo čišćenju i zaštiti uha te ga ne treba uklanjati mehanički. Tako se uklanja i prirodna zaštita te koža postaje podložnija infekcijama. Također, higijenskim štapićima možete dublje potisnuti stvoreni cerumen i izazvati stvaranje ceruminalnog čepa – kaže dr. Lea Homolak iz Poliklinike ECHO.

U nekih pacijenata, dodaje dr. Homolak, prvi simptom upale vanjskog zvukovoda je svrbež ušnog kanala. Bubrenje cerumena i otok kože zvukovoda može izazvati osjećaj punoće ili neugodnosti u uhu. Iako neugodne i ponekad vrlo bolne, upale vanjskog zvukovoda u pravilu ne oštećuju sluh. Iznimka je upala pri kojoj se zvukovod potpuno zatvori zbog otoka kože ili obilja smole u zvukovodu.

Ako je srednje uho zdravo, nagluhost ili šum prolazi čim se zvukovod očisti ili kad uslijed liječenja koža zvukovoda splasne. Mogu se javiti i bolovi u uhu ili cijeloj polovici lica, koji se pogoršavaju pritiskom na vanjski dio uha. Nekim je ljudima zbog bolova čak teško žvakati hranu.

- Google oglasi -

Vanjski dio uha može pocrvenjeti ili nateknuti, a limfni čvorovi u blizini uha se mogu povećati. Moguća je i pojava iscjetka iz ušnog kanala koji je proziran ili žućkaste boje nalik gnoju. Kod nekih se osoba može javiti groznica, iako ona nije uobičajena.

Upala se može prenijeti i s jednog uha na drugo štapićima, prstima ili vrškom bočice nepravilnim kapanjem uha – upozorava dr. Lea Homolak iz Poliklinike ECHO.

Blagi, srednji i teški simptomi upale

Blagi: svrbež i/ili crvenilo ušnog kanala i osjećaj nelagode

Srednji: bol na dodir, osjećaj punoće u uhu, slabiji sluh (‘začepljeno uho’)

Teški: jaka bol, crvenilo ili oticanje područja oko uha i/ili limfnih čvorova na vratu

Ostali uzroci upale ili infekcije uha

Alergije, prekomjeran rast kosti vanjskog ušnog kanala – egzostoze, razne kupelji, sapuni, šamponi koji iritiraju kožu zvukovoda, bolesti kože zvukovoda, poput ekcema, psorijaze ili seboreje, znojenje, oštećenje slušnog kanala pri čišćenju oštrim predmetom, pa i korištenje slušalica.

Kako liječiti bol u uhu

Često je dovoljna lokalna terapija antibiotskim kapima

Da bi djelovanje kapljica bilo optimalno, nužno je, naročito pri jačim upalama, prethodno slušni kanal isprati ljekovitom otopinom koja, osim čišćenja, i zakiseljuje kožu stvarajući tako nepovoljne uslove za rast mikroorganizama. Ponekad je potrebno liječenje započeti postavljanjem antibiotskih krpica u zvukovod na 12-24 sata, da bi lijek bolje i brže djelovao.

Četiri važna koraka higijene i prevencije upale

  • Uho održavajte suhim – nakon svakog kupanja osušite ga mekim ručnikom ili zabacivanjem glave na stranu odstranite zaostalu vodu iz uha.
  • Izbjegavajte plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.
  • Izbjegavajte guranje stranih predmeta u uho i čišćenje higijenskim štapićima – i mala ozljeda bit će dovoljna za ulazak mikroorganizama u kožu.
  • Ne pretjerujte s pranjem uha sapunom – odmašćena koža osjetljivija je na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

Savjet otolaringologa: Kako isprati začepljene uši

Kod težih stanja potreban je bris uha prije terapije

Teže upale zahtijevaju intenzivnu lokalnu i sistemsku antibiotsku terapiju. Liječenje mora biti dovoljno dugo da se upala ne bi ponovila. Pri sumnji na gljivične i gram negativne infekcije svakako je uputno učiniti bris uha prije terapije, jer često zahtijevaju specifično dugotrajno liječenje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Soja kao lijek

Biljni estrogen koji sadrži soja može da otkloni neželjene...

Misterija prijevremenog razvoja: Djeca već sa dvije godine ulaze u pubertet

Pubertet se smatra ključnim periodom u ljudskom fizičkom i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas