ZdravljeBolestiCistitis (Upala mokraćnog mjehura) - Uzroci, simptomi i liječenje

Cistitis (Upala mokraćnog mjehura) – Uzroci, simptomi i liječenje

-

Upala mokraćnog mjehura - Bakterijska infekcija urinarnog trakraUpala mokraćnog mjehura (cistitis), odnosno infekcije u urinarne infekcije spadaju u česte bakterijske infekcije, odmah iza respiratornih infekcija. Možemo ih naći u osoba oba spola i u svim dobnim skupinama.

Žene u generativnoj dobi 10 puta češće obolijevaju od muškaraca. Najveći broj urinarnih infekcija se javlja u inače zdravih žena. Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura koja dovodi do upale mjehura. Cistitis počinje naglo, a uključuje dizuriju (bolno mokrenje), polakisuriju (učestalo mokrenje), urgenciju mokrenja (neodgodivu potrebu za mokrenjem) i ponekad bolove iznad pubične kosti.

Šta uzrokuje cistitis

- Google oglasi -

Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je ešerihijom koli. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije.

Cistitis je česta bolest, od 100 osoba 2 će oboljeti. Najčešći je kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod spolno neaktivnih ili djevojčica. Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog kraće uretre (bakterije ne moraju daleko putovati do mjehura) i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa.

Simptomi cistitisa

Simptomi upale mokraćnog mjehura (cistitisa) dolaze odmah neposredno poslije infekcije. Cistitis u pravilu izaziva slijedeće simptome:

Učestalo mokrenje (polakisurija)
• Pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
• Bolno mokrenje (disurija)
• Neodgodivu potrebu za mokrenjem (urgentnost)
• Potrebu za mokrenjem noću (nikturija)
Promjena boje mokraće (zamućenu mokraću)
• Ponekad krv u mokraći (hematuriju)
• Neugodan ili jak miris mokraće
• Pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima.

Ostali simptomi koji mogu biti povezani s cistitisom

- Google oglasi -

• Bolan spolni odnosi
• Bol u penisu
• Bolovi u slabinama
• Umor
• Povišena temperatura
• Drhtavica
• Povraćanje
• Mentalne promjene ili smetenost.

Kod starijih osoba mentalne promjene ili smetenost često su jedini znakovi moguće infekcije urinarnog trakta.

Kako se utvrđuje dijagnoza cistitisa

Nalazom urina, uzorak se uzima nakon što bolesnik tri sata nije mokrio, najbolje prvi jutarnji urin.Analizom urina se obično otkriju bijela krvna zrnca (leukociti) ili crvena krvna zrnca (eritrociti). Ponekad je potrebno napraviti urinokulturu kako bi se odredila vrsta bakterije u urinu i propisao odgovarajući antibiotik za liječenje.

cistitis test

Liječenje cistitisa

Blagi slučajevi akutnog cistitisa mogu nestati spontano bez liječenja. Međutim, zbog opasnosti od širenja infekcije na bubrege (komplicirana urinarna infekcija), obično se preporučuje liječenje.

Također, zbog visoke smrtnosti u starijoj populaciji, preporučuje se brzo započinjanje liječenja. U liječenju bakterijskog cistitisa koriste se antibiotici, ovisno o infekciji jedan do tri tjedna.

Kada započnete liječenje držite se slijedećih pravila

  • Uzimajte lijek prema uputi liječnika – Uzimajte ga dok ne potrošite u cijelosti, čak i ako se osjećate dobro nakon nekoliko dana. Prekid terapije je najčešći uzrok kronične infekcije.
  • Pijte mnogo vode, soka od jabuke, brusnice, ili osvježavajuća pića bez kofeina.
  • Popijte najmanje 8 velikih čaša (2 dl.) tekućine dnevno.
  • Mokrite kad god osjetite potrebu ili barem svaka 4 sata.
  • Nastojite potpuno isprazniti mjehur prilikom mokrenja.
  • Ako imate jake bolove u leđima, visoku temperaturu, povraćate ili imate i dalje smetnje nakon 10 dana, ponovo se obratite liječniku.
  • Nemojte piti alkohol dok uzimate lijekove za infekciju mjehura.
  • Redovita kontrola – Kronični cistitis ili cistitis koji se stalno ponavlja treba temeljito liječiti zbog mogućnosti infekcije bubrega (pijelonefritis).

Komplikacije izazvane cistitisom

• Kronična ili učestala infekcija urinarnog trakta
• Komplicirana infekcija urinarnog trakta
• Pijelonefritis

Prirodni lijekovi za cistitis – upalu mokraćnog mjehura

Valja spomenuti da antibiotici ne djeluju selektivno, pa ubijaju i loše i dobre bakterije. Na taj način, oni poremete normalnu tjelesnu ravnotežu mikroorganizama, što stvara optimalne uslove za gljivičnu infekciju vagine. U nastavku donosimo neke prirodne lijekove koji Vam mogu pomoći kod upale mokraćnog mjehura…

Sjedeće kupke – Kod liječenja upale mjehura jako dobro su se pokazale biljne sjedeće kupke, kao i neki biljni čajevi koji pomažu iznutra. Koje su biljke i kako se koriste za liječenje upale mokraćnog mjehura pročitajte ovdje.


Peršin i limun – Kada se 4 prirodna sastojka, svaki sa svojim blagotvornim djelovanjem udruže, dobivamo moćni lijek, koji provjereno pomaže i onima koji su se godinama uporno borili protiv ešerihije. Kako se priprema i konzumira ovaj lijek pročitajte ovdje.


Bijeli luk — Ova biljka je smrtonosna za bakterije i viruse. Bijeli luk sadrži jedinjenje zvano alicin, koje ne samo što je baktericidno nego je i naročito djelotvorno protiv mikroorganizama koji mogu da izazovu gljivične infekcije.


Uva ursi (mečje grožđe) – Ona sadrži supstancu zvanu arbutin, koja se u urinu pretvara u hidrokinon, urinarni antiseptik. Uva ursi je prirodni diuretik — ona doslovno ispira bubrege. Ukoliko je redovno koristite, potrebno je da uzimate dopunske količine kalija, koji se gubi zajedno sa tečnošću. Povedite računa da jedete namirnice bogate kalijem.


Brusnica – Ova biljka je melem za urinarni trakt. Jako dobro djeluje protiv urinarnih infekcija i kod upale mokraćnog mjehura. Recept za pripremu lijeka pročitajte ovdje.


Lucerka – Njeno lišće je bogato mineralima i hranljivim sastojcima. Ono što je čini naročito djelotvornom protiv cistitisa jeste njeno izuzetno diuretičko svojstvo, koje potpomaže mokrenje, a time i oslobađanje organizma od bakterija.


Šimširika (žutika) – Ovi plodovi sadrže jedinjenje zvano berberin, koje je prirodni antibiotik. Nedavna ispitivanja su potvrdila da berberin ima svojstva izuzetnog borca protiv bakterija, djelotvoran je protiv ešerihije koli, koja izaziva infekciju urinarnog trakta.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,069SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...
- Google oglasi -

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Ovo morate pročitati

Jeste li znali da lišće višnje može liječiti impotenciju, jetru, hepatitis A, i rastopiti tjelesnu težinu

Ljupka tamnocrvena višnja (lat. Prunus cerasus) potječe iz Sjeverne...

Zadaća krvotoka u našem organizmu – Tegobe i prirodno liječenje

Ako zamislimo poštanski vlak koji vozi od Basela do...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas