ZdravljeCrno vino smanjuje štetnost cigarete

Crno vino smanjuje štetnost cigarete

-

crno vinoCrno vino sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila. U istraživanju je sudjelovalo 20 zdravih nepušača.

Unatoč brojnim upozorenjima, mnogi još uvijek ne mogu odoljeti cigareti. Neki posežu za flasterima, pokušavaju smanjiti ili čak odlaze na hipnozu. Kako ublažiti negativne posljedice ove nezdrave navike, pitamo se.

Odgovor na to imaju znanstvenici s njemačkog sveučilišta Saarland čiji je rezultat istraživanja pokazao kako čaša crnog vina, prije no što zapalite cigaretu, može ublažiti štetni utjecaj cigaretnog dima. Vino naime sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila.

Povremeni pušači

- Google oglasi -

Naš fokus je bio na one koji ponekad zapale cigaretu, a ne na okorjele pušače. Ovo se ne bih smjelo uzimati kao životni savjet – upozoravaju. Ipak, pokazalo se kako vino ipak usporava proces starenja stanica do kojeg je pušenje dovelo.

U istraživanju čiji je cilj bio vidjeti učinke pušenja na krv i arterije sudjelovalo je 20 zdravih nepušača koji su dobrovoljno odlučili popušiti tri cigarete. Oni koji su popili čašu crnog vina prije cigarete, spriječili su oslobađanje mikročestica koje oštećuju stanice. S obzirom da je istraživanje provedeno na mladim nepušačima, još nije poznato da li bi vino pomoglo ovisnicima o nikotinu.

“Napravili smo dobar posao, te smo pokazali kako je crno vino dobar saveznik povremenim pušačima. Nadamo se još takvim studijima” – rekla je doktorica Viktoria Schwarz.

Bez obzira na sve ovo, najbolje što možete učiniti je ipak prestati pušiti. kako bi bilo da probate već danas!?

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Breza kao lijek

O primjeni breze u medicini poznato je jako malo....

Špinat je pun željeza

Svježi listovi špinata sadrže izuzetno mnogo hranjivih sastojaka, zbog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas