ZdravljeCrno vino smanjuje štetnost cigarete

Crno vino smanjuje štetnost cigarete

-

crno vinoCrno vino sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila. U istraživanju je sudjelovalo 20 zdravih nepušača.

Unatoč brojnim upozorenjima, mnogi još uvijek ne mogu odoljeti cigareti. Neki posežu za flasterima, pokušavaju smanjiti ili čak odlaze na hipnozu. Kako ublažiti negativne posljedice ove nezdrave navike, pitamo se.

Odgovor na to imaju znanstvenici s njemačkog sveučilišta Saarland čiji je rezultat istraživanja pokazao kako čaša crnog vina, prije no što zapalite cigaretu, može ublažiti štetni utjecaj cigaretnog dima. Vino naime sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila.

Povremeni pušači

- Google oglasi -

Naš fokus je bio na one koji ponekad zapale cigaretu, a ne na okorjele pušače. Ovo se ne bih smjelo uzimati kao životni savjet – upozoravaju. Ipak, pokazalo se kako vino ipak usporava proces starenja stanica do kojeg je pušenje dovelo.

U istraživanju čiji je cilj bio vidjeti učinke pušenja na krv i arterije sudjelovalo je 20 zdravih nepušača koji su dobrovoljno odlučili popušiti tri cigarete. Oni koji su popili čašu crnog vina prije cigarete, spriječili su oslobađanje mikročestica koje oštećuju stanice. S obzirom da je istraživanje provedeno na mladim nepušačima, još nije poznato da li bi vino pomoglo ovisnicima o nikotinu.

“Napravili smo dobar posao, te smo pokazali kako je crno vino dobar saveznik povremenim pušačima. Nadamo se još takvim studijima” – rekla je doktorica Viktoria Schwarz.

Bez obzira na sve ovo, najbolje što možete učiniti je ipak prestati pušiti. kako bi bilo da probate već danas!?

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...
- Google oglasi -

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

Ovo morate pročitati

Petrovac biljka – Ljekovito djelovanje – Stolijek kao lijek

Petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas