Zdravlje Crno vino smanjuje štetnost cigarete

Crno vino smanjuje štetnost cigarete

-

crno vinoCrno vino sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila. U istraživanju je sudjelovalo 20 zdravih nepušača.

Unatoč brojnim upozorenjima, mnogi još uvijek ne mogu odoljeti cigareti. Neki posežu za flasterima, pokušavaju smanjiti ili čak odlaze na hipnozu. Kako ublažiti negativne posljedice ove nezdrave navike, pitamo se.

Odgovor na to imaju znanstvenici s njemačkog sveučilišta Saarland čiji je rezultat istraživanja pokazao kako čaša crnog vina, prije no što zapalite cigaretu, može ublažiti štetni utjecaj cigaretnog dima. Vino naime sadrži fenol koji, kažu znanstvenici, štiti od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih žila.

Povremeni pušači

- Google oglasi -

Naš fokus je bio na one koji ponekad zapale cigaretu, a ne na okorjele pušače. Ovo se ne bih smjelo uzimati kao životni savjet – upozoravaju. Ipak, pokazalo se kako vino ipak usporava proces starenja stanica do kojeg je pušenje dovelo.

U istraživanju čiji je cilj bio vidjeti učinke pušenja na krv i arterije sudjelovalo je 20 zdravih nepušača koji su dobrovoljno odlučili popušiti tri cigarete. Oni koji su popili čašu crnog vina prije cigarete, spriječili su oslobađanje mikročestica koje oštećuju stanice. S obzirom da je istraživanje provedeno na mladim nepušačima, još nije poznato da li bi vino pomoglo ovisnicima o nikotinu.

“Napravili smo dobar posao, te smo pokazali kako je crno vino dobar saveznik povremenim pušačima. Nadamo se još takvim studijima” – rekla je doktorica Viktoria Schwarz.

- Google oglasi -

Bez obzira na sve ovo, najbolje što možete učiniti je ipak prestati pušiti. kako bi bilo da probate već danas!?

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Brzo i prirodno riješenje za ispucale i grube pete

Ako vam se čini da su vaše pete takve samo tokom zime, postoji i opravdan razlog...

Kako da se riješite modrica uz pomoć voća i povrća?

Malo tko je znao da se modrica možete riješiti uz pomoć voća i povrća. Ovom prilikom vam...

Apiterapija – Liječenje pčelinjim proizvodima

Liječenje pčelinjim proizvodima naziva se apiterapija. Osnovni pčelinji proizvodi koji se koriste u liječenju kroz apiterapijske tretmane,...

Voće sa najmanje šećera

Iako voće sadrži puno drugih zdravih hranljivih materija, neke voćke imaju više šećera od drugih. To su...

Napitak iz bakine kuhinje za zdrave vene i bolju cirkulaciju

Ovaj prirodni lijek za bolju cirkulaciju omogućava bolju opskrbu kisikom za tkiva, smanjuje viskoznost krvi, smanjuje mogućnost...

Snizite krvni tlak u 10 sekundi začinom koji već imate u kuhinji!

Dovoljno je ubaciti cimet u svoju dnevnu prehranu, i time ćete lakše kontrolirati visoki krvni tlak.

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas