CRVENA, ŽUTA I ZELENA PAPRIKA: Kladimo se da ne znate u čemu je zapravo razlika!

0
1888

paprikeJeste li se ikad pitali zbog čega su crvene paprike skuplje od zelenih? Ili zbog čega zelene paprike mogu uzrokovati bolove u želudcu?

Paprike su povrće bogato vlaknima, antioksidansima i vitaminom C. No, osim što se razlikuju bojom, razlikuju se i količinom hranjivih tvari i vitamina.

Jeste li se ikad pitali zbog čega su crvene paprike skuplje od zelenih? Ili zbog čega zelene paprike mogu uzrokovati bolove u želudcu te koja je razlika između crvene, žute, narančaste i zelene paprike?

Zelene paprike zapravo su nezrele verzije crvene, narančaste i žute paprike. S obzirom na to da su manje zrele, imaju i gorak okus te ponekad mogu uzrokovati probavne poremećaje.

Zbog čega su zelene paprike jeftinije od drugih boja?

S obzirom na to da su manje zrele, zelene paprike dozrijevaju prije ostalih. Žuta, narančasta i crvena paprika zbog svog kasnijeg dozrijevanja koriste više resursa što ih čini skupljima.

Koja vrsta paprike je najhranjivija?

Kao što je već navedno, sve su paprike bogate vitaminima A i C, ali crvene paprike sadržavaju čak 11 puta više beta karotena koji je moćan u borbi protiv raka od zelenih paprika. S druge strane, žute paprike imaju više vitamina C nego zelene, ali i manje vitamina A i beta karotena.