Ljekovito biljeLjekovita Zob

Ljekovita Zob

-

Zob je u Europu došla iz Male Azije. Poznato je da se uzgajala još u bakrenom dobu, jer su arheolozi u ostacima sojeničarskih naselja osim pšenice i raži pronašli i zob. Danas zob ima ulogu dijetalnog prehrambenog proizvoda, koristi se i kao životinjska hrana, a pored toga, zbog sposobnosti umirivanja, dobiva sve veću važnost i u medicini. Zob kao lijek je jedan od najboljih lijekova za oporavak živčanog sustava, a koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti.

AVENAE FRUCTUS: Zreli se plodovi melju u brašno i upotrebljavaju za proizvodnju zobenih pahuljica.

- Google oglasi -

AVENAE HERBA: Zobena zelen s korijenjem ubiremo u vrijeme cvatnje. Droga ima karakterističan miris koji podsjeća na slamu i sladak okus. U ustima je blago sluzava.

AVENAE STRAMETUM: Zobenu slamu koja preostaje nakon vršenja koristimo izvana za kupelji.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Zob kultiviramo, a često se javlja i samoniklo.

SRODNE VRSTE: U nas raste još nekoliko divljih vrsta zobi koje nisu istražene. Druge vrste trava zajedno s ostacima livadnih biljaka koristimo kao trine od sijena (GRAMINIS FLOS) za spravljanje ljekovitih kupelji ili obloga kod upalnih procesa mišića i zglobova.

- Google oglasi -

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Plodovi i listovi kultiviranih vrsta zobi sadrže steroidne saponine (avenakozid A i B). U korijenju se nalaze triterpenski saponini avenacin A i B, koji djeluju snažno antibiotički i antimikotički. Iz sjemene lupine izolirani su glikozidi vanilina i indolni alkaloid gramin. Plodovi sadrže 50-60% škroba, 14-15% bjelančevina, slobodne aminokiseline, puno vitamina (osobito različite vitamine B i vitamin K), velike količine mineralnih tvari, a među njima i bor. Zelen sadrži velike količine kremene kiseline.

DJELOVANJE I UPORABA: Triterpenski saponini zobi sprječavaju rast gotovo svih vrsta bakterija i gljivica. Iscrpine iz cvatuće zeleni umiruju, pa ih koristimo kao čaj ili tinkturu kod živčane iscrpljenosti i nesanice. To djelovanje vjerojatno ima alkaloid gramin, u kombinaciji s drugim sastojcima. U srednjoj Europi sve su omiljeniji pripravci od zelene zobi, bolesnici govore o blagotvornom djelovanju i kod slaboga srca i krvotoka, kožnih tegoba i spolnih smetnji. Iscrpina iz svježe biljke pomaže i u odvikavanju od pušenja, čak i u odvikavanju od opijuma i morfija. Vjerojatno je i kod takve uporabe gramin kao derivat triptofana važna aktivna tvar. Zbog velike količine esencijalnih aminokiselina i mineralnih tvari zobene su pahuljice jedan od najboljih dijetetičkih prehrambenih proizvoda.

ČAJ: Dvije do tri čajne žličice suhe zeleni spravljamo kao oparak i ostavljamo da odstoji 15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice čaja na dan. Takav čaj koristimo i za pranje kožnih ekcema i kožnih bolesti prouzročenih gljivicama.

TINKTURA: 20 g suhe zeleni prelijemo sa 100 ml 70%-tnog etanola. Ostavimo da odstoji dva tjedna, za to vrijeme posudu više puta protresemo. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice prije spavanja i dvostruku količinu.

UPORABA U VETERINI: Već je dugo poznato djelovanje zobi na konje Vanilinski glikozidi sjemene lupine snaže ih okrjepljuju.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod prevelikih količina tinkture ili drugih pripravaka može doći do glavobolje.

KUPELJI: 500 g narezane zobene slame ili osušene zeleni prelijemo dvjema litrama vruće vode i ostavimo da odstoji 20-30 minuta, a potom tekućinu dodajemo u kadu.

Koristimo je za poticanje metabolizma kože i prokrvljenosti kod reume, neuralgija, kroničnih ekcema i nedovoljne prokrvljenosti udova. Sjedeće kupelji pomažu kod trbušnih tegoba u žena, crijevnih kolika i bolesti mjehura.

- Google oglasi -
Prethodni članakPelin – Ljekovita biljka
Naredni članakŽutika

5 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Liječenje bananama

Traje nekoliko dana, pri čemu se po 3 do...

Bubrežni kamenci – Uzroci, simptomi i liječenje

Kamen u bubregu je jedan od najbolnijih poremećaja koji...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas