Ljekovito biljeLjekovita Zob

Ljekovita Zob

-

Zob je u Europu došla iz Male Azije. Poznato je da se uzgajala još u bakrenom dobu, jer su arheolozi u ostacima sojeničarskih naselja osim pšenice i raži pronašli i zob. Danas zob ima ulogu dijetalnog prehrambenog proizvoda, koristi se i kao životinjska hrana, a pored toga, zbog sposobnosti umirivanja, dobiva sve veću važnost i u medicini. Zob kao lijek je jedan od najboljih lijekova za oporavak živčanog sustava, a koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti.

AVENAE FRUCTUS: Zreli se plodovi melju u brašno i upotrebljavaju za proizvodnju zobenih pahuljica.

- Google oglasi -

AVENAE HERBA: Zobena zelen s korijenjem ubiremo u vrijeme cvatnje. Droga ima karakterističan miris koji podsjeća na slamu i sladak okus. U ustima je blago sluzava.

AVENAE STRAMETUM: Zobenu slamu koja preostaje nakon vršenja koristimo izvana za kupelji.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Zob kultiviramo, a često se javlja i samoniklo.

SRODNE VRSTE: U nas raste još nekoliko divljih vrsta zobi koje nisu istražene. Druge vrste trava zajedno s ostacima livadnih biljaka koristimo kao trine od sijena (GRAMINIS FLOS) za spravljanje ljekovitih kupelji ili obloga kod upalnih procesa mišića i zglobova.

- Google oglasi -

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Plodovi i listovi kultiviranih vrsta zobi sadrže steroidne saponine (avenakozid A i B). U korijenju se nalaze triterpenski saponini avenacin A i B, koji djeluju snažno antibiotički i antimikotički. Iz sjemene lupine izolirani su glikozidi vanilina i indolni alkaloid gramin. Plodovi sadrže 50-60% škroba, 14-15% bjelančevina, slobodne aminokiseline, puno vitamina (osobito različite vitamine B i vitamin K), velike količine mineralnih tvari, a među njima i bor. Zelen sadrži velike količine kremene kiseline.

DJELOVANJE I UPORABA: Triterpenski saponini zobi sprječavaju rast gotovo svih vrsta bakterija i gljivica. Iscrpine iz cvatuće zeleni umiruju, pa ih koristimo kao čaj ili tinkturu kod živčane iscrpljenosti i nesanice. To djelovanje vjerojatno ima alkaloid gramin, u kombinaciji s drugim sastojcima. U srednjoj Europi sve su omiljeniji pripravci od zelene zobi, bolesnici govore o blagotvornom djelovanju i kod slaboga srca i krvotoka, kožnih tegoba i spolnih smetnji. Iscrpina iz svježe biljke pomaže i u odvikavanju od pušenja, čak i u odvikavanju od opijuma i morfija. Vjerojatno je i kod takve uporabe gramin kao derivat triptofana važna aktivna tvar. Zbog velike količine esencijalnih aminokiselina i mineralnih tvari zobene su pahuljice jedan od najboljih dijetetičkih prehrambenih proizvoda.

ČAJ: Dvije do tri čajne žličice suhe zeleni spravljamo kao oparak i ostavljamo da odstoji 15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice čaja na dan. Takav čaj koristimo i za pranje kožnih ekcema i kožnih bolesti prouzročenih gljivicama.

TINKTURA: 20 g suhe zeleni prelijemo sa 100 ml 70%-tnog etanola. Ostavimo da odstoji dva tjedna, za to vrijeme posudu više puta protresemo. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice prije spavanja i dvostruku količinu.

UPORABA U VETERINI: Već je dugo poznato djelovanje zobi na konje Vanilinski glikozidi sjemene lupine snaže ih okrjepljuju.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod prevelikih količina tinkture ili drugih pripravaka može doći do glavobolje.

KUPELJI: 500 g narezane zobene slame ili osušene zeleni prelijemo dvjema litrama vruće vode i ostavimo da odstoji 20-30 minuta, a potom tekućinu dodajemo u kadu.

Koristimo je za poticanje metabolizma kože i prokrvljenosti kod reume, neuralgija, kroničnih ekcema i nedovoljne prokrvljenosti udova. Sjedeće kupelji pomažu kod trbušnih tegoba u žena, crijevnih kolika i bolesti mjehura.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite
Prethodni članakPelin – Ljekovita biljka
Naredni članakBreza kao lijek

5 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

PAŽNjA!: Ovih šest poteza mogu da vas spase od infarkta

Jedna od najopasnijih bolesti današnjice je infarkt koji je...

Recept za dobru probavu

Želite li imati redovitu probavu, za doručak ili međuobrok...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas