ZdravljeCrveni madeži po tijelu - Promjene koje bi vas...

Crveni madeži po tijelu – Promjene koje bi vas trebale alarmirati

-

Na ljudskoj koži madeži su normalna pojava, kod nekih ljudi ih ima malo a kod nekih puno i uobičajena boja je smeđa, ali moguć je i crveni madež. Na tijelu možete imati čak i pedesetak i više madeža. Smeđi su madeži nakupine melanina, a melanin je pigment koji koži daje njenu boju. Sa godinama madeži se mijenjaju i rastu sa vašom kožom.

Promjene koje bi vas trebale alarmirati su promjene oblika madeža, promjene u teksturi površine madeža, nagla pigmentacija u samoj sredini madeža, svrbež, te crvenilo oko samog madeže. Ako imate crveni madež nemojte se bojati jer crveni madeži nisu ništa opasniji od smeđih.

- Google oglasi -

Svakako sve što vrijedi za smeđe vrijedi i za crvene madeže. Za svaku od navedenih promjena bez obzira radi li se o smeđem ili crvenom madežu, preporučuje se pregled kod dermatologa koji nemojte odgađati.

Crveni madež

Crveni madež na koži je benigna pojava koja ne uzrokuje značajnije probleme, nastaje uslijed nakupljanja sitnih krvnih žilica ili kapilara i uobičajeno nastaju nakon tridesete godine života. Nakupina crvenih madeža na jednom mjestu može biti pokazatelj nekih drugih zdravstvenih problema ili poremećaja drugih organa. U tom slučaju dermatolog će vas savjetovati kojem specijalistu dalje se trebate obratiti.

Crveni madež nije opasan kao što smo već naveli, međutim kao i ostale madeže treba ih pratiti i kontrolirati, naročito ako počnu krvariti. U tom slučaju posjet dermatologu je postao nešto što trebate pod hitno obaviti.

Upravo zato što su većinom bezazleni, doživljavamo ih kao kozmetski problem. Uklanjaju se ukoliko su većih dimenzija, na mjestima iritacije, ili jednostavno, ukoliko estetski smetaju. Metode uklanjanja su mehaničke (radiovalna metoda, laser), jednostavne, ne ostavljaju ožiljak.

- Google oglasi -

>>Kako ukloniti fibrome, viseće bradavice na vratu

Bezopasni madeži

Boja, oblik i broj madeža koje imate na tiijelu dosta govore o vašem zdravlju. Od ukupnog broja melanoma približno 10 odsto nastaje iz atipičnih madeža, a postojanje više od 10 takvih madeža ukazuje na povećan rizik od nastanka melanoma.

Ipak, nije svaki madež potencijalni rak kože, pa obratite pažnju na ove promjene:

Bezopasni madeži obično su mali, okruglog oblika i jednolike boje. Većina ovih madeža nalazi se na dijelovima kože koji su izloženi suncu. Što su madeži veći, veći je i rizik, pa se moraju češće provjeravati.
Položaj madeža govori o zdravlju i ličnosti. Madež na vratu je odlika divljeg karaktera!

Netipični madeži su nešto veći od običnih i imaju tamnosmeđu, svjetlosmeđu i crvenu boju. Njihov rub nije oštro ograničen od ostatka kože. Premda dijele neke karakteristike sa melanomima, u suštini su stabilni i bezopasni.

Oni madeži koji naglo i brzo mijenjaju svoje karakteristike – boju, veličinu, izgled, zahtijevaju hitan pregled kod dermatologa i moraju hirurški da se odstrane.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Slatka paprat višestruko korisna biljka kao lijek

Slatka paprat (Comptonia peregrina) je biljka koja ima ugodan miris i često se koristi za pripremu čaja, ali i...

Viseće bradavice uzrokuje HPV, evo kako ih možete ukloniti

Humani papilloma virus vrlo je rasprostranjena infekcija kod ljudi. Kao viseće bradavice po tijelu, poznajemo na stotine različitih vrsta...

Ne bacajte ljusku jajeta jer krije pravo blago!

Poznato je da su jaja hranjiva, puna vitamina A i B12, minerala, kalcija i cinka. Međutim, zdravstvene prednosti jaja...

8 razloga zašto je topla kupka izvrsna za vaše zdravlje

Istraživanja tvrde da topla kupka ima pozitivan utjecaj za mentalno i fizičko zdravlje. Svi već dobro znamo kako je...
- Google oglasi -

Cimet začin života posjeduje ove fascinantne dobrobiti

Iako je dostupan tokom cijele godine, mirisan i slatkast, cimet je savršen začin upravo u zimskim mjesecima. Dobrobiti cimeta,...

Uvijek siti! 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh

Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome šta...

Ovo morate pročitati

Brzo opuštanje uz samomasažu dlanova i stopala

Ruke i stopala često su ukočeni i bolni, osobito...

Loša ishrana škodi koliko i pušenje

Konzumiranje premalo ribe, voća i povrća loše je za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas