ZdravljeČudesni salvestroli - svuda su oko nas, a toliko...

Čudesni salvestroli – svuda su oko nas, a toliko su moćni da liječe i rak

-

Salvestroli, prirodne tvari koje nalazimo u određenim namirnicama – voću i povrću – imaju mnogo jaču protutumorsku aktivnost od resveratrola.

Samo ime potječe od latinske riječi salve što znači spas, pa danas formalna definicija salvestrola glasi – oni su ”prirodni dijetetski protutumorski prolijekovi”.

- Google oglasi -

Zahvaljujući timu znanstvenika s Cancer Drug Discovery Group at Leistecer’s De Montfort Sveučilištu možda smo blizu pronalaska prirodnoga protutumorskog lijeka. Naime, prof. Dan Burke i prof. Gerry Potter vjeruju da je pronalazak salvestrola glavno otkriće kako u prevenciji, tako i tretmanu raka.

– Salvestroli se jedino mogu aktivirati unutar tumorske stanice, što omogućuje protutumorsko liječenje bez nuspojava. Ovo su razlozi zbog čega profesor Burke smatra da je pronalazak salvestrola najveći do sada u nutritivnoj medicini od vremena kada su otkriveni vitamini – podsjeća dr. Lejla Kažinić-Kreho.

U posljednjih 25 godina jedno od najvećih otkrića u istraživanjima različitih vrsta karcinoma jest pronalazak enzima nazvanog CYP1B1 koji je pronašao prof. Burke s Aberdeen University Medical School, i koji je prisutan samo u tumorskom tkivu, dok ga u zdravom tkivu ne možemo detektirati. CYP1B1 je ekskluzivni tumorski marker kod karcinoma jednjaka, jajnika, mozga, dojke, pluća i mokraćnog mjehura. Prehrana bogata salvestrolima, prema mišljanju profesora Burkea i Pottea, mogla bi biti ključan prirodni protutumorski lijek, prolijek.

– Jednostavno rečeno, salvestroli bi mogli pomoći u kreiranju lijeka koji bi se pretvarao u protutumorsku molekulu djelovanjem upravo enzima CYP1B1, što bi dovelo do uništenja kancerogenih stanica, a da pri tome zdrave stanice ostanu nedirnute jer u njima nije prisutan ovaj enzim, što je razlika od dosadašnjeg pristupa kada djelovanjem lijeka stradaju i zdrave stanice – pojašnjava dr. Kažinić-Kreho, te dodaje još jednu zanimljivost.

- Google oglasi -

Naime, ako umjetno inhibiramo enzim CYP1B1, salvestroli ne mogu uništiti tumorsku stanicu bez njegove prisutnosti, što znači da prisutnost enzima CYP1B1 u tumorskoj stanici može dovesti do njezina samouništenja, i to ako jedemo hranu bogatu salvestrolima. Tim profesora Pottera smatra da su salvestroli ona hrana koja može aktivirati proizvodnju protutumorskih tvari, i to samo unutar tumorske stanice, ali ne i zdrave, i samo takva hrana može imati salvestrol učinak.

Sada su u tijeku klinička istraživanja koja bi trebala potvrditi snagu salvestrola koji se već počeo prodavati kao pripravak, no potrebna je stručna podrška glede suplementacije, i to osobe koja ima iskustvo u njegovoj primjeni.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Narodni lijek za Endometriozu

Endometrioza je stanje u kojem tkivo vrlo slično onome...

Bolesti zuba i desni

Polovina odrasle populacije ima desni koje krvare. Kvalitetnija ishrana,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas