ZdravljeBolestiLiječenje edema nogu prirodnim pripravcima

Liječenje edema nogu prirodnim pripravcima

-

Edem nogu je medicinski termin koji se odnosi na stanje u kojem dolazi do nakupljanja viška tekućine u nogama, što uzrokuje oticanje. Edem može biti lokaliziran ili generaliziran. Lokalizirani edem je onaj koji je ograničen na pojedini ekstremitet, dok je generalizirani edem prisutan na više dijelova tijela.

Edem se obično javlja u donjim dijelovima nogu, uključujući stopala, gležnjeve i listove. Edem nogu može se pojaviti u jednoj ili obje noge i može biti uzrokovan mnogim faktorima, uključujući ozljede, bolesti srca, bolesti bubrega, neaktivnost, hormonalne promjene, lošu prehranu ili medicinska stanja kao što su srčana ili bubrežna bolest.

- Google oglasi -

Kada se tekućina nakuplja u nogama, to obično uzrokuje oticanje, što se može manifestirati kao bol, osjetljivost, otežano kretanje i nelagoda. U težim slučajevima, edem može uzrokovati stvaranje rane, pa je potrebno zatražiti lječničku pomoć ako se pojave takvi simptomi.

Edem nogu uzroci

Ovo stanje može biti neugodno, bolno i utjecati na kvalitetu života. Pošto smo gore naveli šta je edem nogu, i zašto nastaje, nabrojačemo koji su uzroci i koji su prirodni preparati koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Postoji nekoliko razloga zašto se javlja edem nogu, a neki od najčešćih su:

Loša cirkulacija – loša cirkulacija krvi može dovesti do zadržavanja tekućine u nogama.

- Google oglasi -

Prekomjerna tjelesna težina – višak kilograma može opteretiti noge i uzrokovati nakupljanje tekućine u tkivima.

Hormonalni poremećaji – hormonalne promjene, poput onih koje se događaju tokom menstruacije, trudnoće ili menopauze, mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu.

Lijekovi – određeni lijekovi, poput antidepresiva, steroida ili lijekova za krvni tlak, mogu uzrokovati oticanje nogu.

Ozljede – ozljede nogu ili gležnjeva mogu uzrokovati oticanje.

Liječenje edema nogu prirodnim pripravcima

Postoji mnogo prirodnih pripravaka koji mogu pomoći u smanjenju simptoma edema nogu. Neki od najučinkovitijih prirodnih pripravaka uključuju:

Povećajte unos vode – povećanje unosa vode može pomoći u smanjenju oticanja nogu. Kada pijete dovoljno vode, vaše tijelo će se riješiti suvišne soli i toksina koji mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tkivima.

Biljni dodaci – neki biljni dodaci mogu pomoći u smanjenju oticanja nogu. Na primjer, ekstrakt sjemenki grožđa, divljeg kestena i kurkume mogu poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti zadržavanje tekućine u nogama.

Vježbanje – redovno vježbanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju oticanja nogu. Vježbe poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla i plivanja mogu biti korisne.

Masaža nogu – Lagana masaža od stopala prema gore, prema listovima i bedrima može pomoći u poticanju cirkulacije krvi i izlučivanju viška tekućine iz noge. Također efikasno je koristiti i obloge za otečene noge.

Promjena prehrambenih navika – prehrana kod edema neka bude bogata vlaknima i siromašna soli, jer to može pomoći u smanjenju zadržavanja tekućine

Biljni čajevi – Čaj od koprive, maslačka i kamilice, mogu pomoći u smanjenju edema nogu. Ovi čajevi imaju diuretička svojstva, što znači da pomažu u izlučivanju viška tekućine iz tijela.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Migrenu uzrokuje manjak vitamina?

Istraživanje američkih naučnika iz Cincinnati Children's Hospital ukazuje na...

Kako se jede avokado? Uključite ga u svoju ishranu, superhrana za naš organizam

Avokado je izuzetno zdravo voće, jer posjeduje veliku količinu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas