Ekspolozija zdravih okusa – Azuki grah – Recepti

-

Postoji kineski i HOKAIDO japanski azuki. Riječ “azuki” znači “sitni grah” što je pravi naziv tog malog crvenog sjajnog graha. Jedenjem ovog graha jačaju se bubrezi, regulira i olakšava pražnjenje crijeva. Istočni narodi su otkrili da pomaže iz organizma otkloniti bilo koji otrov.

Njegova karakteristična crvena boja i veličina čine ga prepoznatljivim.

- Google oglasi -

Ova vrsta graha često se kuha i koristi u slatkim i slanim jelima. Primjerice, može se koristiti za pripremu slatkih pirea, kolača, pa čak i sladoleda u azijskoj kuhinji. Također se često dodaje u razne juhe, variva ili se koristi kao punjenje u raznim vrstama tijesta.

Osim svoje upotrebe u kulinarstvu, smatra se i nutritivno vrijednom namirnicom, budući da je dobar izvor proteina, vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari.

Azuki grah ljekovitost

Azuki grah sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi su važni jer štite stanice od oštećenja i mogu igrati ulogu u prevenciji različitih bolesti.

Vlakna prisutna u azuki grahu mogu pomoći u usporavanju apsorpcije šećera, što može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

- Google oglasi -

Vlakna u azuki grahu podržavaju zdravu probavu i mogu pomoći u prevenciji zatvora.

Redovita konzumacija mahunarki, uključujući azuki grah, može smanjiti rizik od srčanih bolesti zbog prisutnosti vlakana, proteina i drugih hranjivih tvari.

Kad nekoga ugrize neka životinja ili insekt (pauk, osa, stršljen) odmah treba azuki samljeti u brašno, dodati malo vode, pomiješati i pojesti. Korisno je jesti i kuhani grah azuki. Za čišćenje organizma od otrova kura se provodi 45 dana. Azuki pomaže i u normaliziranju menstrualnog ciklusa.

Japanski azuki “HOKAIDO” smatra se ljekovitijim od kineskog azukija. Oba se isto pripremaju. Rastu i u našem podneblju, ali potrebno im je dosta vlage tokom cvatnje. Azuki treba konzumirati 2-3 puta na tjedan, a u nekim terapijama za bubrege i svakodnevno kroz određeni rok.

U nas se azukijem pretežito koriste makrobiotičari, ali bismo ga zbog njegovih svojstava svi trebali povremeno jesti. Može se dodavati juhama ili kuhati kao klasično varivo. Posebno je ljekovit sa slatkim jesenskim i zimskim bučama.

Azuki se može kuhati sam ili sa žitaricama. Brzo se iskuha i bez namakanja, ali mu prethodno namakanje poboljšava probavljivost. Ukusan je i azuki kuhan u ekspres loncu s pšenicom u omjeru 1:1.

Recepti sa grahom Azuki

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Uzroci migrene, pulsirajući bol s jedne strane glave

Uzroci migrena su mnogobrojni i nije ih lako otkriti....

Otkrijte tajnu besprijekorne kože: 3 prirodna načina kako smanjiti bore na licu i vratu

Starenje je sasvim normalan proces, u kojem koža gubi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas