Azuki grah

1
2081

Grah azukiPostoji kineski i HOKAIDO japanski azuki. Riječ “azuki” znači “sitni grah” što je pravi naziv tog malog crvenog sjajnog graha. Jedenjem ovog graha jačaju se bubrezi, regulira i olakšava pražnjenje crijeva. Istočni narodi su otkrili da pomaže iz organizma otkloniti bilo koji otrov.

Kad nekoga ugrize neka životinja ili insekt (pauk, osa, stršljen) odmah treba azuki samljeti u brašno, dodati malo vode, pomiješati i pojesti. Korisno je jesti i kuhani grah azuki. Za čišćenje organizma od otrova kura se provodi 45 dana. Azuki pomaže i u normaliziranju menstrualnog ciklusa.

Japanski azuki “HOKAIDO” smatra se ljekovitijim od kineskog azukija. Oba se isto pripremaju. Rastu i u našem podneblju, ali potrebno im je dosta vlage tijekom cvatnje. Azuki treba konzumirati 2-3 puta na tjedan, a u nekim terapijama za bubrege i svakodnevno kroz određeni rok.

U nas se azukijem pretežito koriste makrobiotičari, ali bismo ga zbog njegovih svojstava svi trebali povremeno jesti. Može se dodavati juhama ili kuhati kao klasično varivo. Posebno je ljekovit sa slatkim jesenskim i zimskim bučama.

Azuki se može kuhati sam ili sa žitaricama. Brzo se iskuha i bez namakanja, ali mu prethodno namakanje poboljšava probavljivost. Ukusan je i azuki kuhan u ekspres loncu s pšenicom u omjeru 1:1.


priprema

Recepti sa grahom Azuki: