ZdravljeBolestiFibromialgija - bolest o kojoj se malo zna

Fibromialgija – bolest o kojoj se malo zna

-

Pošto fibromialgija ima sličnosti sa mnogim drugim poremećajima, često je veoma teško postaviti definitivnu dijagnozu. Prije nekog vremena Američki koledž za reumatologiju ustanovio neke upute koje mogu da pomognu liječnicima u razlikovanju prave fibromialgije od drugih medicinskih problema.

Prema tim upustvima, pacijent mora da ima bolove i probadanja na bar jedanaest od osamnaest standardnih osjetljivih tačaka. Te tačke su locirane na kukovima, gležnjevima, koljenima, gornjem dijelu grudi, vilici, vratu, gornjem i donjem dijelu leđa, laktovima i ručnim zglobovima.

- Google oglasi -

Mada bol na tim tačkama može da bude vrlo jak i stvaran. Ono što čitav ovaj problem i čini misterioznim jeste to da medicinski testovi neće pokazati nikakvu fiziološku abnormalnost koja bi mogla da bude uzrok bola.

Fibromialgija

„Sve me boli” uobičajena je tužbalica koju možete da čujete od žena koje pate od fibromialgije, misterioznog poremećaja koji može da izazove slabljenje, čiji su pratioci nespecifični bolovi i probadanja, a i osjećaj izuzetnog umora. Ukoliko vam se kasnije kada budete čitali poglavlje o sindromu kroničnog umora, simptomi fibromialgije i tog sindroma učine sličnima, to je stoga što ta dva poremećaja uistinu imaju sličnosti.

Ima međutim i razlika naročito u tome što žene sa fibromialgijom mogu da imaju i dosta problema u vezi s njom. Uključujući tu i sindrom nadraženih crijeva, bol ili osjetljivost vilice, nesanicu, zamor, predmenstrualni sindrom, osjećanje grozničavosti i drhtavicu bez povišene temperature, pa čak i bol u grudima.

Fibromialgija je veoma često dijagnoza do koje se dolazi sistemom eliminacije. Kada se isključe sve ostale bolesti na koje simptomi ukazuju i ne može da se nađe nikakav drugi uzrok kao što je recimo artritis ili druga oboljenja vezivnih tkiva, pa čak ni inertnost tiroide (koja može da izazove umor), onda se uzima u obzir da može da bude riječ o fibromialgiji.

Fibromialgija simptomi

- Google oglasi -

Neki istraživači sumnjaju da fibromialgija može da bude inicirana nekom ne utvrđenom virusnom infekcijom. U stvari nekoliko je ispitivanja pokazalo da se određene komponente imunološkog sistema ponašaju abnormalno kod pacijenata za koji se sumnja da pate od fibromialgije. Postoje znaci promjena na imunološkom sistemu koji možda ukazuju na to da imunološki sistem slabo bije bitku protiv infektivnog agensa. Stoga bi jačanje imunološkog sistema moglo da bude vrlo važan faktor u ublažavanju simptoma.

Istraživači također ispituju mogućnost da fibromialgija može da bude posljedica fundamentalnog poremećaja sna. Elektroencefalografska (EEG) ispitivanja su pokazala da oni pacijenti koji imaju poremećen raspored perioda sna također pokazuju mnoge od simptoma fibromialgije. Mada nije jasno da li taj poremećaj prouzrokuje fibromialgiju ili je pak fibromialgija odgovorna za probleme vezane za spavanje. Istraživači se nadaju da će ih ovaj trag odvesti do pravog načina liječenja.

Jedna skorašnja studija o nivoima nervnih hormona (kemikalija koje prenose poruke između mozga i centralnog nervnog sistema) dovela je do nekih dokaza da je kod žena koje imaju fibromialgiju nivo kemikalija koje su suštinski bitne za obnavljanje mišića, a koje se oslobađaju iz jetre kao odgovor na hormon rasta, niži od normalnog. Mada još ne razumijemo preciznost tog mehanizma, to bi mogao da bude faktor koji vodi do uzroka fibromialgije.

Budući da pacijenti koji pate od kliničke depresije također imaju probleme vezane za imunološki sistem slične onima koje imaju osobe sa fibromialgijom. Moguće je da postoji veza između depresije, imunološkog sistema i ovog zagonetnog poremećaja.

Na nesreću nema jednostavnog načina za liječenje ovog problema. Za većinu pacijenata rješenje leži u pažljivom odnosu prema simptomima koje imaju.

Najbolji prirodni lijek za fibromijalgiju

Kapsaicin – Krema od ljutih papričica koja se uspješno koristi za liječenje artritisa. Prilično obećava kada je riječ o bolovima izazvanim fibromialgijom. Kapsaicin je jedno od jedinjenja koja daju ljutinu čili-papričicama. Nedavno je na Odjeljenju za lijekove Medicinskog koledža u Viskonsinu urađeno jedno ispitivanje „naslijepo”. Od 45 pacijenata sa primarnom fibromialgijom neki su na bolna mjesta s jedne strane tijela utrljavali kapsaicin kremu a drugi lažni lijek. Četiri puta dnevno tokom četiri nedjelje. Netretirana strana tijela služila je kao kontrola. Na kraju četvrte nedjelje pacijenti koji su utrljavali kapsaicin prijavili su smanjen intenzitet bola na objema stranama tijela (tretiranoj i netretiranoj) uz povećanu jačinu stiska, za razliku od onih koji su primali lažni lijek.

Ulje noćurka – Ova ljekovita biljka se često koristi za liječenje reumatoidnog artritisa ili zapaljenja mekog tkiva zglobova. Može djelomično da ublaži bol u zglobovima povezan sa fibromialgijom.

Antioksidanti — Antioksidanti kao što su vitamin E i koenzim Q-10, mogu da doprinesu ublažavanju zapaljenja. Ujedno štite i od oštećenja koja nanose slobodni radikali, za koje se vjeruje da pogoršavaju ovo stanje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

8 KOMENTARI

  1. po;etkom 2012 godina pa do danas, imam simptome fibromijalgije, le;im bolove simtomatskom terapijon (analgetici i antibiotik MAKROPEN 4oo mg) nSvima pruam utehu, nije to patolo[ki problem toje nova , VIBRACISKA Bolest, od koje pate, samo odabrani, oni koji se prebacuju na vi[e energetske nivoe, BUDE SE, radi se o hemiskoj neuravnoteenosti mozga, koju je rezultat prekrasnog vremeno u kojem ivimo, kada se de[avaju najve;e galakti;ke promene koji uti;u na na[ mozak. Blagoslovite va[u bolest, na kraju puta smo, samo jo[ nekoliko meseci, i vi ;ete biiti potpuno izle;eni. Voli Vas jedna srecna fibromijalgicarka.

  2. Ja jos nemam komentara, momentalno se lijecim tabletama u kojima postoji i morfij. Znaci da je kod mene kronicna fibromyalgija. Zato molim sve koji su sigurni da bi mi pomogao neki lijek na bazi bilja ili neka banja da mi to napisu. Bol je neizdrziva plus sve ostale tegobe koje idu uz tu bolest. U

  3. Moje osobno misljenje je da fibromialgija nastaje kao posljedica dugogodisnjeg colitis ulcerose, to jest kronicnog oboljenja debelog crijeva, za koje oboljeli saznaju tek nakon duzeg vremena, ili cak nikada. Ovisno da li dobiju akutnu upalu ili se bolest proteze dugo vremena neprimjeceno.( Ja sam imao Colitis, a imam i fibromialgiju.) Moj colitis je (po izjavi specijaliste koji je kod mene pravio zadnji pregled debelog crijeva) nestao, nakon sto sam 7 god. uzimao lijekove i pio svaku vecer prije spavanja caj spravljen od:Trave Ive, Majcine dusice, Stolisnika i Gospine trave.

Odgovori

Novi Sadržaj

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...
- Google oglasi -

Provjerite sami kako radi vaša štitna žlijezda – Uradite sami test za štitnjaču

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja...

Uvrstite je odmah u svoju ishranu – Evo i zašto je bundeva dobra za vas

Koristi se za lijek i bundeva i njeno sjeme. Sjeme ima oko 33% masnog ulja. U pulpi (mesu) ima...

Ovo morate pročitati

Sačuvajte kožu od zime i hladnoće

Niske temperature, vjetrovi i suh vazduh u domovima i...

Minerali koji su potrebni vašem tijelu

Minerali igraju bitnu ulogu u prehrani. Bez minerala vaše...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas