Fibromialgija

9
4299

Fibromialgija„Sve me boli”, uobičajena je tužbalica koju možete da čujete od žena koje pate od fibromialgije, misterioznog poremećaja koji može da izazove slabljenje, čiji su pratioci nespecifični bolovi i probadanja, a i osjećaj izuzetnog umora. Ukoliko vam se kasnije, kada budete čitali poglavlje o sindromu kroničnog umora, simptomi fibromialgije i tog sindroma učine sličnima, to je stoga što ta dva poremećaja uistinu imaju sličnosti. Ima, međutim, i razlika, naročito u tome što žene sa fibromialgijom mogu da imaju i dosta problema u vezi s njom, uključujući tu i sindrom nadraženih crijeva, bol ili osjetljivost vilice, nesanicu, zamor, predmenstrualni sindrom, osjećanje grozničavosti i drhtavicu bez povišene temperature, pa čak i bol u grudima.

Pošto fibromialgija ima sličnosti sa mnogim drugim poremećajima, često je veoma teško postaviti definitivnu dijagnozu. Prije nekog vremena je Američki koledž za reumatologiju ustanovio neke upute koje mogu da pomognu liječnicima u razlikovanju prave fibromialgije od drugih medicinskih problema. Prema tim uputstvima, pacijent mora da ima bolove i probadanja na bar jedanaest od osamnaest standardnih osjetljivih točaka. Te točke su locirane na kukovima, gležnjevima, koljenima, gornjem dijelu grudi, vilici, vratu, gornjem i donjem dijelu leđa, taktovima i ručnim zglobovima. Mada bol na tim tačkama može da bude vrlo jak i stvaran, ono što čitav ovaj problem i čini misterioznim jeste to da medicinski testovi neće pokazati nikakvu fiziološku abnormalnost koja bi mogla da bude uzrok bola.

Fibromialgija je veoma često dijagnoza do koje se dolazi sistemom eliminacije. Kada se isključe sve ostale bolesti na koje simptomi ukazuju i ne može da se nađe nikakav drugi uzrok, kao što je, recimo, artritis ili druga oboljenja vezivnih tkiva, pa čak ni inertnost tiroide (koja može da izazove umor), onda se uzima u obzir da može da bude riječ o fibromialgiji.

Neki istraživači sumnjaju da fibromialgija može da bude inicirana nekom neutvrđenom virusnom infekcijom. U stvari, nekoliko je ispitivanja pokazalo da se određene komponente imunološkog sistema ponašaju abnormalno kod pacijenata za koji se sumnja da pate od fibromialgije. Postoje znaci promjena na imunološkom sistemu koji možda ukazuju na to da imunološki sistem slabo bije bitku protiv infektivnog agensa. Stoga bi jačanje imunološkog sistema moglo da bude vrlo važan faktor u ublažavanju simptoma.

Istraživači također ispituju mogućnost da fibromialgija može da bude posljedica fundamentalnog poremećaja sna. Elektroencefalografska (EEG) ispitivanja su pokazala da oni pacijenti koji imaju poremećen raspored perioda sna također pokazuju mnoge od simptoma fibromialgije. Mada nije jasno da li taj poremećaj prouzrokuje fibromialgiju ili je, pak, fibromialgija odgovorna za probleme vezane za spavanje, istraživači se nadaju da će ih ovaj trag odvesti do pravog načina liječenja.

Jedna skorašnja studija o nivoima nervnih hormona (kemikalija koje prenose poruke između mozga i centralnog nervnog sistema) dovela je do nekih dokaza da je kod žena koje imaju fibromialgiju nivo kemikalija koje su suštinski bitne za obnavljanje mišića, a koje se oslobađaju iz jetre kao odgovor na hormon rasta, niži od normalnog. Mada još ne razumijemo preciznost tog mehanizma, to bi mogao da bude faktor koji vodi do uzroka fibromialgije.

Budući da pacijenti koji pate od kliničke depresije također imaju probleme vezane za imunološki sistem slične onima koje imaju osobe sa fibromialgijom, moguće je da postoji veza između depresije, imunološkog sistema i ovog zagonetnog poremećaja.

Na nesreću, nema jednostavnog načina za liječenje ovog problema i, za većinu pacijenata, rešenje leži u pažljivom odnosu prema simptomima koje imaju.

Blagotvorno ljekovito bilje

Kapsaicin – Krema od ljutih papričica, koja se uspješno koristi za liječenje artritisa, prilično obećavat kada je riječ o bolovima izazvanim fibromialgijom. Kapsaicin je jedno od jedinjenja koja daju ljutinu čili-papričicama. Nedavno je na Odjeljenju za lijekove Medicinskog koledža u Viskonsinu urađeno jedno ispitivanje „naslijepo”: od četrdeset petoro pacijenata sa primarnom fibromialgijom, neki su na bolna mjesta s jedne strane tijela utrljavali kapsaicin-kremu, a drugi lažni lijek, četiri puta dnevno tokom četiri nedjelje. Netretirana strana tijela služila je kao kontrola.

Na kraju četvrte nedjelje, pacijenti koji su utrljavali kapsaicin prijavili su smanjen intenzitet bola na objema stranama tijela (tretiranoj i netretiranoj), uz povećanu jačinu stiska, za razliku od onih koji su primali lažni lijek.

Ulje noćurka – Ova ljekovita biljka se često koristi za liječenje reumatoidnog artritisa ili zapaljenja mekog tkiva zglobova. Može djelomično da ublaži bol u zglobovima povezan sa fibromialgijom.

Antioksidanti — Antioksidanti, kao što su vitamin E i koenzim Q-10, mogu da doprinesu ublažavanju zapaljenja, a ujedno štite i od oštećenja koja nanose slobodni radikali, za koje se vjeruje da pogoršavaju ovo stanje.