Gdje i kako boli jetra?

-

Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu i nalazi se u desnom dijelu trbuha. Ima ključnu ulogu u ljudskoj probavi. Prvi simptomi problema gdje boli jetra, obično su natečena desna strana trbuha. Za neke ljude, oticanje trbuha prati bol u trbuhu. U drugim slučajevima umjesto toga otiču noge i gležnjevi. To je obično rezultat toga što tijelo zadržava vodu u trbuhu ili nogama.

Kao i većina zdravstvenih stanja, rano otkrivanje ključ je potpunog i brzog oporavka. Dakle, kako znati jesu li bol u jetri ili drugi simptomi znak da je bolesa jetra?

- Google oglasi -

Ovaj moćni organ je odgovoran za varenje hrane, kao i eliminaciju toksičnih supstanci iz tijela, pored brojnih drugih važnih uloga. Jetra također pomaže u zaštiti našeg organizma od infekcije, plus skladišti energiju – što je čini važnim organom za mnoge aspekte zdravlja.

>>Prirodno liječenje masne jetre

Gdje boli jetra

Popis simptoma i znakova gdje i kako boli jetra je opširan. Obično ljudi povezuju mjesto gdje boli jetra s problemima vezanim za ovaj organ. Naime, gorak okus u ustima, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, umor, bolovi u mišićima su problemi s jetrom. Ali treba imati na umu da čak i ako postoji jedan simptom, to ne znači da je jetra ugrožena. Mjesto boli u jetri može biti znak infekcije, pretilosti, kolesterola ili izloženosti otrovnim tvarima. U mnogim slučajevima postoje znakovi koji upozoravaju da jetra ne funkcionira ispravno.

Bol može biti nociceptivna ili neuropatska karaktera. Nociceptivna je povezana s ozljedom tkiva te može biti lokalizirana ili difuzno proširena, tupa i umjereno jaka, dok je neuropatska bol više žareća i bockajuća. Bol postaje kroničnom ako traje dulje od 12 sedmica i može značajno narušiti kvalitetu bolesnikova života.

- Google oglasi -

Prepoznavanje ovih simptoma i znakova boli u jetri pomoći će vam da na vrijeme potražite stručnu pomoć. Liječenje ovisi o bolesti ili problemu koji postoji. U blažim slučajevima rade se pretrage i propisuju lijekovi koji će smanjiti upalu i ono što dovodi do komplikacija. Za postavljanje dijagnoze, potrebna je liječnička procjena svih simptoma, a zatim i razne laboratorijske i slikovne pretrage. Ozbiljne bolesti jetre su tihe, a to se najčešće događa kod ciroze jetre. Ovo stanje je u početku asimptomatsko, dok se simptomi javljaju već u uznapredovaloj fazi bolesti.

>>Najbolje recepte za čišćenje jetre pročitajte OVDJE

>>Top 10 najbolji čistača vaše jetre

Voće za jetru

Jetra je najveći organ koji je u stalnoj funkciji, stogaa je potrebno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na zdravle čovjeka. U voće i povrće koje jednostavno voli naša jetra ubrajaju se banane, bademi, paradajz, grožđice, šljive, te je potrebno osigurati dovoljnu količinu vode (1-2 litre dnevno).

Prirodan način za čišćenje jetre je redovno ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka.

Citrusi su bogati vitaminom C, te su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.

Maslinovo ulje smatra se zdravom masnoćom zbog brojnih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne učinke na zdravlje srca i metabolizma. Međutim, ima i pozitivne učinke na jetru.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Metvica paprena

Nazivi biljke Familija: LabiataeNarodni: Metvica paprenaLatinski: Mentha crispaLjekarski: Folia menthae...

Zašto treba da stavite kokosovo ulje u jutarnju kafu

Kada je u pitanju kokosovo ulje nikako ne gledajte...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas