Zdravlje Bolesti Gubitak čula sluha

Gubitak čula sluha

-

anatomija uhaGubitak čula sluha može da počne u ranom životnom dobu, ali starenjem kao da se pogoršava. Pravilna ishrana tokom cijelog života može da pomogne u prevenciji staračkog slabljenja sluha.

Vi možda mislite da je uho organ koji je prvenstveno odgovoran za sluh, ali, ono zapravo ima dva veoma važna zaduženja u organizmu. Naravno, uho jeste instrument za prenošenje zvuka, ali je također i organ koji nam pomaže da održavamo ravnotežu. Ljudsko uho sastoji se od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutrašnjeg. Vanjski dio uha je onaj koji možemo da vidimo, srednje uho je zrakom ispunjena komora u kojoj se nalazi bubna opna, koja služi za primanje i pojačavanje zvučnih valova, unutrašnje uho sadrži osjetljive receptore za sluh, koji su zatvoreni u tečnošću ispunjenoj komori koja se zove kohlea (lat. cochlea — puž, ime vezano za oblik). U unutrašnjem uhu se zvučni valovi pretvaraju u nervne podražaje koji se prenose do mozga, gdje se tumače kao zvuk.

Dio uha koji se nalazi najdalje u unutrašnjosti odgovoran je za održavanje tjelesne ravnoteže. Kada promijenimo položaj glave ili tijela, unutrašnje uho prenosi do mozga nervne podražaje, koji nam pomažu da ostanemo u ravnoteži.

- Google oglasi -

Među oboljenja ušiju spadaju infekcije, zatim tinnitus aurium (zujanje u ušima), ruptura (prskanje) bubne opne, Menijerov sindrom (vrtoglavica) i razni tipovi gluhoće.

Slabljenje sluha povezano sa životnim dobom može da poene oko dvadesete godine, kada dolazi do postepenog gubitka sluha za visokofrekventne zvuke. Međutim, taj je gubitak uglavnom tako minimalan da je jedva primetan, gubitak sluha postane očigledan tek negdje oko šezdesete godine života. Tada može da dođe do gubitka sluha za srednje i niskofrekventne zvuke, što pričinjava teškoće u razumijevanju govora.

Gubitak sluha može da se pogorša do kroničnog stanja uslijed velike buke, koja može da dovede do oštećenja živaca. Arterioskleroza također može da prouzrokuje gubitak sluha, tako što sprečava dotok krvi i hranljivih materija u uho, što također može da ošteti delikatni aparat unutrašnjeg uha.

- Google oglasi -

Jasno je da su dva primarna načina za prevenciju znatnog gubitka sluha- izbjegavanje izlaganja velikoj buci i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.

Blagotvorno ljekovito bilje za zdrav sluh

Ginko biloba — Drvo ginko bilobe starije je od ledenog doba i vjeruje se da je sposobno da poživi od dvije do četiri hiljade godina. Nije ni čudo onda što su se generacije iscjelitelja od Azije do Evrope okretale ginku za pomoć u liječenju desetina raznoraznih bolesti.

Moderna nauka nije previdjela ovu čudesnu ljekovitu biljku. Godine naučnih istraživanja dovele su do saznanja da listovi ginka sadrže dva osnovna flavonoida (kvercetin i kampferol), uz mnoge ostale komponente koje imaju pozitivno djelovanje na cirkulaciju.

Ekstrakt ginko bilobe (Gbx) djeluje na poboljšanje sluha tako što pojačava dotok krvi u uho. Isprobavanje ginko ekstrakta na ljudima do čijeg je gubljenja sluha došlo uslijed povrede glave, izlaganja velikoj buci ili problema sa cirkulacijom, dalo je rezultate koji obećavaju.

Minerali dobri za zdravlje uha

Magnezij — Podrobno je dokumentovano da kronična izloženost velikoj buci može da prouzrokuje znatan gubitak sluha, bez obzira na starosno doba. U stvari, mnogi mladi ljudi koji su bili u vojsci pretrpjeli su gubitak sluha zbog snažnih eksplozija u borbenim uslovima. Jedan običan mineral može da pomogne da se spriječe neka od ovih oštećenja. Istraživači su procjenjivali sluh kod tri stotine zdravih mladih regruta sa normalnim sluhom koji su bili podvrgnuti uobičajenoj dvomjesečnoj vojnoj obuci, tokom koje su bili više puta izloženi velikoj buci. U ovoj studiji, nekima od regruta davani su svakodnevno dodaci magnezija, a nekima placebo (lažni preparat). Oštećenja prouzrokovana bukom bila su ozbiljnija kod placebo grupe nego kod grupe koja je dobivala magnezij.

Vitamini za dobar sluh

Vitamin B12 – Odgovarajuće doze vitamina B12 mogu da pomognu da se zaštiti sluh osoba koje su neprestano izložene velikoj buci. Istraživači u Izraelu podvrgli su ispitivanju grupu od 113 osoba, čija je prosječna starost bila trideset devet godina. Pedeset sedam muškaraca imalo je zujanje u ušima (tinnitus) i znatno oštećen sluh uslijed velike buke na radnom mjestu. Ostalih dvadeset devet imalo je neznatno oštećenje sluha, a dvadeset sedam je imalo potpuno normalan sluh.

Mjerenja nivoa B12 kod muškaraca sa pogoršanim sluhom pokazala su da gotovo polovina onih sa tinitusom i oslabljenim sluhom pate od pomanjkanja ovog vitamina, dok je samo 19 procenata od onih sa normalnim sluhom imalo smanjenu količinu B12. Istraživači smatraju da dodaci B12 vjerojatno ne bi mogli da poprave već učinjenu štetu, ali da pravilna ishrana tokom cijelog života, koja uključuje odgovarajuće količine vitamina B12, može da doprinese sprečavanju oštećenja sluha. Dobri izvori B12 jesu nemasno meso, živina, riba, morski ljuskari i posni mliječni proizvodi.

- Google oglasi -
Prethodni članakProblem impotencije
Naredni članakHerbarium – Vidac

14 KOMENTARI

  1. Meni su ustanovili ostecenje levog i desnog usnog zivca pre nekih dva meseca. Zujanje je pocelo iz cista mira 2015 godine i sve sam mislio da ce proci samo od sebe tj da je od pritiska i ako mi je pritisak bio malo povisen. Sad pijem magnezijum, B vitamin i Betaserc lek. Mozda je taj zvuk malo slabiji ali je i dalje neprijatan i kazu da nece prestati da zuji.

  2. Ja imam iste probleme,zivim u Americi,sve moguce kontrole prosla,operisala desno uho zbog problema sa centrom za ravnotezu koje je prouzrokovala voda u srednjem uhu,nemam tih tegoba ali zujanje je ostalo.Navikne se zivjeti sa tim ,lijeka nema.Nosi te tegobe do kraja zivota.

  3. Nazalost zujanju nema leka ( i ja patim od toga- TINNITUS ), U apotekama imate lek GINKO ( samo to recite apotekaru) , ali zujanje Vam nece izceznuti magicno,mozda malo se smanj,a mozda je i sugestija. Ja sam probao sve i nema leka. Postepeno sam i izgubio sluh i sada nazalost koristim slusni aparat. Svakom preporucujem kanalni slusni aparat ako postepeno gubi sluh. Jer dragi moji ima tendencija ( kao sto mi je i rekao specijalista pre 15 god., a ja ga nisam poslusao nazalost) da predje na drugo ( zdravo) uvo.

  4. Koliko znam zuji zbog ostecenog zivca.Preporucujem prof Kitanoskog svima koji imaju slicne simptome.Mozete ga naci u domu zdravlja Jedro na N.Beogradu. Nekada je radio na VMA. Imala sam srece da sam nekako stigla do njega posle lutanja od specijaliste do specijaliste, jer niko nije uspeo postavi dijagnozu pre njega.Inace bolujem od Menijerovog sindroma vec10 tak godina.

  5. Znaci i kod vas zna da zuji u uhu.Kod mog oca vec godinu dviije zuji u uhu kako on kaze ko cvrcke da ima,i malo po malo mogu da vidim kako vuce uho ili ga pritisce da pokusa da smanji zujanje

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je uvijek koristiti dobro, plemenito vino, kao što su rebula, rizling...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i lubenica) spada u porodicu krastavaca! Smatra se da potiče iz...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do...

Tinktura od češnjaka – drevni tibetanski lijek za čišćenje organizma

Kako se pravi ljekovita tinktura od češnjaka za pomlađivanje i čišćenje organizma kod kuće?

Jagoda kao lijek reguliše šečer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Za početak, jagoda kao lijek je prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi...

Preporučeno

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas