ZdravljeAlternativna medicinaPet znakova da vam slabi sluh

Pet znakova da vam slabi sluh

-

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim kasnijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom. Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci. “Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci” kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu. Ovo su ključnih znakovi koji upućuju na gubitak sluha.

U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ali i kao posljedica obavljanja određenih profesija., recimo zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.

- Google oglasi -

Postoje tri glavne vrste gubitka sluha a to su: senzorineuralni gubitak sluha, konduktivni gubitak sluha, mješoviti gubitak sluha.

Gubitak sluha znakovi

Zujanje
Prvi znakovi da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primjećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odjeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, također, upozoravaju da korištenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha.

“Permanentni gubitak sluha može da se desi već od 8-15-te minute poslije slušanja muzike na maksimalnoj jačini”, ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. “Prolazno zujanje u ušima poslije slušanja glasne muzike ili poslije nekog koncerta, trebalo bi da bude znak upozorenja da je muzika bila preglasna.”

Ravnoteža
Češće posrtanje i nestabilnost u hodu ne moraju da budu razlog smanjene koncentracije ili niskog pritiska. Naime, stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju problem sa sluhom koriste mnogo energije da bi čuli šta se oko njih dešava, pa jednostavnim aktivnostima, kao što je održavanje ravnoteže, mozak ne posvećuje dovoljno pažnje. Ako su dodatno kanalići unutrašnjeg uha, koji šalju signale u mozak, oštećeni, to može da bude uzrok poremećaja ravnoteže.

- Google oglasi -

Zaboravnost
Najveći dio podataka koje pamtimo, zapravo smo negdje čuli.

“Teško je zapamtiti nešto, ako ne čujete dobro”, naglašava dr Čerukuri. “Postepen gubitak sluha u starijim godinama može da bude uzrok smanjenja pamćenja.”

Šta kažes
Ako ne možete dobro da razumijete sagovornika u sredini gdje je dosta bučno i miješaju se razni zvuci, kao što je recimo restoran u vrijeme ručka, ili često tražite da vam ponovi šta je upravo rekao, ne krivite za to lošu akustiku. Uho koje normalno funkcioniše može da “uhvati” to što želite da slušate i u bučnoj prostoriji. Ukoliko to niste u mogućnosti, to je jedan od prvih simptoma da gubite sluh. U ovoj fazi mogu da se jave i problemi sa razumijevanjem telefonskog razgovora.

Utišaj TV
Možda nećete ni shvatiti da ste pritisnuli tipku za glasnoću dok vam neko ne pokaže. Ako je zvuk toliko glasan da ga morate stišati da biste čuli kako netko govori: “Utišajte TV”, to je znak da nešto nije u redu s vašim sluhom.

Kako poboljšati sluh prirodnim putem pročitajte na našem linku

Liječenje gubitka sluha

“Pogoršanje sluha može da se liječi, koriste se ili konzervativne metode, odnosno lijekovi, ili hirurške metode”,objasnio je dr Tomaš Podlešak.

“Izbor zavisi od uzroka koji su doveli do oštećenja sluha. Kod problema u unutrašnjem uhu uglavnom se koriste konzervativne metode, dok se za srednje i spoljašnje uho problemi rješavaju operacijom. Ipak, prevencija je najbolja, a to je prije svega izbjegavanje buke.”

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Bademi- Hranjivo i ukusno orašasto voće s brojnim zdravstvenim prednostima

Bademi se često koriste u kulinarstvu zbog svoje bogate hranjive vrijednosti i izuzetnog okusa. Volimo ga u kolačima i...

Otkrijte 5 moćnih namirnica koje snižavaju holesterol i čuvaju vaše srce zdravim

Holesterol i njegov visok nivo jedan je od čestih zdravstvenih problema sa kojim se bori ogroman broj ljudi. Promjena...

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...
- Google oglasi -

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...

Ovo morate pročitati

Rajski plod, snažan saveznik u borbi protiv raka i drugih bolesti -Negativno djeluje sa lijekova!

Iako je grejp dostupan cijele godine, vrhunac sezone mu...

14 namirnica koje su najbolji prirodni podizači energije

Da biste se uspješno snabdjeli sa dovoljno energije za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas