IshranaVoćeSuhe šljive kao lijek - najbolje su od sušenog...

Suhe šljive kao lijek – najbolje su od sušenog voća

-

Suhe šljive pored toga što su izuzetno ukusne one se koriste i kao prirodni lijek, a to znači da je riječ o iznimno vrijednoj i kvalitetnoj namirnici. Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u hladnjaku u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

U sastavu suhi šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezij i željezo. U bilo kom obliku šljiva je nevjerojatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

- Google oglasi -

Konzumiranje četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalija ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suhih šljiva.

Suhe šljive kao lijek

Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se svježa šljiva (prunus domestica), dok je suha šljiva daleko ispred suhi smokvi, hurmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.

Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovite stolice, dok topiva vlakna pomažu u umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i klorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.

Antioksidansi i protuupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

- Google oglasi -

Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate stanice štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.

Zašto bi trebali jesti suhe šljive svaki dan saznajte ovdje.

Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva također pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi i LDL kolesterola (“lošeg kolesterola”), istovremeno štiteći vaše stanice od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Kada jesti suhe šljive

Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovitom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor. Osim toga, prirodni poticaj energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro. možda nije najbolje vrijeme za ublažavanje zatvora. Laksativni učinak suhih šljiva može proći za nekoliko sati, a njihova konzumacija prije spavanja može izazvati nelagodu i poremećen san. Stoga je najbolje jesti suhe šljive ranije tokom dana i ostavlja dovoljno vremena za laksativni učinak prije spavanja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Namirnice za i protiv štitnjače

Pravilnim izborom ili izbjegavanjem neke hrane možete pomoći štitnoj...

Naučite kako brati ljekovito bilje

Iako branje ljekovitog bilja na prvi pogled izgleda jednostavan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas