ZdravljeBolestiGubitak sluha - Uzroci - Liječenje i Vitamini za...

Gubitak sluha – Uzroci – Liječenje i Vitamini za bolji sluh

-

Gubitak čula sluha može da počne u ranom životnom dobu, ali starenjem kao da se pogoršava. Pravilna ishrana tokom cijelog života može da pomogne u prevenciji staračkog slabljenja sluha.

Vi možda mislite da je uho organ koji je prvenstveno odgovoran za sluh, ali, ono zapravo ima dva veoma važna zaduženja u organizmu. Naravno, uho jeste instrument za prenošenje zvuka, ali je također i organ koji nam pomaže da održavamo ravnotežu. Ljudsko uho sastoji se od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutrašnjeg. Vanjski dio uha je onaj koji možemo da vidimo. Srednje uho je zrakom ispunjena komora u kojoj se nalazi bubna opna, koja služi za primanje i pojačavanje zvučnih valova, unutrašnje uho sadrži osjetljive receptore za sluh, koji su zatvoreni u tečnošću ispunjenoj komori koja se zove kohlea (lat. cochlea — puž, ime vezano za oblik). U unutrašnjem uhu se zvučni valovi pretvaraju u nervne podražaje koji se prenose do mozga, gdje se tumače kao zvuk.

- Google oglasi -

Dio uha koji se nalazi najdalje u unutrašnjosti odgovoran je za održavanje tjelesne ravnoteže. Kada promijenimo položaj glave ili tijela, unutrašnje uho prenosi do mozga nervne podražaje, koji nam pomažu da ostanemo u ravnoteži. Među oboljenja ušiju spadaju infekcije, zatim tinnitus aurium (zujanje u ušima), ruptura (prskanje) bubne opne, Menijerov sindrom (vrtoglavica) i razni tipovi gluhoće.

Ovo je pet znakova da vam slabi sluh

Gubitak sluha

Slabljenje sluha povezano sa životnom dobi i može da počne oko dvadesete godine, kada dolazi do postepenog gubitka sluha za visokofrekventne zvuke. Međutim, taj je gubitak uglavnom tako minimalan da je jedva primjetan. Gubitak sluha postane očigledan tek negdje oko šezdesete godine života. Tada može da dođe do gubitka sluha za srednje i niskofrekventne zvuke, što pričinjava teškoće u razumijevanju govora.

Gubitak sluha može da se pogorša do kroničnog stanja uslijed velike buke, koja može da dovede do oštećenja živaca. Arterioskleroza također, može da prouzrokuje gubitak sluha, tako što sprečava dotok krvi i hranljivih materija u uho, što također može da ošteti delikatni aparat unutrašnjeg uha.

- Google oglasi -

Jasno je da su dva primarna načina za prevenciju znatnog gubitka sluha- izbjegavanje izlaganja velikoj buci i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.

Liječenje ovisi o vrsti i uzroku gubitka sluha. Ako se na vrijeme krene s terapijama i liječenjem, puno su veće šanse za oporavak. Gubitak sluha uzrokovan infekcijom često se rješava antibioticima.

Ako mislite da je gubitak sluha uzrokovan korištenjem određenih lijekova, obavezno o tome razgovarajte s vašim ljekarom.

Kako poboljšati sluh prirodnim putem pročitajte ovdje.

Blagotvorno ljekovito bilje za zdrav sluh

Ginko biloba – Drvo ginko bilobe starije je od ledenog doba i vjeruje se da je sposobno da poživi od dvije do četiri hiljade godina. Nije ni čudo onda što su se generacije iscjelitelja od Azije do Evrope okretale ginku za pomoć u liječenju desetina raznoraznih bolesti.

Moderna nauka nije previdjela ovu čudesnu ljekovitu biljku. Godine naučnih istraživanja dovele su do saznanja da listovi ginka sadrže dva osnovna flavonoida (kvercetin i kampferol), uz mnoge ostale komponente koje imaju pozitivno djelovanje na cirkulaciju.

Ekstrakt ginko bilobe (Gbx) djeluje na poboljšanje sluha tako što pojačava dotok krvi u uho. Isprobavanje ginko ekstrakta na ljudima do čijeg je gubljenja sluha došlo uslijed povrede glave, izlaganja velikoj buci ili problema sa cirkulacijom, dalo je rezultate koji obećavaju.

Vitamini za bolji sluh

Vitamin B12 – Odgovarajuće doze vitamina B12 mogu da pomognu da se zaštiti sluh osoba koje su neprestano izložene velikoj buci. Istraživači u Izraelu podvrgli su ispitivanju grupu od 113 osoba, čija je prosječna starost bila trideset devet godina. Pedeset sedam muškaraca imalo je zujanje u ušima (tinnitus) i znatno oštećen sluh uslijed velike buke na radnom mjestu. Ostalih dvadeset devet imalo je neznatno oštećenje sluha, a dvadeset sedam je imalo potpuno normalan sluh.

Mjerenja nivoa B12 kod muškaraca sa pogoršanim sluhom pokazala su da gotovo polovina onih sa tinitusom i oslabljenim sluhom pate od pomanjkanja ovog vitamina. Dok je samo 19 % od onih sa normalnim sluhom imalo smanjenu količinu B12. Istraživači smatraju da dodaci B12 vjerovatno ne bi mogli da poprave već učinjenu štetu. Ali pravilna ishrana tokom cijelog života, koja uključuje odgovarajuće količine vitamina B12, može da doprinese sprečavanju oštećenja sluha. Dobri izvori B12 jesu nemasno meso, živina, riba, morski ljuskari i posni mliječni proizvodi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Evo zašto su orašasti plodovi savršena formula za muškarce

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe, lješnjake, i druge vrste, predstavljaju izvanredan dodatak ishrani za muškarce. Iskoristite sve prednosti orašastih...

Saznajte koja je krvna grupa najbolja, odnosno najotpornija na bolesti

Zavisi li životni vijek čovjeka i o tome koju krvnu grupu ima? Istraživanja pokazuju da zavisi jer jedna krvna...

Poslušajte savjete kardiologa kako spriječiti srčani udar

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti burni već su...
- Google oglasi -

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Ovo morate pročitati

Korov koji liječi kosti, jetru, dijabetes, rak, žuticu…

Maslačak je u proljetnim danima svuda oko nas. Iako...

Nar – Šipak hercegovački plod pun zdravlja – Voće koje liječi s vana i iznutra

Nar ima jako antioksidativno djelovanje i mnoge zdravstvene prednosti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas