Ljekovito biljeHerbariumHerbarium – Gorušica bijela

Herbarium – Gorušica bijela

-

Nazivi biljke

Familija: Cruciferae
Narodni: Gorušica bijela
Latinski: Sinapis alba
Ljekarski: Semen sinapis albae
Engleski: White mustrad
Njemački: Weisser senf
Talijanski: Senape bianca
Francuski: La moutrade

Nalazište:

Raste kao korov na poljima i livadama, napuštenim mjestima, među žitom i po vrtovima.

Opis:

To je uspravna, jednogodišnja, do 60 cm visoka stabljika, s lišćem perasto urezanim poput lire. Svi su dijelovi biljke bodljikavo dlakavi. Cvate žutim cvjetovima koji se razvijaju u produženi cvat. U komuški su svijetle i smeđaste sjemenke. Pri dužem žvakanju, biljka u ustima pali.

Sadrži:

- Google oglasi -

Oko 4% glikozida sinigrina, oko 1% eteričnog ulja, sinapinsku kiselinu, holin, 25-35% masnog ulja, oko 19% sluzi, 25% bjelancevina, u tragovima stearinske i arachinske kiseline.

Bere se:

Ljeti, dok je stabljika još zelena, i to noću, dok se komuske ne otvore i sjemenke ne prosipaju. Grane se suše 8 dana, a sjemenke poste se izljušte iz mahuna, suše se dalje, pa se zatim dobro zatvore.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Sluzi kao podražajno sredstvo da izazove priliv krvi (crvenilo), sto pomaže kod reume, išijasa, neuralgije, upale porebrice i upale trbušne opne (peritonitis), a koristi protiv Ietargije (sanjivosti), epilepsije(padavice), hidropsa, bronhitisa i uzetosti. Kažu da pomaže i astmatičarima, a u narodu je, pomiješanu s medom, primjenjuju protiv tupavosti.

U ljekarnama se dobiva Farina sinapis (gorusicino brasno), Charta sinapis (gorusicin papir) i Spiritus sinapis (gorusicin alkohol). Brašno je žućkasto-zelenkaste boje. Pomiješano s vodom daje kasu za obloge: koza se na mjestu predviđenom za oblog namaže uljem, da se izbjegnu opekline, zatim se lanena krpa namočena u gorušicinu kasu privije na to mjesto i sve se omota suhom plahtom.

- Google oglasi -

Oblog se drži 5, 10, ili najviše 15 min., a kad se skine, koza se opere mlakom vodom da na njoj ne zaostane komadić gorušice koji bi izazvao opeklinu i ranu. Nakon pranja koza se još namaže uljem da se na njoj ne stvore plikovi. Kasa se priprema tako da se 2 šake gorušicina brašna smiješa u 1 litri vode tjelesne ili sobne temperature. Kad pare iz kase počnu štipati za nos, namoči se u njoj lanena krpa.

Voda ne smije biti toplija, jer se samo pri spomenutoj temperaturi odvaja ona ljuta esencija koja uzrokuje crvenilo. Oblog se stavlja samo jednom dnevno, i to u dogovoru s liječnikom. On ce dati upute i za primjenu gorušicina papira i alkohola, koji se primjenjuju slično i u istu svrhu.

U slučaju kome, udara kapi (apopleksije), reume i grčeva dobro je močiti noge ili ruke u vodi kojoj je dodano, na 1 litru, 30–40 g svježeg brašna gorušice. Da se ublaži podražaj gorušice, ako je upotrebljavaju djeca ili osjetljivi ljudi, žlicom se po kasi na krpici ravnomjerno pospe brašnom od sam1jevena lanenog sjemena, jer ono svojom sluzi i masnim uljem ublažuje bol i sprečava opekotine. Uz hren, ulazi i gorušica u sastav vina protiv skorbuta i u sastav poznate »Samoborske mustarde«.

Čaj se priprema tako da se 60 g stučenog sjemena gorušice, 60 g naribanog hrena i 30 g limunove kore popari s 2 dl kipuće vode i zatim hermetički zatvori. Posto odstoji 20 sati, uzima se po 1 šalica, triput dnevno, radi lakšeg mokrenja i liječenja bubrega. Kažu da koristi i protiv šećerne bolesti. Zasladi se medom. Pri unutarnjoj upotrebi potreban je velik oprez, jer ulje gorušice sadrži alil-izo-tiocianid, pa je otrovno i, ako se nerazumno upotrebljava može biti ubitačno: u razrjeđenju od 1:300.000 zaustavlja razvoj vecine bakterija. Zato bezuvjetno valja savjetovati s Iiječnikom.

Protiv reume, ima alkohola gorušice, primjenjuju se za masazu i mazanje različite emulzije, masti i linimenti koji sadrže gorušicu. Time se izaziva priliv krvi u oboljelo mjesto, pa se ono bolje hrani, lakše obnavlja i oslobađa štetnih sokova.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Šta je astma, zašto nastaje i koji oblici postoje?

Astma je kronična upalna bolest donjih dišnih puteva (bronha). Ovisno o težini bolesti, iskazuje se različitim simptomima koji mogu...

Upoznajte zdravstvene dobrobiti oraha

Orasi su hvaljeni kao 'hrana za mozak' jer nalikuju na orahe svojim izbrazdanim izgledom. Lako se dodaju u prehranu,...

Da je masna jetra pokazuju ovi simptomi – prirodni način liječenja masne jetre

Masna jetra je sve više učestali problem među ljudima, a da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi,...

Noćno znojenje može biti alarm za uzbunu

Često vam se dešava da se u toku noći probudite obliveni znojem (a niste imali erotski san, niti je...
- Google oglasi -

Hrana koja sadrži najmanje kalorija

Kada razmišljamo o ishrani, prva stvar na koju pomislimo jesu kalorije. Često se dešava da kada želimo da izgubimo...

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Ovo morate pročitati

Atopijski dermatitis – Uzroci, simptomi i prirodno liječenje

Šta je atopijski dermatitis Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest...

Kućni lijekovi koje možete prepisati sami sebi za umanjivanje boli

Tanka je granica između “bakine medicine” i tradicionalne, naročito...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas