Herbarium – Srčenjak

0
970

Herbarium - Srčenjak Herbarium - Srčenjak

Nazivi biljke

Familija: Polygonaceae
Narodni: Srčenjak, trava od srca
Latinski: Polygonum bistarta
Ljekarski: Rhizoma bistortae
Engleski: Bistort snakeroot
Njemački: Schlangenwurz
Talijanski: Serpentina
Francuski: La renouee bistorte

Nalazište:

Raste po planinskim i brdskim vlažnim livadama i pašnjacima umjerene geografske zone.

Opis:

To je oko 90 cm visoka, trajna biljka, dugih, kopljastih listova, donjih s duž om peteljkom, a gornjih užih i sjedećih, bez peteljke. Odozgo su tamnozeleni, a naličje im je sivo. Ružičastobijeli cvjetići tvore klas na vrhu stabljike. Ugodno mirišu. Po danak je na otprilike svaka 4 cm savijen kao slovo »S«, odakle mu ime bis torta dvaput savijen. Izvana je smeđ, a iznutra crvenosmeđ, kao meso. Okusa je opora i malo gorkoga, bez mirisa

Sadrži:

Oko 15% katehinskog tanina, crvenila, oko 30% škroba, nešto galusove kiseline, oksalata, elagne kiseline i glikoze.

Bere se:

Čim u jesen sjeme dozre, rizom se vadi iz zemlje, li sjeme sije na uzorano tlo. Rizom treba brzo suši ti. Stari korijen gubi ljekovitost.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Za čaj se 2 velike žlice ili 50 g usitnjenog korijena moči u 1 I mlake vode 3-4 sata, a zatim procijedi i pije. Ne valja ga kuhati jer sadrži škrob. Piju se 2-3 šalice dnevno, prije jela. Liječi od slabokrvnosti i bijelog cvijeta u žena, a preventivno se primjenjuje i u slučaju pobačaja. Za ispiranje usta u slučaju upala sluznice s ranicama ili za klizmu u slučaju dizenterije i težih proljeva treba u 1 I vode namočiti 8 g korijena. Suhi prašak korijena uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža, s malo vode ili mlijeka. Srčenjak je, dakle, tonikum i adstringens koji pomaže iznutra protiv krvavih proljeva i hemoroida, a izvana protiv zapuštenih rana i kožnih bolesti.

Herbarium - Narodnilijek.com