Homeopatija uspješno liječi alergiju

-

prirodaKonvencionalni pristup liječenju alergija uključuje izbjegavanje izlaganja alergenu, koliko to god pacijenti mogu. Tu metodu je naime jako teško sprovesti, jer izbjegavanje alergena može biti gotovo nemoguće izvedivo, a ponekad i nemoguće, pogotovo u vrlo osjetljivih osoba kod kojih reakcije mogu biti po život ugrožavajuće.

Irena Brbić, predsjednica Hrvatske udruge homeopata (HUH) za Dnevnik.hr, otkriva i alternativne načine prevencije i liječenja alergija. Danas mnoge bolnice na zapadu kombiniraju homeopatiju i alopatsku (školsku) medicinu, zajedno s kiropraktikom, fitoterapijom i akupunkturom, za dobrobit pacijenta. Homeopatija ima za cilj pomoći pacijentu i zato ne isključuje sve što može dovesti do tog cilja.

‘Homeopatija je djelotvoran sustav liječenja koji nastoji u bolesne osobe stimulirati vlastitu prirodnu sklonost organizma samoizlječenju malim količinama supstancija prirodnog podrijetla. Temeljni princip homeopatije je ‘slično se sličnim liječi’ (similia similibus curentur). Taj stav se odražava i u pojmu homeopatija, složenom od grčkih riječi homois (sličan) i pathos (bolest)’, pojašnjava Brbić iz Hrvatske udruge homeopata.

- Google oglasi -

‘Zanimljivo je da riječ ‘alergija’ nije niti postojala prije stotinu godina, a danas su respiratorne alergije jedne od vodećih kroničnih bolesti u zapadnom razvijenom svijetu. Ta činjenica ukazuje na to da je tlo zagađeno i osiromašeno, sve je više toksina u zraku, a hrana je sve više prerađena i zbog toga bez nutritivnih vrijednosti , tretirana pesticidima i ostalim štetnim supstancama. Sve to kroz duži period vremena uvelike oslabljuje naš imunitet i posljedično se susrećemo sa sve više kroničnih bolesti od kojih su autoimune bolesti danas vodeće’, kaže Brbić.

Brbić: ‘Hiposenzibilizacija povećava mogućnost ozbiljnih nuspojava’

Strategija izbjegavanja alergena se ne bavi uzrokom alergije, jer se zapravo ne radi o alergenu kao osnovnom uzroku, već o osjetljivosti osobe na taj alergen. Izbjegavanje može ukloniti simptome, ali neće doprinijeti boljem zdravstvenom stanju ili izlječenju od alergije.

‘Osnovni principi suvremenog pristupa alergijama potječu od jednog od homeopatskih načela ‘slično se sličnim liječi’ , međutim postupak hiposenzibilizacije, kojom se pacijent izlaže velikim dozama tvari koje izazivaju alergijsku reakciju kako bi se organizam ‘navikao’ na određenu tvar, ignorira dva druga homeopatska načela, a to su da se daje samo jedna supstanca u određeno vrijeme i u minimalnoj dozi’, kaže Brbić i pojašnjava kako hiposenzibilizacija zato može zbuniti vitalnu silu unoseći tvar u svom originalnom obliku, a ne u homeopatskom razrijeđenju i zbog toga povećava mogućnost ozbiljnih nuspojava. ‘Kada bi se te supstance dale u homeopatskom razrijeđenju postigli bismo bolji uspjeh uz daleko manje nuspojave i reakcije kakve danas susrećemo kod hiposenzibilizacije’, pojašnjava Brbić razliku između konvencionalnog I homeopatskog pristupa alergijama.

Budući da zdravljem i bolešću upravljaju neki zakoni, svaki će homeopat istražiti postoji li u osobe povijest kožnih erupcija, koje su nakon uporabe konvencionalnih lijekova poput kortikosteroida i antibiotika nestali, ali su se pojavili respiratorni problemi, najčešće alergijski rinitis ili alergijska astma, što ukazuje da se poremećaj preselio na dublju razinu organizma. Prema tim zakonima u procesu izlječenja homeopatijom, potisnuti simptomi kožnih erupcija će se vratiti na površinu olakšavajući tako simptome na sluznici odnosno astme i rinitisa. Iz homeopatske točke gledišta, identifikacija alergena nije toliko važna koliko obrazac individualne reakcije na alergen na fizičkom i mentalno-emocionalnom nivou.

- Google oglasi -

Homeopatski pristup alergijama – identifikacija fizičkih simptoma, te emotivnih i mentalnih obrazaca

Svakako treba identificirati sve fizičke simptome, međutim treba ići i dublje u emocionalne i mentalne obrasce kako bi ustanovili da li su postojale posebne okolnosti u vrijeme kada se alergija prvi put pojavila, koji su modaliteti koji poboljšavaju simptome, koji modaliteti pogoršavaju simptome. Kakva je prethodna povijest bolesti, te postoji li predispozicija prema alergijama u obiteljskoj anamnezi.

‘Vrlo je važno razumjeti da simptomi alergije nisu bolest za sebe, već da oni predstavljaju izraz ukupne neravnoteže koja je u osnovi izvor svih bolesti. Da li će osoba patiti od alergija, kožnih bolesti, bolesti zglobova ili nekih drugih bolesti uvelike ovisi o predispozicijama koje smo naslijedili od predaka ili roditelja ili stečenih predispozicija koje su mogle nastati korištenjem nekih supresivnih metoda liječenja’, kaže predsjednica HUHa.

Krajnji je cilj izlječenje simptoma alergije, koje uključuje uklanjanje osjetljivosti, ali i postizanje većeg nivoa slobode i kreativnosti u životu. Individualiziranje homeopatskog pripravka osobi i njenim simptomima ima dugoročno najviše uspjeha i efikasnije je od samog tretiranja fizičkih simptoma alergije. Ukupna tendencija prema pojačanoj osjetljivosti i alergijskim reakcijama može se zauvijek promijeniti kroz tretman klasične homeopatije takozvanim konstitucijskim tretmanom.

Konstitucijski tretman dugotrajno će osnažiti organizam i tako dovesti do višeg nivoa zdravlja što će korigirati tendenciju ka kroničnim alergijama. Za konstitucijski tretman se najbolje obratiti kvalificiranom i dobro educiranom homeopatu.

Najčešći i najpoznatiji homeopatski pripravci za respiratorne alergije

U našim se ljekarnama mogu kupiti najčešći I najpoznatiji homeopatski pripravci za liječenje respiratornih alergija, no neke možete I sami pripraviti. Najpopularniji pripravak za tretiranje peludne hunjavice je iz vaše kuhinje. Svi poznajemo osjećaj iritacije sluznice očiju i nosa dok režemo luk. Luk uzrokuje snažno kihanje i suzenje očiju. Princip ‘slično se sličnim liječi’ je u slučaju luka dobio primjenu za simptome prehlade s obilnim iscjedcima ili peludnu groznicu.

ALLIUM CEPA (luk) pokriva jako puno simptoma prehlade i peludne groznice. Iz nosacuri nagrizajući, vodenasti iscjedak, koji nosnice čini crvenima, postoji i suzenje očiju, ali suzenje nije nagrizajuće. Uz to može postojati pospanost, letargija, prema večeri im je gore, osjećaju da im je glava puna, imaju glavobolju, nos curi i počnu kašljati. ALLIUM CEPA je indiciran kada simptomi idu brzo od gornjih dišnih putova ka faringitisu, laringitisu ili bronhitisu, gore im je od vrućine, u krevetu, ako je soba topla, temperatura i neraspoloženje se podiže i moraju otvoriti brzo prozore, a onda im je hladno,. Kod ALLIUM CEPA u 90% slučajeva ćete vidjeti crvenilo oko nosa.

EUPHRASIA ima simptome suprotne od ALLIUM CEPA. Dok je kod ALLIUM CEPA, iscjedak iz nosa pekući, kod ovog lijeka iz nosa curi također obilno kao i iz očiju međutim ovdje oči peku jer ih nagriza suzenje očiju. Oči su crvene, a ponekad imamo i žuti iscjedak iz očiju. Simptomi se često pogoršavaju danju i od topline, a postoji i velika fotofobija. Osoba također može imati danju kašalj koji noću nestaje ili se bitno smanjuje.

ARSENICUM ALBUM je vrlo često pripravak koji je indiciran i u prehladama i kodalergija, kada su iscjetci iz nosa i očiju pekući, vodenasti. Pacijent koji treba Arsenicum će se probuditi oko ponoći, pa do 2 sata ujutro s kihanjem, nemirom, puno će žeđati, ali će piti vodu u malim gutljajima. Pekući bolovi se poboljšavaju od toplog, traže puno pokrivača u akutnim stanjima, jer im je zima u krevetu.

NUX VOMICA je pripravak za kojim ćemo posegnuti ako patimo od začepljenja nosa u zatvorenim prostorima i noću, odnosno nos curi na otvorenom i danju. Postoji također i nadražujući kašalj i glavobolja. Osoba koja treba taj pripravak je vrlo često nestrpljiva, iritabilna i zimogrozna.

PULSATILLA je homeopatski pripravak također za tipične simptome alergije: nos curi danju, a ‘zaštopan’ noću, curenje nosa je blago, nema crvenila oko nosa. Pulsatilla osoba ili dijete je blage naravi, željno pažnje i plačljivo. Simptomi se općenito poboljšavaju na otvorenom zraku i pogoršavaju od topline. Indicirana je i kod alergijske astme, koja se pogoršava od topline kreveta.

SABADILLA slika simptoma uključuje otečene crvene kapke, sa suzama koje obilno teku, pogoršava se opće stanje za vrijeme kihanja i kašljanja. Može doći i do grčevitog kihanja i vrlo često jako dugo traju napadaji kihanja. Korijen nosa svrbi dok nos obilno curi. Lice je toplo, a hladni zrak pogoršava simptome. Osoba se osjeća nervozno za vrijeme alergijske reakcije što može uzrokovati i glavobolje.

Naravno, navedeni pripravci su samo neki od mogućih pripravaka koji će olakšati respiratorne alergije. Važno je imati na umu da treba pronaći individualan pripravak koji će odgovarati simptomima osobe. U svakom slučaju kod teških alergija I astme važno je ne smanjivati i prekidati uzimanje lijekova, sve dok alergija nije u potpunosti eliminirana i samo u konzultaciji s liječnikom primarne zdravstvene zaštite, preporika je Irene Brbić.

Ostavila struku zbog homeopatije

Inače, Irena Brbić je profesorica francuskog i španjolskog, a sve do velike životne odluke da se u potpunosti posveti homeopatiji, radila je na poziciji voditeljice Odjela marketinga i odnosa s javnošću u jednom osiguravajućem društvu. ‘Ta je važna odluka bila jedna od najvažnijih prekretnica u mom životu, zbog koje sam izuzetno sretna i zadovoljna. Iako je moje zanimanje za zdravlje i različite metode liječenja toliko dugo da imam osjećaj da sam se s tim interesom rodila, moje školovanje nije krenulo u smjeru nutricionizma ili pak medicine i biologije, već sam diplomirala kao profesor francuskog i španjolskog jezika s književnošću na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Usprkos tome moj interes za alternativnu medicinu kroz godine nije bio manji, naprotiv rastao je kako sam “rasla” i ja’, objašnjava Brbić.

‘Najveći utjecaj u smislu mog profesionalnog i osobnog razvoja na mene je izvršio moj učitelj i moj homeopat, prof. George Vithoulkas, koji je cijeli svoj život posvetio homeopatiji, a moja osobna najveća inspiracija su moje četvero djece i suprug, koji me u potpunosti podržavaju i na čemu im beskrajno zahvaljujem’, kaže profesorica Brbić.

- Google oglasi -

3 KOMENTARI

  1. imam jaku alergiju na ambroziju više od 30 godina, kako mi možete pomoći ovdje u Osijeku?

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...
- Google oglasi -

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Ovo morate pročitati

Pripremite prirodna ulja za ljepšu kožu i brže tamnjenje!

Preplanulost ne mora uvijek biti vezana uz rizike nastanka...

Sok od rajčice – paradajza uspješno snižava krvni pritiska

Jedan od načina konzumiranja rajčice jest priprema soka od...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

deneme bonusu veren siteler
Trbet Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis