Stručnjaci tvrde da sat hodanja poništava osmosatno sjedenje

-

Bolesti srca i krvotoka, te rak su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život. 60 minuta hodanja ili neke druge fizičke aktivnosti srednjeg intenziteta na dan dovoljno je kako bi se poništio smrtonosan učinak sjedenja za stolom ili gledanjem televizije.

Naučnici sa Kembridža i Norveške škole za sportske nauke koji su analizirali podatke o milion muškaraca i žena otkrili su da sjedenje više od osam sati na dan bez vježbanja može znatno povećati rizik od preuranjene smrti.

- Google oglasi -

Ustanovljeno je da je 60% vjerovatnije da će ljudi uključeni u istraživanje – uključujući hiljade onih koji rade u kancelarijama – umrijeti ranije od aktivnijih pojedinaca. Bolesti srca i krvotoka su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život.

60 minuta hodanja za bolje zdravlje

Autori studije su upozorili poslodavce da imaju razumijevanja prema osoblju koje povremeno uzima pauze kako bi ustali od svog stola i prošetali. Ne morate se nužno baviti sportom, niti ići u teretanu.

Uzmite pet minuta pauze svaki sat, otiđite u obližnju kancelariju, idite na drugi sprat po kafu, otiđite do štampača sve će se to zbrojati u hodanje koje ima pozitivan utjecaj na zdravlje.

Sasvim je u redu prošetati ujutro, tokom ručka ili nakon večere. Možete raspodijeliti vježbanje tokom dana, ali morali biste vježbati barem 60 minuta, tvrdi profesor Ulf. Stručnjaci tvrde da je bilo kakav prekid sjedenja koji uključuje neku fizičku aktivnost odličan.

- Google oglasi -

Povećani rizik smrti koja je povezana s predugim sjedenjem potpuno se može eliminisati jednosatnim vježbanjem na dan srednjim intenzitetom. Brzo hodanje ili vožnja biciklom svakako ulaze u tu kategoriju.

Hodanje je svakodnevna aktivnost koja može postati izuzetno korisna za zdravlje. Hodanje prednosti koje mogu značajno utjecati na naše opće zdravlje.

Zašto je lagana šetnja zdrava?

Koliko se potroši kalorija ako se 60 minuta hoda

Potrošnja kalorija tokom hodanja zavisi od različitih faktora, uključujući brzinu hoda, težinu osobe, teren, i opštu kondiciju. Generalno, prosječna osoba može da potroši oko 100-300 kalorija za sat vremena hodanja.

Ovo su približne vrijednosti za sagorjevanje kalorija tokom hodanja, na osnovu prosječne težine osobe:

  • Sporo hodanje (2,4 km/h): oko 150 kalorija za sat vremena.
  • Umjereno hodanje (5,6 km/h): oko 300 kalorija za sat vremena.
  • Brzo hodanje (8 km/h): oko 450 kalorija za sat vremena.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Žuti cvijet u borbi protiv depresije

Gospina trava ili kantarion (Hypericum perforatum) najpoznatiji je prirodni...

Oralna higijena za vrijeme trudnoće jako je bitna za zdravlje djeteta

Brojne komplikacije u trudnoći doktori ne mogu objasniti. Naučnici...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas