Stručnjaci tvrde da sat hodanja poništava osmosatno sjedenje

-

Bolesti srca i krvotoka, te rak su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život. 60 minuta hodanja ili neke druge fizičke aktivnosti srednjeg intenziteta na dan dovoljno je kako bi se poništio smrtonosan učinak sjedenja za stolom ili gledanjem televizije.

Naučnici sa Kembridža i Norveške škole za sportske nauke koji su analizirali podatke o milion muškaraca i žena otkrili su da sjedenje više od osam sati na dan bez vježbanja može znatno povećati rizik od preuranjene smrti.

- Google oglasi -

Ustanovljeno je da je 60% vjerovatnije da će ljudi uključeni u istraživanje – uključujući hiljade onih koji rade u kancelarijama – umrijeti ranije od aktivnijih pojedinaca. Bolesti srca i krvotoka su češći uzroci smrti kod osoba koje vode neaktivan život.

60 minuta hodanja za bolje zdravlje

Autori studije su upozorili poslodavce da imaju razumijevanja prema osoblju koje povremeno uzima pauze kako bi ustali od svog stola i prošetali. Ne morate se nužno baviti sportom, niti ići u teretanu.

Uzmite pet minuta pauze svaki sat, otiđite u obližnju kancelariju, idite na drugi sprat po kafu, otiđite do štampača sve će se to zbrojati u hodanje koje ima pozitivan utjecaj na zdravlje.

Sasvim je u redu prošetati ujutro, tokom ručka ili nakon večere. Možete raspodijeliti vježbanje tokom dana, ali morali biste vježbati barem 60 minuta, tvrdi profesor Ulf. Stručnjaci tvrde da je bilo kakav prekid sjedenja koji uključuje neku fizičku aktivnost odličan.

- Google oglasi -

Povećani rizik smrti koja je povezana s predugim sjedenjem potpuno se može eliminisati jednosatnim vježbanjem na dan srednjim intenzitetom. Brzo hodanje ili vožnja biciklom svakako ulaze u tu kategoriju.

Hodanje je svakodnevna aktivnost koja može postati izuzetno korisna za zdravlje. Hodanje prednosti koje mogu značajno utjecati na naše opće zdravlje.

Zašto je lagana šetnja zdrava?

Koliko se potroši kalorija ako se 60 minuta hoda

Potrošnja kalorija tokom hodanja zavisi od različitih faktora, uključujući brzinu hoda, težinu osobe, teren, i opštu kondiciju. Generalno, prosječna osoba može da potroši oko 100-300 kalorija za sat vremena hodanja.

Ovo su približne vrijednosti za sagorjevanje kalorija tokom hodanja, na osnovu prosječne težine osobe:

  • Sporo hodanje (2,4 km/h): oko 150 kalorija za sat vremena.
  • Umjereno hodanje (5,6 km/h): oko 300 kalorija za sat vremena.
  • Brzo hodanje (8 km/h): oko 450 kalorija za sat vremena.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Nabavite ove biljke za zdravlje vaših pluća

Vaša pluća su zadužena da dobavljaju kisik vašem tijelu...

Herbarium – Jasen bijeli

Familija: OleaceaeNarodni: Jasen bijeliLatinski: Fraxinus excelsiorLjekarski: Fraxini folia, cortex,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas