Ljekovito biljeLjekovita svojstva šumske jagode

Ljekovita svojstva šumske jagode

-

Od svih vrsta jagode, kao lijek je najbolje koristiti šumske jagode, koje cvjetaju u mjesecu maju. Šumske jagode imaju ljekovita svojstva, pored bogatog i osvježavajućeg okusa, jagoda je zdrava za naš organizam.

Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod izuzetno osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

- Google oglasi -

Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih materija. Zbog prelijepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode ljekovita svojstva

Jagode pojačavaju apetit, smiruju probavu i arterije. Također, osobe koje pate zbog hemoroida ili prevelike tjelesne mase, trebaju da se liječe dijetom od jagoda. Dijeta od jagoda se izvodi tako da se svaki dan pojede oko jedan kilogram jagoda, a uz to samo laganu hranu tokom dana. Zimi ovu dijetu možete koristiti sa skuhanim jagodama.

Čaj od jagode je također ljekovit, a pravi se od lista jagode, najbolje lista sakupljenog prije cvjetanja jagoda. Ovaj čaj pomaže kod stomačnih tegoba i ženskih bolesti.

Jagoda u sebi sadrži vitamine C i A, vlakna, folnu kiselinu, željezo i bioflavon. Sve ove tvari u našem organizmu djeluju antikancerogeno, a pored toga jagoda je dobra protiv probavnih smetnji, a list i korijen biljke se koriste kao lijek protiv kostobolje.

- Google oglasi -

Svježe ubrana jagoda se može iskoristiti kao sredstvo za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Jagoda je dobra za žene koje imaju problema sa cirkulacijom. Žene koje imaju problema sa cirkulacijom, trebaju da konzumiraju jagode. Osim što smanjuju umor, jagode su dobre za pročišćavanje krvi u organizmu, ubrzavanje cirkulacije, a odličan su izvor vitamina A i C. Vitamin C igra značajnu ulogu u borbi protiv celulita.

Čaj od lista jagode

Čaj od lista jagode možete napraviti tako što dvije pune čajne kašike suhih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte 3 puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...
- Google oglasi -

Za zdravlje zglobova i protiv osteoporoze koristite ljusku od jaja i limun

Bolovi i ukočenost u tijelu su veoma neprijatne pojave, a prate ih mnogobrojni znaci, koji otežavaju kretanje i izvršavanje...

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv...

Ovo morate pročitati

Problemi sa spavanjem su naročito karakteristični za tinejdžere

Jedno novo istraživanje Nacionalne fondacije za san, pokazuje da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas