IshranaOvu hranu nikada ne bi trebalo podgrijavati

Ovu hranu nikada ne bi trebalo podgrijavati

-

Često skuhamo ručak za sutra, jer zbog obaveza i ubrzanog ritma života ne možemo drukčije te nam je tako lakše. No, možda biste ovo ipak trebali pročitati kako se ne bi dogodilo da konzumirate namirnice koje su štetne po zdravlje kada odstoje ili se podgriju. Stoga saznajte ovdje koja se hrana ne smije podgrijavati.

Hrana koja se ne smije podgrijavati

Celer
Pravite li supu u koju stavljate svježi celer svakako se pobrinite da ga nakon što supu skuhate izvadite i pojedete, jer sadrži nitrate koji postaju otrovni ako se griju naknadno.

- Google oglasi -

Jaja
Nikada, ali baš nikada ih ne smijete grijati kada ih već jednom skuhate. Da li je kajgana ili su kuhana jaja, svejedno, pojedite svježe nakon spremanja te radije bacite nego da grijete u mikrovalnoj nakon što nekoliko sati odstoje. Jaja se smiju jesti hladna, ali nikako podgrijana ili dan nakon kuhanja.

Špinat
Špinat se kao ni jaja ne smije jesti sutradan nakon što se skuha, te također sadrži nitrate koji sami po sebi nisu toksični, ali podgrijavanjem postaju.

>>7 dobrobiti špinata za zdravlje

Krompir
Znamo oduvijek kako se niti nakon nekoliko sati stajanja ne smije jesti, a kamoli grijati ili sutradan konzumirati. Krompir pocrni, te ga svakako odmah pojedite, a ono što ne iskoristite, bacite da ne biste slučajno pojeli nakon stajanja.

- Google oglasi -

Gljive
One su još jedna od namirnica koja je nevjerojatno sočna i ukusna, no također spada u one koje podgrijane nisu dobre za zdravlje. Naprotiv, dobiju se grčevi, proljev i smetnje. Ni supe od gljiva ne grijete.

>>Zašto je dobro jesti gljive pročitajte ovdje.

Riža
I s njom ćete imati problem ako je jedete nakon što odstoji, jer nekuhana sadrži bakterije koje se kuhanjem uništavaju, pa ako je skuhate i ostavite satima na sobnoj temperaturi bakterije se razmnože i ako je takvu pojedete, mogli biste dobiti proljev.

Piletina
Kada se podgrijava po drugi put nakon što se već jednom skuha, mogli biste imati problem zbog proteina koje sadrži pa ako je već podgrijavate naknadno, barem se pobrinite da se “puši” od vrućine. Tako ćete biti sigurni da nećete imati probavne tegobe nakon konzumiranja.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Kupus dijeta za brzo mršavljenje – 5 kilograma manje za 7 dana

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji više verzija ove iste dijete, ali...

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...
- Google oglasi -

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Ovo morate pročitati

Narandže za zimsku njegu kože

Koži je zimi postrebna posebna njega. Hladnoća, vjetar i...

Pečurke potencijalan izvor vitamina D

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi pečurke (gljive), kratkotrajnim izlaganjem...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas