IshranaOvu hranu nikada ne bi trebalo podgrijavati

Ovu hranu nikada ne bi trebalo podgrijavati

-

Često skuhamo ručak za sutra, jer zbog obaveza i ubrzanog ritma života ne možemo drukčije te nam je tako lakše. No, možda biste ovo ipak trebali pročitati kako se ne bi dogodilo da konzumirate namirnice koje su štetne po zdravlje kada odstoje ili se podgriju. Stoga saznajte ovdje koja se hrana ne smije podgrijavati.

Hrana koja se ne smije podgrijavati

Celer
Pravite li supu u koju stavljate svježi celer svakako se pobrinite da ga nakon što supu skuhate izvadite i pojedete, jer sadrži nitrate koji postaju otrovni ako se griju naknadno.

- Google oglasi -

Jaja
Nikada, ali baš nikada ih ne smijete grijati kada ih već jednom skuhate. Da li je kajgana ili su kuhana jaja, svejedno, pojedite svježe nakon spremanja te radije bacite nego da grijete u mikrovalnoj nakon što nekoliko sati odstoje. Jaja se smiju jesti hladna, ali nikako podgrijana ili dan nakon kuhanja.

Špinat
Špinat se kao ni jaja ne smije jesti sutradan nakon što se skuha, te također sadrži nitrate koji sami po sebi nisu toksični, ali podgrijavanjem postaju.

>>7 dobrobiti špinata za zdravlje

Krompir
Znamo oduvijek kako se niti nakon nekoliko sati stajanja ne smije jesti, a kamoli grijati ili sutradan konzumirati. Krompir pocrni, te ga svakako odmah pojedite, a ono što ne iskoristite, bacite da ne biste slučajno pojeli nakon stajanja.

- Google oglasi -

Gljive
One su još jedna od namirnica koja je nevjerojatno sočna i ukusna, no također spada u one koje podgrijane nisu dobre za zdravlje. Naprotiv, dobiju se grčevi, proljev i smetnje. Ni supe od gljiva ne grijete.

>>Zašto je dobro jesti gljive pročitajte ovdje.

Riža
I s njom ćete imati problem ako je jedete nakon što odstoji, jer nekuhana sadrži bakterije koje se kuhanjem uništavaju, pa ako je skuhate i ostavite satima na sobnoj temperaturi bakterije se razmnože i ako je takvu pojedete, mogli biste dobiti proljev.

Piletina
Kada se podgrijava po drugi put nakon što se već jednom skuha, mogli biste imati problem zbog proteina koje sadrži pa ako je već podgrijavate naknadno, barem se pobrinite da se “puši” od vrućine. Tako ćete biti sigurni da nećete imati probavne tegobe nakon konzumiranja.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...
- Google oglasi -

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Ovo morate pročitati

Prilagodite svoje PVC prozore ekstremnoj hladnoći (VIDEO)

PVC stolarija, posebno prozori i vrata, sve češći su...

Narandžama protiv bolesti srca i dijabetesa

Unošenje većih količina citrusa poput narandži i limuna može...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas