ZdravljeVaš mozak ima profinjen ukus

Vaš mozak ima profinjen ukus

-

Naravno, glupo je pomisliti da ćete ako pojedete kilogram mrkve uspjeti iz “cuga” da napravite godišnji budžet. Međutim, pravilnom ishranom i upornim vježbanjem možete da popravite svoje umne i fizičke sposobnosti i postanete sasvim pristojan matematičar ili gimnastičar.

Niko tačno ne zna šta je um. Ali se zato sasvim pouzdano zna da je on rezultat biokemijskih procesa koji se dešavaju u ćelijama našeg mozga. Da bi se ti procesi odvijali, neophodna je masa stvari: od dovoljne količine energije i kisika do minijaturne doze kroma bez koga se ne može. Ako konstantno brinete o mozgu, možete da održavate svoj um u dobroj formi. Da bi vaša fabrika uma funkcionisala punim kapacitetima, ne smijete da preskačete doručak, jer vam on obezbjeđuje energiju. U protivnom, moždane ćelije brzo stupaju u tihi štrajk i ispunjavaju samo osnovne obaveze, ali ništa više od toga, upozoravaju stručnjaci „Pravde“ iz koje prenosimo ovaj tekst.

Ako mnogo radite
Ako znate da ćete morati mnogo da radite, pazite da na vrijeme unesete svaki obrok. Jedite najmanje četiri puta dnevno, još bolje, šest puta. Uvijek držite u akten tašni kesicu grisina ili slatkiš na bazi žitarica da biste mogli da povratite energiju ako se sastanak odužio ili ste upali u saobraćajnu gužvu na povratku kući. Kao izvor energije ovjekč može da koristi praktično svaku organsku hranu. Međutim, ćelije mozga kao svoju hranu priznaju isključivo glikozu koja se nalazi u ugljenim hidratima. Zato roštilj ostavlja mozak gladnim. Ipak, ako nam je želudac pun, mozak može da aktivira rezervne biokemijske reakcije, koje će sočno meso i ukusne masti pretvoriti u dovoljnu količinu glikoze. Ali tek toliko da ne zaboravite da danas imate važan sastanak.

- Google oglasi -

Suho voće u fioci
Za maksimalan umni učinak potrebni su vam ugljeni hidrati. Zato držite u fioci radnog stola kesicu suhog voća (šljiva, smokava, kajsija). Ono veoma brzo obezbjeđuje mozgu neophodnu glikozu, za razliku od bombona. Suho voće je sjajna dopuna obroka ako se sastoji od malo ugljenih hidrata. Ako vam se iznenada prijelo nešto slatko, udovoljite sebi bez grižnje savjesti. Sasvim je moguće da je vašem mozgu hitno potrebna dopunska energija. I jedite više svježeg voća pošto ono sadrži veliki procenat ugljenih hidrata a malo kalorija.

Za duge napore
Postoji više vrsta ugljenih hidrata: prosti i štetni – šećer, bombone, peciva, čokolada itd.; složeni i korisni – pahuljice, crni hljeb, kukuruz, povrće, mahunarke. Kad dospiju u naš želudac, složeni se ne razlažu odmah u glikozu, već to čine postepeno i tako kontinuirano hrane ćelije mozga. Kad sljedeći put budete morali da pojedete nešto s nogu, kupite ražanu kiflu ili dvije banane. I tjestenina je odlična, naročito ako ne znate kada ćete imati prilike da pojedete sljedeći obrok. A nije istina da goji. I muesli su odlična kombinacija prostih i složenih ugljenih hidrata, a mogu da se jedu tokom cijelog dana, sa sokom, jogurtom ili mlijekom.

Za bistar um
Ako vam je stalo da jasno mislite, hranite se raznovrsno. Nemojte da se hranite istim namirnicama na koje ste navikli. Dodajte svojoj ishrani nešto novo. Ako često preskačete obroke, obavezno uzimajte vitaminske preparate. Zatim što češće jedite ribu. Ona sadrži supstance koje aktiviraju rad mozga, kao i jod – manjak joda dovodi do opadanja umnih sposobnosti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Ljudi sa nultom krvnom grupom su zaista posebni!

Nulta krvna grupa je univerzalni davatelji krvi jer mogu svima da daju krv, a mogu primiti krv samo od...

5 najefikasniji metoda kako koristiti med za njegu kože

Med je djelotvoran, kako za zdravlje organizma, tako i za ljepotu kože. On poboljšava rad metabolizma, podstiče umnu i...

8 razloga zašto bi trebali češće da jedete mango

Mango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća”, a taj naziv nije dobio tek onako. Mango voće je...

Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom....
- Google oglasi -

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Ovo morate pročitati

Čarobno ulje čajevca posjeduje brojne mogućnosti za zdravlje a to su…

Potvrđeno je da eterično ulje čajevca posjeduje antivirusna, antibakterijska...

Ukradeni sat sna je stres za organizam

Docent dr Miodrag Vukčević o zdravstvenim posljedicama - pomjeranje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas