IshranaHrana za bolesnike s povišenim tlakom

Hrana za bolesnike s povišenim tlakom

-

ishrana za bolesnike sa visokim pritiskomBitno se razlikuje povišeni krvni tlak koji nastaje zbog bolesti, od onoga koji nastaje zbog toga što popusti elasticitet arterija.

Ako se ne radi o oboljenju bubrega, već su žile uzrok povišenog tlaka, onda dijeta rižom ima ljekoviti učinak kao i u svih starosnih pojava. Uspjeh može biti doista zapanjujući.

Prirodna smeđasta riža je mnogo vrednija i djelotvornija nogo bijela, polirana. Kompromis predstavljaju vrste riže Avorio i Uncle-Ben, koje sadrže većinu važnih minerala kao i prirodna riža. Nije svakome lako držati dijetu rižom koja može brzo dojaditi, jer Evropljani jedu prije svega krumpir i jela načinjena od domaćih žitarica, dok, naprotiv, stanovnici Istoka znaju samo za rižu.

Istočni narodi imaju tu prednost što se ne moraju bojati povišenoga krvnog tlaka, ako ostanu vjerni
jednostavnoj prehrani svojih predaka. Budući da su bolesnici s povišenim krvnim tlakom jeli previše
bjelančevinaste hrane, moraju smanjiti količinu bjelančevina u prehrani, osobito mesa, jaja i sira, uživati ih u vrlo malim količinama, da im ne bi morale biti potpuno zabranjene.

- Google oglasi -

Osnovna prehrana neka bude dijeta: riža — svježi kravlji sir — salata. U toj je dijeti najvažnija riža jer
djeluje na arterije da postanu opet elastične. Svježi sir sadrži vrlo korisne bjelančevine, a istodobno se
dade ukusno kombinirati s povrćem i salatama.

S raznim dodacima možemo svježi kravlji sir pripremiti ukusno i na različite načine. Među te se ubrajaju prije svega hren, Curry, razne aromatične biljke i biljni sokovi. U salatama ima obilje vitamina i neophodnih minerala.

U Americi je svojedobno neki liječnik s tom dijetom pomagao mnogim hipertoničarima. Nije pogodno da bolesnici provode dijetu kod kuće jer mogu pasti u iskušenje i stare navike. S pomoću tih kura povišeni krvni tlak nestane, ali nestane i lijepa svotica novca jer takva liječenja u mnogim državama nisu baš jeftina.

Po pravilu se uspjeh takve kure pokaže poslije 3—4 mjeseca. Tko si može za takvu kuru u zdravstvenoj ustanovi priuštiti kojih 4 tjedna, neka je ne prekida jer se u ustanovi naučio kakva mora biti, pa je može dalje sam provoditi kod kuće.

Treba imati čvrstu volju i biti dosljedan. Uspjeh neće izostati ako mu bračni drug ili ostali ukućani pomognu svojim razumijevanjem. Savjeti koje navodimo treba da budu pobuda i uputa za korisnu dijetu.

Doručak

- Google oglasi -

I bez mesa, jaja i sira možemo prirediti ukusan i raznovrstan doručak. Načinimo žitnu kavu (Kneippovu),
nabavimo crni kruh, Grahamov ili toast (tost), maslac ili margarin i med, ili drugi prirodni desert. Zajutrakmože dopuniti Bircherova kaša s voćem dotičnoga godišnjeg doba, npr. jagodama.

Takva mješavina je ukusna, hranjiva i osvježavajuća. Da ne bismo stalno uzimali za doručak voćne sokove, možemo kombinirati žitnu kavu sa sendvičima koje smo obložili maslacem, svježim mekim sirom, a u proljeće ploškicama rotkvice, svježim zelenim povrćem ili nježnim listićima mlade salate.

Korisno je dodati i srijemuža (divlji češnjak; Allium ursinum) koji možemo prirediti kao salatu ili kao pirjano povrće, djeluje ljekovito protiv povišenoga krvnog tlaka, a i inače je vrlo omiljelo jelo. Kad dozore rajčice (paradajz) oblažemo njima sendviče ili priređujemo salatu koja vrlo osvježava. Ljeti šarenilo izbora dopunjuju hren i dragušac.

Objed

Obrok u podne treba da bude uistinu lijek. To je moguće ako se držimo ovih uputa: Skuhamo kinesku rižu, začinimo svježi kravlji sir sa hrenom i priredimo miješanu salatu od različitih vrsta salate, ne smijemo zaboraviti dodati ljekovitoga češnjaka.

U proljeće ga možemo nadomjestiti srijemužem. Ako nam smeta oštri okus ili neugodni zadah srijeinuža, pomaže peršunovo lišće. Ako od riže pripremamo raznovrsna jela, neće nam riža tako brzo dojaditi. Možemo pripraviti vrlo dobru rižu kao i na Dalekom istoku, ako joj dodamo raznovrsno zeleno povrće. Omiljela je riža s tikvicama, rajčicama, gljivama, patlidžanima, paprikama i pupoljcima soje.

Tim jelima od riže dodajemo još začinjen svježi sir i miješanu salatu. Za promjenu možemo pripremiti slatku rižu s jagodama u vinu ili bademima, a uz to poslužiti kompot od svježeg voća Na kraju služimo žitnu kavu s tučenim slatkim vrhnjem.

Kad pripremamo jela od riže. moramo paziti da riža ostane zrnata. Ako se raskuha, gubi slast, a do izražaja dođe škrob. Japanci jc većinom raskuhaju, a Kinezi paze da ostane zrnata. Ako želimo poboljšati okus riže, posipamo je sitno isjeckanim peršunom i sa malo parmezana, a zatim sve malo gratmiramo (zapečemo) u pećnici. Za promjenu izvrsno prija.

Heljda (fagopyrum esculentum)

Nekad je heljda bila u nas bolje poznata nego danas. Budući da snizuje krvni tlak kao i riža, treba da se naizmjence s njom nađe na stolu. Priređujemo je jednako kao i rižu, a poslužujemo je sa svježim sirom i miješanom salatom.

Preporučljivo je kuhati heljdu u kaši od protisnutog (pasiranog) zelenog povrća i dodati joj kašu (pire) od rajčica sa sitno nasjeckanim začinima. Dobivenu kašu možemo ohladiti i poslužiti za večeru s rajčicama i zelenom salatom. Dodamo Ii heljdinoj kaši luka. češnjaka i malo majorana. možemo od ohlađene kaše ispeći ukusne odreske.

Ispravni začini

Za povišeni su krvni tlak začini izvanredno važni. Preslana hrana povisuje krvni tlak, dok je neslana ili premalo slana hrana korisna za bubrežna oboljenja. Pogodno soljenje i začinjanje je za dijetnoga kuhara prava umjetnost koju mora svladati.

Nezačinjena jela smanjuju tek i brzo dosade. Jela začinjamo hrenom, peršunom. majoranom, timijanom (majčinom dušicom), a ako treba i paprikom i curryjem. Svi spomenuti začini su u umjerenoj količini bolji od soli. Posebnu slast daje riži češnjak. Štedljiva upotreba omiljele biljne soli Herbamare olakšava začinjavanje jela.

Pića

Ako želimo uz obroke od povrća prikladno piće, poslužit ćemo se proizvodima mliječne kiseline; u obzir dolazi prvenstveno razrijeđeni Molkosan i poznati sokovi od mrkve i kupina. Moramo se odviknuti da pijemo s punim ustima, jer bismo time otežali djelovanje sline na hranu i početnu probavu u ustima.

Večera

Za večeru smijemo jesti samo malo jer zbog teške hrane nećemo dobro spavati. Preporuča se osobito voće i Grahamov kruh, premazan s maslacem ili margarinom, te žitna kava. Voće jedemo u vidu Bircherove kaše ili voćne salate. Budući da smijemo jesti samo svježe voće, naš izbor voća, dakako, uvijek ovisi o godišnjem doba.

Tko više voli zeleno povrće, može jesti za večeru sa hladnim jelima od heljde različite vrste salate. Može pripremiti juhu od svježeg povrća a kao dodatak sendviče i miješanu salatu.

Da bismo izbjegli nadimanje. ne smijemo nipošto za isti obrok miješati istodobno voće i povrće. Kome je taj način prehrane nepoznat, imat će u početku malo poteškoća. Međutim, kao i za prijašnje savjete vrijedi i za ovaj da će se bolesnik ubrzo priviknuti na takvu prehranu, a to će mu biti vraćeno tako da će se riješiti mnogih tegoba i bitno zaštititi snage vlastitog tijela.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Kako protiv žohara u kući bez hemijskih sredstava?

Ovo je genijalan trik protiv žohara i puno bolji izbor...

4 velika mita o mineralnoj vodi u koje morate prestati vjerovati

Mineralna voda namirnica je koja izaziva oprečna mišljenja. Jedni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas