Ljekovito bilje Herbarium Herbarium – Jagoda šumska

Herbarium – Jagoda šumska

-

Nazivi biljke

Familija: Rosaceae
Narodni: Jagoda šumska
Latinski: Fragaria vesca
Ljekarski: Fragariae folium, fructus
Engleski: Wild strawberry
Njemački: Walderdbeere
Talijanski: Fragola
Francuski: La fraisier de bois

Nalazište:

Raste u grmlju, na sunčanim livadama, krčevinama, zgarištima, kolosijecima i planinskim šumama.

Opis:

To je mala zeljasta biljka, visoka oko 20 cm, trajna i dlakava. Lišće je troperasto, jajoliko, na dugim peteljkama, nazubljeno. Mali, nježan bijeli cvijet na dugoj je stapki, ima pravilan vjenčić od 5 latica i mnogo žutih tučkova s prašnicima. Iz njega nastaje sočan, sladak crven plod jagoda. Iz korijena, oblog rizoma, izbijaju stabljike, listovi i vriježe kojima se jagoda dalje razmnožava.

Sadrži:

- Google oglasi -

Natrij, kalcij, željezo i fosfor, oko 10% katehinskih tanina, fragarin, galotanin, triterpen, pentozan, elagni, tanin, flavonoid, malo eteričnog ulja, 10% šećera, salicilnu, limunovu i vinsku kiselinu, pektinske spojeve i vise od 220 mg vitamina C.

Bere se:

Cvate u travnju i na početku svibnja, a lišće i plod ubiru se od travnja do srpnja, kad se bere i korijen.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Za umirenje živaca dobra je mjesavina od 20 g mladog, osušenog lišća jagode, 5 g lazarkinje (Asperula odorata) i 2,5 g timijana (Thymus serpyllum). Sve se prelije s ½ l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 10 min. pa se procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica poslije jela.

- Google oglasi -

Protiv groznice i tuberkuloze kuhaju se 2 g lišća jagode u 2,5 dl mlijeka 5 min., zatim se to procijedi i pije triput dnevno po 1 šalica.

Za čišćenje krvi, poboljšanje tjelesnih sokova i za bolju stolicu treba 8 g jagodina lišća i 2 g pelina (Artemisia absinthium) preliti s 2,5 dl kipuće vode, pa poste to odstoji 10 min. procijediti; pije se ujutro i navečer po 1 šalica. poslije jela. Protiv reume i uloga dobro je 8 g lisca jagode i 4 g žutilovke (Genista tinctoria) preliti s 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da stoji 10 min. pa procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šalica. U lakšim slučajevima proljeva uzet ćemo 15 g korijena na 2,5 dl “ode, kuhati 5 min., ostaviti to da poklopljeno stoji još 10 min., zatim procijediti i piti toplo, 4-5 puta dnevno. U težim slučajevima uzme se 37,5 dkg jagodina lišća i kuha u 1,15 l rakije ili konjaka tako dugo dok se ne pokuha na ½ l; od toga se pije po 1 kavska žličica svaka 2 ili 3 sata.

Protiv rastrojenih živaca, žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca i drugih tegoba, te za čišćenje krvi, uzima se čaj koji se priprema tako da se 1 velika žlica mješavine od jednakih dijelova lisca jagode, kupine (Rubus fruticosus), lazarkinje (Asperula odorata), kadulje (Salvia officinalis), timijana (Thymus serpyllum), zdrobljenih smrekovih boba (Fructus juniperi) i ploda divlje ruže (Rosa canina) prelije s 2,5 dl kipuće vode, zatim se to poklopi i nakon 15 min. procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica.

Još je djelotvornija ova kombinacija: jednaki dijelovi jagodina lišća, zdrobljenih boba borovice, kadulje, majčine dušice, lazarkinje, dugog trpuca (Plantago lanceolata) i kicic (Erythraea centaurium). Čaj se od te mješavine priprema jednako kao i prethodni.Sirove jagode (bobe) s vinom ili mlijekom treba jesti više, jer uklanjaju iz tijela mokraćnu kiselinu, pa tako liječe od uloga, reume, i ciste tijelo od ugljične kiseline.

Radi čišćenja od pijeska i kamenaca iz bubrega i žučnog mjehura, jačanja srca, liječenja od žutice i bolova u bokovima treba svaki dan u toku 4-6 tjedana pojesti 1kg zrelih šumskih jagoda s mlijekom, vinom ili limunovim sokom. Nemoći i nekonvalescenti, jos slabi nakon preboljene neke teške bolove, treba da ½ kg zrelih jagoda, prelivenih sa ¼ l sirova mlijeka ili čašom bijela vina, uzmu u 5 obroka u toku dana, komadić crna seljačkog kruha u kojemu ima raži, prosa i kukuruza – i to dokle god ima jagoda. Za kuru izvan sezone mogu poslužiti i ukuhane jagode u obliku pekmeza, kompota i slatkog. Osip koji jagode izazivaju kod nekih ljudi je posve bezopasan i prolazan. Smatra se da se on može i izbjeći , ili se jagode propasiraju kroz sito, ali od strune, a nikako od žice.

Šumske su jagode djelotvornije od onih uzgajanih vrtovima, pa zbog toga vrtnih valja uzeti dvostruku količinu. Kada jedemo jagode, mokraća postaje ružičasta, a stolica crvenkasta, ali to nije patološki, nego od jagodnog crvenila fragarina. Zrele šumske jagode mogu se i sušiti, kao sve drugo voće, pa tako spremiti za doba kad nema svježih. Suhe jagode mogu se dodavati drugim čajevima koje u jesen, zimi i u rano proljeće pijemo kao tzv. »večernje- čajeve.

Od onoga sto se želi postići u smislu liječenja, ovisi i primjena jagode kao lijeka. Napomenimo još da jagodin plod poboljšava krvnu sliku, koristi protiv skreloze krvnih žila, povišenoga krvnog tlaka, sprečava grušanje i lijepljenje krvi.

- Google oglasi -
Prethodni članakHerbarium – Jadić
Naredni članakHerbarium – Jasen bijeli

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Čuvarkuća prirodni lijek za mnoge bolesti

Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine...

Grah azuki sa smeđom rižom – ljekovitost graha

Azuki grah i riža ovo varivo osim što je ukusno, idealno je za brzu pripremu jer se...

Konjogriz cikorija – Konjska trava

Konjogriz, vodopija, konjska trava ili divlji radić je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 metar ima trajni, valjkasti...

Lišće maline za vitku liniju

Čaj od lista maline poznat je po svome ljekovitom djelovanju, a posebice za mršavljenje. Suprotno od...

Liječenje suncokretovim uljem – izbaciti otrove iz organizma uz pomoć kašike ulja

Suncokretovo ulje kao lijek može detoksicirati organizam, ojačati imunitet pa čak i izliječiti brojne bolesti. Hladno prešano...

Biljka Rosopas kao lijek borac protiv grčeva i bradavica

Biljka rosopas se od srednjeg vijeka koristi pri kožnim bolestima. U narodnoj se medicini do danas očuvala...

Preporučeno

Čuvarkuća prirodni lijek za mnoge bolesti

Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom...

Grah azuki sa smeđom rižom – ljekovitost graha

Azuki grah i riža ovo varivo osim...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas