Ljekovito biljeHerbariumHerbarium – Jagoda šumska

Herbarium – Jagoda šumska

-

Nazivi biljke

Familija: Rosaceae
Narodni: Jagoda šumska
Latinski: Fragaria vesca
Ljekarski: Fragariae folium, fructus
Engleski: Wild strawberry
Njemački: Walderdbeere
Talijanski: Fragola
Francuski: La fraisier de bois

Nalazište:

Raste u grmlju, na sunčanim livadama, krčevinama, zgarištima, kolosijecima i planinskim šumama.

Opis:

To je mala zeljasta biljka, visoka oko 20 cm, trajna i dlakava. Lišće je troperasto, jajoliko, na dugim peteljkama, nazubljeno. Mali, nježan bijeli cvijet na dugoj je stapki, ima pravilan vjenčić od 5 latica i mnogo žutih tučkova s prašnicima. Iz njega nastaje sočan, sladak crven plod jagoda. Iz korijena, oblog rizoma, izbijaju stabljike, listovi i vriježe kojima se jagoda dalje razmnožava.

Sadrži:

- Google oglasi -

Natrij, kalcij, željezo i fosfor, oko 10% katehinskih tanina, fragarin, galotanin, triterpen, pentozan, elagni, tanin, flavonoid, malo eteričnog ulja, 10% šećera, salicilnu, limunovu i vinsku kiselinu, pektinske spojeve i vise od 220 mg vitamina C.

Bere se:

Cvate u travnju i na početku svibnja, a lišće i plod ubiru se od travnja do srpnja, kad se bere i korijen.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Za umirenje živaca dobra je mjesavina od 20 g mladog, osušenog lišća jagode, 5 g lazarkinje (Asperula odorata) i 2,5 g timijana (Thymus serpyllum). Sve se prelije s ½ l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 10 min. pa se procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica poslije jela.

Protiv groznice i tuberkuloze kuhaju se 2 g lišća jagode u 2,5 dl mlijeka 5 min., zatim se to procijedi i pije triput dnevno po 1 šalica.

- Google oglasi -

Za čišćenje krvi, poboljšanje tjelesnih sokova i za bolju stolicu treba 8 g jagodina lišća i 2 g pelina (Artemisia absinthium) preliti s 2,5 dl kipuće vode, pa poste to odstoji 10 min. procijediti; pije se ujutro i navečer po 1 šalica. poslije jela. Protiv reume i uloga dobro je 8 g lisca jagode i 4 g žutilovke (Genista tinctoria) preliti s 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da stoji 10 min. pa procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šalica. U lakšim slučajevima proljeva uzet ćemo 15 g korijena na 2,5 dl “ode, kuhati 5 min., ostaviti to da poklopljeno stoji još 10 min., zatim procijediti i piti toplo, 4-5 puta dnevno. U težim slučajevima uzme se 37,5 dkg jagodina lišća i kuha u 1,15 l rakije ili konjaka tako dugo dok se ne pokuha na ½ l; od toga se pije po 1 kavska žličica svaka 2 ili 3 sata.

Protiv rastrojenih živaca, žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca i drugih tegoba, te za čišćenje krvi, uzima se čaj koji se priprema tako da se 1 velika žlica mješavine od jednakih dijelova lisca jagode, kupine (Rubus fruticosus), lazarkinje (Asperula odorata), kadulje (Salvia officinalis), timijana (Thymus serpyllum), zdrobljenih smrekovih boba (Fructus juniperi) i ploda divlje ruže (Rosa canina) prelije s 2,5 dl kipuće vode, zatim se to poklopi i nakon 15 min. procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica.

Još je djelotvornija ova kombinacija: jednaki dijelovi jagodina lišća, zdrobljenih boba borovice, kadulje, majčine dušice, lazarkinje, dugog trpuca (Plantago lanceolata) i kicic (Erythraea centaurium). Čaj se od te mješavine priprema jednako kao i prethodni.Sirove jagode (bobe) s vinom ili mlijekom treba jesti više, jer uklanjaju iz tijela mokraćnu kiselinu, pa tako liječe od uloga, reume, i ciste tijelo od ugljične kiseline.

Radi čišćenja od pijeska i kamenaca iz bubrega i žučnog mjehura, jačanja srca, liječenja od žutice i bolova u bokovima treba svaki dan u toku 4-6 tjedana pojesti 1kg zrelih šumskih jagoda s mlijekom, vinom ili limunovim sokom. Nemoći i nekonvalescenti, jos slabi nakon preboljene neke teške bolove, treba da ½ kg zrelih jagoda, prelivenih sa ¼ l sirova mlijeka ili čašom bijela vina, uzmu u 5 obroka u toku dana, komadić crna seljačkog kruha u kojemu ima raži, prosa i kukuruza – i to dokle god ima jagoda. Za kuru izvan sezone mogu poslužiti i ukuhane jagode u obliku pekmeza, kompota i slatkog. Osip koji jagode izazivaju kod nekih ljudi je posve bezopasan i prolazan. Smatra se da se on može i izbjeći , ili se jagode propasiraju kroz sito, ali od strune, a nikako od žice.

Šumske su jagode djelotvornije od onih uzgajanih vrtovima, pa zbog toga vrtnih valja uzeti dvostruku količinu. Kada jedemo jagode, mokraća postaje ružičasta, a stolica crvenkasta, ali to nije patološki, nego od jagodnog crvenila fragarina. Zrele šumske jagode mogu se i sušiti, kao sve drugo voće, pa tako spremiti za doba kad nema svježih. Suhe jagode mogu se dodavati drugim čajevima koje u jesen, zimi i u rano proljeće pijemo kao tzv. »večernje- čajeve.

Od onoga sto se želi postići u smislu liječenja, ovisi i primjena jagode kao lijeka. Napomenimo još da jagodin plod poboljšava krvnu sliku, koristi protiv skreloze krvnih žila, povišenoga krvnog tlaka, sprečava grušanje i lijepljenje krvi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite
Prethodni članakHerbarium – Jadić
Naredni članakHerbarium – Jasen bijeli

Odgovori

Novi Sadržaj

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...
- Google oglasi -

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

7 bolnih tačaka koje nikako ne biste smjeli ignorisati

Nijedan ljekar ne voli kada mu se pacijenti javljaju zbog svake, i najmanje boli koju osjete. Ipak, neke vrste...

Ovo morate pročitati

3 nevjerovatna lijeka iz kuhinje za iskašljavanje

Grozite li se od sintetičkih lijekova protiv kašlja ili...

Recepti za liječenje crijevnih parazita

Lijek protiv parazita , što se tiče prirodnih načina borbe...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas