Preventivne mjere protiv embolije i tromboze

0
599

tromboza liječenjeOpasnost od tromboze prijeti osobito ženama poslije operacija i poroda. U pravilu, takve komplikacije nastaju 3—8 dana poslije poroda…

Liječnik u takvim slučajevima daje injekcije koje tope krvne ugruške i šire žile. Zanimljive su i dragocjene one metode s pomoću kojih sprečavamo prirođenu ili stečenu sklonost prema emboliji, trombozi i proširenju žila.

Sprečavanje

Na prvom mjestu treba njegovati crijeva koja moraju djelovati besprijekorno. Zastoj blata i lijenost crijeva opterećuju krv, a time i čitav organizam otrovima izmjene tvari. Ako jedanput tjedno postimo i pijemo taj dan samo voćne sokove, često se rad crijeva bitno poboljša.

I inače moramo paziti na ishranu. Samo neizmijenjena, prirodna hrana može pridonijeti tome da crijeva prorade i da se lijenost crijeva suzbije.

Na drugom mjestu u borbi protiv embolije i tromboze pomažu i kure znojenja koje imaju istodobno i zaštitni učinak. Najnaravnija kura znojenja
je težak fizički rad. I put u planine nas također dobro oznoji i takvim se slučajevima moramo uvijek brinuti da oznojeno rubile odmah zamijenimo suhim.

Tko se usprkos napornom tjelesnom radu ne može oznojiti, neka pođe jedanput tjedno u saunu gdje će se obilno preznojiti i tako iz tijela odstraniti neželjene škodljive tvari.

Na trećem mjestu je uživanje određenih prirodnih lijekova Neka trudnice ne uzimaju te lijekove tik pred porod, već nekoliko mjeseci prije, da se očisti ne samo krv već dovede u red i čitav žilni sustav. Za to služi izvrsno sredstvo Hamamelis, destilat tzv. čarobnog grma Indijanaca.

Već su u srednjem vijeku žene sebi pomagale protiv neugodne sklonosti prema emboliji i trombozi brđankom (Arnica montana), hajdučkom travom (Achillea millefolium), kantarionom (Hypericum perforatum) i livadnom sasom (Anemone pulsatilla).

Pripravak možemo pripremiti jednostavno, pomješajmo jednake dijelove pomenutih biljaka, po jednu supenu kašiku, stavimo u posudu te prelijemo kipućom vodom. Nakon toga poklopimo posudu i pustimo da odstoji 20-30 minuta. Piti ujutro i navečer po jednu šolju.

Ovim jednostavnim ljekovitim biljem jačamo krvne žile i sprečavamo na bolji, jednostavniji i bezbolni način ono što bi se moglo razviti, kad bismo ravnodušno prelazili mimo početnih poteškoća, ili se ne bismo brinuli za zaštitne mjere dok je još na vrijeme. Kad se bolest jednom razvije, teško je uspjeti, zato je bolje postupiti prema korisnim savjetima pravovremeno.