Ljekovito bilje Iđirot - ljekovita svojstva i priprema čaja

Iđirot – ljekovita svojstva i priprema čaja

-

Iđirot (Acorus calamus L.) kako je veoma ljekovit poznat je pod mnogim narodnim nazivima kao mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat i vodena sabljica.

O korištenju iđirota u liječenju govore mnogi staro perzijski spisi. U Indiji i Kini je također još davno bio vrlo cijenjen kao ljekovita biljka. Smatra se da su ga u naše krajeve donijeli Turci. Kao ljekovitu biljku u europi ga je, oko 1560. godine, prvi koristio lični liječnik cara Maksimilijana, te je ubrzo postao omiljen i u narodnoj medicini, jer se koristio iznutra kod probavnih smetnji, a izvana u obliku kupelji kod svih vrsta slabosti. Primalje su slabašnu novorođenčad kupale u kupeljima od iđirota.

- Google oglasi -

Spužvasto mekane podanice ubiremo tako što cijele biljke čupamo iz močvarnog tla. Odstranjujemo korijenje i ostatke listova, a možemo ih i oguliti i prerezati po dužini, kako bi se brže osušili. Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama. Svježi podanak ima posebno snažan, aromatičan miris i gorak, aromatičan, ljut okus. Suha je droga izrazito tvrda i teško je režemo ili mrvimo. Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom. Ono je gusto tekuće, žutosmeđe boje i vrlo snažnog, karakterističnog okusa. Koristi se za izradu parfema i u kozmetičkoj industriji.

Iđirot biljka

Iđirot biljka raste u močvarama, na obalama ribnjaka, riječnih rukavaca i jaraka po cijelom Balkanu.

Vrste slična djelovanja: Kopitnjak botanički nikako nije u srodstvu s iđirotom, ali ima slične sastojke eteričnoga ulja. Njegov podanak ima oštar okus sličan papru i djeluje lokalno nadražujuće. To je posljedica azarona u hlapivom ulju. Nekada se koristio za poticanje povraćanja. Danas se koristi još samo u homeopatiji u obliku gotovih pripravaka.

- Google oglasi -

Sastavi aktivne tvari: Slavna je aktivna tvar eterično ulje (do 7%) s azaronom, izoeugenolmetileterom, seskviter-pcnom akoronom, koji je gorka okusa, te brojnim drugim aktivnim tvarima. Kod iđirota je dobro istražena veza između broja kromosoma, izvora droge i kemijskog sastava hlapivog ulja.

Azaron vrlo dobro umiruje (trankvilizator), no istodobno se sumnja da djeluje kancerogeno. Iđirot je odlična droga, ali je uzimamo samo kad je neophodno potrebna, i to samo kraće vrijeme. U podanicu se nalaze i trjeslovine te, kao rezervne tvari, škrob, bjelančevine i sluzi.

Ljekovita svojstva iđirota

Djelovanje i upotreba – Zbog glavnih sastojaka eteričnog ulja (azarona i gorkoga akorona), iđirot je tipična droga koja ponajprije djeluje na probavni sustav, a posebno na želudac i crijeva. Poboljšava se djelovanje žlijezda i muskulature probavnoga sustava.

Pretjerano ili nedovoljno izlučivanje kiseline poprima željenu i stalnu vrijednost, rad crijeva se pospješuje, a grčevi ublažuju; smanjuje se količina plinova. Pospješuje nastanak žuči u jetri i njezino otjecanje.

Iđirot je biljka koja ima najbolja ljekovita svojstva tonika za probavni sustav, posebno kod bolesnika kod kojih su uzroci probavnih tegoba živčane prirode (zbog djelovanja vegetativnog živčanog sustava ili psihičkih smetnji). Poboljšanje probave za posljedicu ima poboljšanje cjelokupnog zdravija, uvećavanje tjelesne i psihičke snage.

Iđirot čaj priprema

Jednu čajnu žličicu droge namačemo 6-8 sati u hladnoj vodi, a potom je ugrijemo do temperature prikladne za pijenje. Možemo spraviti i oparak koji treba odstajati 5 minuta. Iđirot čaj pijemo tri put na dan, u obliku kure, koju nakon 4-6 sedmica prekidamo barem na dvije sedmice. Takav čaj prikladan je i za ispiranje kod upala u usnoj šupljini, posebno pri upalama desni. Nekada se preporučivalo žvakanje korijena. Danas se iscrpine iđirotova korijena dodaju pastama za zube.

Tinktura od iđirota

10 g zdrobljenog ili narezanog podanka prelijemo sa 100 ml 70 % alkohola i ostavimo da odstoji 2-3 sedmice. Umjesto alkohola možemo uzeti dobru domaću rakiju. Takva tinktura prikladna je za masaže kod reumatskih bolesti, kod bolova u zglobovima i mišićima nakon napora. Razrijeđenu tinkturu koristimo kod kožnih osipa i ozeblina. Iznutra je ne uzimamo bez nadzora liječnika.

Vino od iđirota – 20 g iđirotova podanka 4-6 tjedana močimo u litri kvalitetnog vina, tekućinu potom ocijedimo. Kod želučanih tegoba tonik pijemo dvaput na dan, po jednu manju čašicu (0,3 ml), ali samo kratko vrijeme.

Kupelji – Od 100 g narezane droge spravljamo uvarak koji treba stajati pokriven 15 minuta. Taj ekstrakt dodajemo kupeljima. U hladnjaku ga možemo čuvati i nekoliko dana; koristimo ga za djelomične kupelji kod hladnih nogu, ruku te ozeblina.

Kupelji od iđirota zbog izrazitog su okrepljujućeg djelovanja posebno preporučljive kod općenito narušenog zdravija i osjećaja slabosti, kod oporavljanja od anemija i bolesti metabolizma. Uz uzimanje čaja, kupelji dodamo poboljšavaju stanje kod probavnih tegoba.

Upotreba u veterini – Mljeveni podanak iđirota pridodan hrani, životinjama povećava apetit. Slabašna se mladunčad oporavlja posebno brzo ako im u hranu dodajemo podanak iđirota. Vodene ili alkoholne iscrpine zacjeljuju rane i čireve.

Iđirot nuspojave

Preparati od iđirota su sigurni za konzumaciju, posebno ako se radi o čajevima. Eterično ulje iđirota može biti štetno ako se koristi u velikim dozama, a trebaju ga izbjegavati trudnice i dojilje.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Kvinoja je jedna od najzdravijih namirnica svih vremena za koju većina nije ni čula

Kvinoja se počela uzgajati prije tri do četiri tisuće godina u području Anda, a sada je došlo...

Magični eliksir: Očistite pluća uz tri sastojka

Pušač ste ili jednostavno imate problem sa plućima, često kašljete i prehlađeni ste? Postoji odličan napitak...

Pripremite sami Melem protiv bolova od samo 3 sastojka

Jeste li znali da možete ublažiti različite bolove pomoću crvene paprike? Naučite kako napraviti melem protiv bolova...

Ovaj napitak razbija začepljenja i čisti vaše koronarne arterije

Arterije u ljudskom tijelu su glavni prijevoznici kisika i hranjivih tvari u srce i druge organe....

Prirodni lijekovi protiv prehlade, ublažite simptome i skratite trajanje prehlade

Obična prehlada nije ozbiljna niti smrtno opasna bolest, ipak sasvim je izvjesno da može da vam zagorča...

Napravite mast za liječenje hemoroida i riješite ih se jednom zauvijek

Hemoroidi su jedna od veoma čestih oboljenja. Prema statističkim podacima, gotovo 12% od ukupnog stanovništva pati...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas